Kertész leszek...

2019.02.20. 15:42

Gyümölcsöző képzést tartottak Varsányban

Kétnapos gyümölcs­kertészképzésre került sor nemrég dr. Szani Zsolt vezetésével a településen.

L. J.

Forrás: Shutterstock

A foglalkozáson nagyjából harmincan vettek részt, még olyan is akadt, aki megyén kívülről érkezett az eseményre. A helyszíneket a varsányi önkormányzat, illetve a fenntartásában működő Varsányi Falugazdaság biztosította.

– Az első napon egy előadást tartottunk a tájfajta gyümölcsfák gondozásáról, illetve az oltóvesszőgyűjtés gyakorlati tudnivalóiról. Ezután a jelenlévők gyümölcsfacsemetéket oltottak be.

A második napon szintén volt egy előadás a gyümölcsöskertben lévő tavaszi munkákról, majd ezt követően az érdeklődők a Varsányi Falugazdaság kertjében ismerkedtek a gyümölcsfák metszésével, gondozásával, akiknek azt is megmutatták, hogy hogyan lehet egy idős fát fiatalító metszéssekkel megőrizni. – mondta el a Nógrád Megyei Hírlapnak Ispánné Péter Éva, a Cserhát Natúrpark projektmenedzsere.

A szakember hozzátette: gyümölcskertészképzésre lesz még lehetőség: február 23-án Hollókőn, illetve február 25-én Béren tarják meg azt. Mindkét rendezvényre várják az érdeklődőket. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötik a szervezők.

Régen jóformán valamennyi településnek, legalábbis a kisebb tájegységeknek, falucsoportoknak megvoltak a maga jellegzetes, az adott talaj-, hőmérsékleti és csapadékviszonyokhoz alkalmazkodó, tájjellegű gyümölcs- és zöldségfajtái. Ezek az elmúlt néhány évtizedben jóformán kivesztek, pedig értékes genetikai állományt képviselnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!