Fotó: NMH

Rétság tisztelgett a bíborost kiszabadító mártír előtt

A Börzsöny út végében található szoborpárosnál emlékezett az utókor az 1957. december 10-én kivégzett Pallavicini Antal ezredesre, aki megszervezte Mindszenty József hercegprímás kiszabadítását felsőpetényi házi őrizetéből.

A hóhér nem kegyelmezett. Amikor a vérbíró kihirdette a halálos ítéletet, Pálinkás-Pallavicini Albert már teljesen tisztában volt sorsával. Tudta, a rezsim nem azért bünteti őt, mert Rétságon honvédtisztként szolgálva megszervezte és lebonyolította Mindszenty József bíboros kiszabadítását, majd a fővárosba szállítását: őt nemesi származása, előkelő tartása és tántoríthatatlan hazafisága miatt kellett megbüntetni. A város pedig, amelynek laktanyájából a korabeli események kiindultak, nem felejt. Ezért áll az egykori helyőrség udvarán a két mementó és készült el a helybéli lokálpatrióta Pfaff házaspár kezdeményezése nyomán egy pályázati támogatás segítségével Babusa János szobrászművész alkotása, a szoborpáros a Börzsönyi út végén, amelynek környékét nemrégiben takarosan rendbe is tetette az önkormányzat.

Lánya is ott volt a tisztelgők között

Az 1956-os forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó rétsági rendezvények elmaradhatatlan vendége a mártír katonatiszt leánya, Pallavicini Borbála, aki ezúttal is fejet hajtott édesapja szobránál. Elmondta, nagyon büszke és boldog, hogy Rétság méltóképpen ápolja édesapja emlékét, és főleg akkor töltötte el szívét öröm, amikor arról értesült, hogy a laktanyai kopjafa mellett egy szobor is áll már, a világ elé tárva, hogy egy nemes cselekedetért milyen kegyetlen módon állt bosszút egy zsarnok rendszer.

Itt nemcsak október utolsó napjaiban, a kiszabadítás évfordulóján hajt fejet az utókor, hanem december tizedike táján is, a halálában ezredessé emelt katonatiszt kivégzése napjához igazítva.

A vasárnapi rendezvényen Szájbely Zsolt szavalatát követően a szervező Rétsági 31. Hunyadi János Harckocsizó Dandár Baráti Kör nevében Jávorka János köszöntötte a megjelenteket, majd Szűcs Béla Albert Petőfi-díjas író tekintett vissza egykori felettese alakjára. Kiemelte, amikor közkatonaként itt szolgált Rétságon, parancsnoka, Pálinkás Antal személyében egy nagyon emberséges főtisztet ismert meg, aki rendkívüli módon tisztelte beosztottjait, aki nemesi származását nem hazudtolta meg hozzáállásával, és mindig felelősségteljesen, kötelességtudattól vezéreltetve cselekedett. A sors fintora, hogy az őrgróf felett disznópásztor és benzinkutas „elvtársak” mondták ki az ítéletet. Az író hozzátette, a szobor méltó módon mutatja az egyenes tartású, gerinces, becsületes katona alakját, és a kompozíció olyan tökéletesen sikerült, hogy még a legkegyetlenebb időjárás sem kezdheti ki.

A megemlékezést záró koszorúzás során a 16-os honvéd katonai hagyományőrző csoport két tagja állt díszőrséget.

Kiemelt fotónkon: A hercegprímás 1957-es kiszabadítását megszervező Pallavicini Antal ezredes előtt tisztelgett a város. Pallavicini Borbála is fejet hajtott édesapja szobránál – Fotó: T.A., NMH

Hozzászólások

Gondoskodás
Átlépte a százmilliárdot a babakötvénybe fektetett összeg (videó)
Pályázat / 2 perce
Újabb 5 milliárd munkásszállások kialakítására
A munkásszállások építése segíti a munkavállalók mobilitását, ezáltal hozzájárul a magyar vállalkozások erősítéséhez.
KMI 12 program / 14 perce
Négyestés irodalmi sorozatot indít a PIM
Űrkutatás / 19 perce
Meglepő eredményt hozott az ismert üstökös belsejének elemzése
tökéletes / 20 perce
Csábító hableány: csak ámulunk a gyönyörű Jakabos Zsuzsanna képein
Covid–19 / 1 órája
Brüsszel a koronavírus-járvány közepén is csak a piacot védi
szomorú vallomás / 1 órája
Pécsi Ildikó fiának fájdalmas nyilatkozata: Édesanyám jelenleg a legnagyobb meccsét vívja
Interjú / 1 órája
Erős helyi beágyazottságú jelölteket indít a Fidesz a fővárosban 2022-ben