Hallgassa élőben!

A számos nehézség ellenére is tovább gazdagodott Varsány

Varsány polgármesterével, Kanyó Judittal az elmúlt év számvetéséről, az idei esztendő célkitűzéseiről beszélgettünk.

– Milyen fejlesztéseket valósítottak meg 2020-ban?
– A kialakult járványveszély miatt számtalan eddig nem tapasztalt nehézséggel kellett szembenéznünk. Fontos feladat volt számunkra az intézményeink működtetése, a létrehozott munkahelyek megőrzése, újabbak létesítése, a jól működő falugazdaság további működtetése, emberi és szakmai kapcsolataink ápolása. Fejlesztéseinket kizárólag pályázati forrásból tudjuk megvalósítani. Előremutató alapozott tervekre van szükség. Mindezek mellett fontos az emberi erőforrás és a jó munkahelyi légkör megteremtése, megtartása, egymás megbecsülése, tisztelete. Fejlesztéseinkre 2020-ban az eddigieknél komolyabb támogatást kaptunk. A Magyar Falu Programból megvalósult beruházásaink: útépítés, urnafal és kerítés kialakítása a temetőben. A meglévő traktorunkhoz munkagépeket vásároltunk. A Magyar Kormány Gazdaságélénkítő Programjának köszönhetően közel 300 millió forintot fordíthattunk a Rozmaring Étterem kialakítására. Ehhez kapcsolódik egy új kérelem, amelynek eredményeként az étteremhez 13 férőhelyes parkoló épül, valamint megoldjuk a kamerarendszer kialakítását. Mindezek értéke 13,5 millió forint. Létrehoztuk a 100% önkormányzati tulajdonban lévő Varsányi Rozmaring Kft.-t, amely 2020. december 1-től működik. Rimóc önkormányzatával közösen benyújtott pályázatunkra 21 millió forintot kaptunk. Az összegből erő- és munkagépeket vásároltunk, amelyet Rimóccal közösen használunk. A Magyar Labdarúgó-szövetség 55,4 millió forint támogatásával rekortánborítású pálya épült a faluban. A Belügyminisztériumtól kapott négymillió forintból játszóteret alakítottunk ki.

– A civil szervezetek és az egyházközség milyen eredménnyel pályázott?
– Sikeres pályázatokat tudhatnak magukénak. A jelenlegi parókiaépület átalakításával közösségi teret alakítanak ki, valamint mintegy 30 millió forint értékben bővítik a kézműves portát.

Kanyó Judit polgármester a községet elismerő miniszteri oklevéllel
Fotó: Sz.F. / NMH

– Milyen fejlesztési tervek szerepelnek az idei évben?
– A Váci Duna Mix Kft.-vel együttműködve megkezdődött az új varroda kialakítása. A varroda hat embernek biztosít munkalehetőséget. Reméljük, hogy 2021-ben elkezdődhet Varsány eddigi legnagyobb beruházása. Több mint egymilliárd forintból tanke­rületi központi iskola létesül a községben. Megkezdődött a hulladéksziget kialakításának tervezése, mivel 2021-től tilos a kerti és mindennemű hulladék égetése. A szükséges gépek és berendezések egy részével rendelkezünk. Várhatóan 2021 márciusától kerül sor a zöldhulladék átvételére. Fontos megjegyezni, hogy a konténeres szelektív hulladékgyűjtés továbbra is megmarad. Benyújtott pályázataink erre az évre: szolgálati lakás kialakítása, a közösségi ház tetőszerkezetének építése, az óvoda felújítása, a Dózsa György út felújítása. További terveink között szerepel, hogy a közfoglalkoztatási programot az elmúlt évekhez hasonlóan értékteremtő alapokra helyezzük. Tovább működtetjük a feldolgozóüzemet és a varróműhelyt. A mezőgazdasági programban 15 dolgozónak biztosítunk munkát. Feladatuk a héthektáros gyümölcsös, a három fóliasátor, a szabadföldi zöldségtermesztés, a gyógynövénykert, a falu központjában lévő virágos ágyak gondozása. Önálló tésztaüzemet szeretnénk létrehozni, amelynek megvalósítására pályázatot nyújtottunk be. A piactér létesítése is áthúzódik 2021-re. Garantáljuk, hogy az egészségügyi központunk, az idősek klubja és valamennyi intézményünk zavartalanul fog működni. Bizakodva, átgondoltan készültünk 2021-re.

Hozzászólások

hirdetés
A Dal 2021: Hamarosan kiderül, melyik lesz az év magyar slágere
belföld
Visszafogott tavasz után eredményes nyári turizmusra van esély
Felsőtold / 6 perce
Elhagyott ingatlant vásárol Felsőtold
A Magyar Falu Program pályázatán sikeresen szerepelt a község önkormányzata, amelynek köszönhetően 19 millió forintos fejlesztés indulhat a településen.
Labdarúgás, megye 1. / 14 perce
A hétvégén folytatódik a megyei elsőosztályú pontvadászat
gyász / 20 perce
Elhunyt a nyugállományú pásztói tűzoltó őrnagy
szokatlan ítélet / 22 perce
Milliós kártérítést kell fizetnie egy férfinak, mert a felesége több házimunkát végzett
bűnügyi fertőzöttségi térkép / 28 perce
Szomorú statisztika Nógrádból: sűrűn csapnak le tolvajok és rongálók a kocsikra
Palchuber Kinga
búcsú / 45 perce
Eltemették Siklósi Örsöt, az AWS frontemberét
Egészségügy / 53 perce
Támogatja a háziorvosok praxisközösségekbe tömörülését a kormány