tervek

2019.03.19. 06:59

Hamarosan két nógrádi kastély is megújul

Két Nógrád megyei kastély kapott helyet a Nemzeti Kastélyprogram fejlesztésre szánt épületei között. Utána­jártunk, miképpen alakul ez a turisztikai célponttá alakítási szándékot is tükröző program.

Nagy Judit Áfonya

Szécsény, a múzeumként funkcionáló kastély. Jelentős fejlesztések várhatók itt

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hüvösi Csaba

A két kastély, amelyik a többszöri szelektálás után is bennmaradt a megvalósítani kívánt projektek között, a szécsényi Forgách–Lipthay-kastély és az ugyancsak Szécsényhez tartozó Benczúrfalván a Benczúr-­kúria. Mindkét felújítás a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (NÖF) keretéből valósul meg. A puszta felújítás mellett azonban a projektek további célt is szolgálnak, elsősorban az épületek 21. századi korszerűsítését, turisztikai központtá való átalakítását és a látogatók kényelmét szolgáló szolgáltatások megvalósítását.

Nagy múltú, ódon épület a múzeum

A szécsényi kastély történetében jelentős mérföldkövek az időnkénti felújítási munkálatok. Az eredeti várkastély a török háborúk pusztításai miatt 1690-től folyamatos renoválásra szorult. Későbbi névadó tulajdonosa, Forgách János nógrádi főispán a birtok visszaszerzését követően a kastélyt nagyobbik fiára, Zsigmondra hagyta, aki a 18. század közepén barokk stílusban építette át. Utódja, Forgách József hatalmas angolparkkal egészítette ki a birtokot. A 19–20. században több család is birtokolta a kastélyt, mígnem 1943-ban báró Lipthay Bélához, második névadójához került. A háborúban megrongált épület felújítása 1960-ban kezdődött meg, 1973-tól közgyűjteményi funkciót lát el, 2005-ben ismételten felújították. A múzeum Kubinyi Ferenc természettudós és régész nevét viseli, elsősorban történeti emlékeket gyűjt.

Dérné Novotny Klára Eszter, a NÖF kommunikációért felelős megbízottja lapunk kérdéseire azt a tájékoztatást adta, hogy a „szécsényi Forgách-kastély turisztikai célú fejlesztése” megnevezésű projekt megvalósítása konzorciumi formában történik, a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság és a NÖF együttműködésében.

A támogatás összege 600 millió forint. A Benczúr-­kúria turisztikai célú fejlesztése megnevezésű projektet a NÖF önállóan valósítja meg, 762 millió forintból.

A szécsényi kastélyban jelenleg is működő Kubinyi Ferenc Múzeum turisztikai szempontból sokat profitálhat a kastélyprogram által kínált felújításokból.

A tájékoztatás szerint elérendő cél a régióban is versenyképes komplex turisztikai attrakció kialakítása, illetve továbbfejlesztése, az elérhető szolgáltatások körének bővítése, valamint a turizmus idényjellegének csökkentése. Sor kerül a díszterem historizáló díszítőfestésének rekonstruálására, továbbá tervezik a kastélykertben mobil színpad felállítását is. Felújításra kerül a kasznárház épülete is. A fejlesztéshez kapcsolódóan új kiállítások várják a látogatókat, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a jelenleg raktárban lévő műtárgyak nagy része bemutatásra kerülhessen.

A Benczúr-kúria esetében az épületben rejlő potenciál kiaknázási módja nem csupán turisztikai, hanem közösségi és kulturális térként való felhasználás.

Szécsény, a múzeumként funkcionáló kastély. Jelentős fejlesztések várhatók itt
Fotó: N.M.H.

A projekt keretében a kúria teljes tetőszerkezete és homlokzata megújul, valamint a földszint részbeni helyreállításával új kiállítóterek jöhetnek létre. A kiállítás tartalma az egykor itt élt és alkotott Benczúr Gyulával kapcsolatos tematikára épül.

A termekhez kiszolgálóterek kialakítását is tervezik, lesz fogadótér, ruhatár, kávézó, ajándékbolt, vizesblokk, konyha, kiállítási installációs raktár, illetve gépészeti helyiség. A tervek szerint megújul a kúriaépület közvetlen környezete is, a kertben úthálózat és parkoló egyaránt kialakításra kerül.

A NÖF tájékoztatása szerint jelenleg a tervezett beruházások kivitelezőinek a kiválasztása zajlik, az eljárások lezárása után pedig megkezdődhetnek a tényleges munkálatok. A kastélyépületek felújított részeit előreláthatólag 2020 második felében adják át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!