3 kérdés, 3 válasz

2018.11.06. 14:46

Gyermekként rettegett a halottaktól a tari temető gondnoka

Bolytos Lászlóval, a tari temető gondnokával beszélgettünk.

L. B.

– Gyermekként rettegett a halottaktól, most mégis köztük tölti a mindennapjait. Mi változott?

– Ez valóban érdekes. Gyerekként féltem mindentől, ami a halottakhoz köthető. Ehhez képest 20 éves koromtól elkezdtek érdekelni a temetkezéssel kapcsolatos dolgok. Ez a munka az életem részévé, a hivatásommá vált.

– Minden egyes napra ad feladatot a hivatása?

– Azokon a napokon, amelyeken temetés van, fontos az adott sír környezete, valamint a ravatalozó rendbetétele. A hétköznapokon azért felelek, hogy a sírkert területe gondozott legyen. Sok teendő akad például egy-egy vihar után. Ugyanis ekkor nekem kell eltakarítanom a természet után: például összeszedni a földön lévő koszorúkat vagy felállítani az eldőlt vázákat.

– Gondozzák-e a hozzátartozók a sírhelyeket?

– Sok olyan nyughely van a tari temetőben, amelyeket csupán évente egyszer, mindenszentek és a halottak napján gondoznak. Ugyanakkor vannak olyan családtagok, akik rendszeresen karbantartják szeretteik sírhelyét. A kegyelet ünnepén a délelőtti órákban kevesebben érkeznek, de délutánonként folyamatosan látogatják a temetőt. Az autós forgalom is nagy, amire a tari polgárőrség külön figyelmet fordít. Ez utóbbinak magam is tagja vagyok, így az ünnepek alatt kettős szerepet töltök be. Ellenőrzöm a konténerek állapotát, de nagy figyelmet fordítok a tisztaságra is. Ezen túl eleget teszek a polgárőri kötelezettségeimnek.

Címkék#Tar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában