Megelőzés

2019.01.06. 07:00

Füstölgés: ciki a cigi, de sokan rászoknak

A fiatalkori füstölés visszaszorításának céljából egy komplex, interaktív iskolai dohányzásmegelőzési program részeként a megyei kormányhivatalok több mint 30 millió forint összegben kaptak prevenciós eszközöket. Nógrád megyére ebből az összegből mintegy 800 ezer forint jutott. A hordozható, érintőképernyős számítógép és óvodai programdoboz a dohányzásra való rászokás megelőzésére szolgál majd.

Palchuber Kinga

Felirat figyelmeztet a cigarettásdobozon arra, hogy a dohányzás súlyosan károsíthatja az ember egészségét

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hegedűs Márk

Hazánk a dohányzást tekintve a világranglistán dobogós helyet foglal el: évente hozzávetőleg 35 ezer ember veszíti életét a dohányzással összefüggő betegségek következtében.

Rég ismertek a káros hatások

Ősidők óta ismert, hogy vannak növények, amik izzó füstje élénkítő hatású belélegezve. Valószínűleg először Kolumbusz és társai hozták be Európába ezt a szokást. Portugáliából egy Jean Nicot nevű francia diplomata terjesztette tovább, akinek nevéből ered a „nikotin” kifejezése. Törökországban és Angliában előfordult, hogy halálbüntetéssel sújtották a dohányzókat. Az egyház is harcolt a dohány fogyasztása ellen, és kiátkozással harcolt a bűnös élvezet ellen. A 20. század utolsó évtizedeitől a fejlett országokban a fogyasztás folyamatosan csökken. A dohányzás a fejlődő világban még mindig népszerű. Német tudósok a dohányzás és a tüdőrák közötti összefüggést az 1920-as évek végén mutatták ki. Az egészségügyi hatóságok 1950-ben is figyelmeztettek a dohányzás és a rák közötti összefüggésre.

A fiatalok is egyre többen válnak a cigaretta rabjává, egy kutatás szerint ugyanis minden ötödik tízéves már elszívta az első cigarettáját. A 13 évesek között már 50 százalékos az arány, tíz kezdő középiskolásból pedig már hét cigizett életében.

Emiatt az elmúlt években a kormány számos új intézkedést vezetett be, betiltotta a bizonyos közterületeken és a vendéglátóhelyek zárt tereiben történő dohányzást. A fiatalkori cigarettázás visszaszorításának céljából pedig nemrég egy komplex, interaktív iskolai dohányzásmegelőzési program is elkezdődött. Ennek keretében a megyei kormányhivatalok több mint 30 millió forint összegben kaptak prevenciós eszközöket.

– Nógrád megyébe mintegy 800 ezer forint értékben érkezett hordozható, érintőképernyős dohányzásmegelőző számítógép és prevenciós programdoboz – mondta el a Nógrád Megyei Hírlapnak Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tiszti főorvos.

Hozzátette: a kormányhivatalok körzetébe tartozó oktatási-nevelési intézmények ez évtől díjmentesen kikölcsönözhetik ezeket a gépeket. Az eszközt és az óvodásoknak szóló dohányzásmegelőzési csomagot tíz napra, a megelozes.cikiacigi.hu oldalon regisztrálva igényelhetik a nógrádi intézmények.

– A program célja, hogy a gyerekeknek ne leszokni kelljen a dohányzásról felnőttkorukban, hanem rá se szokjanak – hangsúlyozta Feketéné dr. Zeke Ildikó.

A szakemberek szerint a cigaretta igazi veszélye abban rejlik, hogy közvetlenül a használatkor nem érezni a konkrét károsító hatásokat, nem érzi úgy a dohányos, hogy a szervezetét ez befolyásolja. A dohányzás alattomosan, több év alatt fejti ki igazán károsító hatásait.

Felirat figyelmeztet a cigarettásdobozon arra, hogy a dohányzás súlyosan károsíthatja az ember egészségét
Fotó: N.M.H.

– A fiatal, fejlődő szervezetben a passzívan belélegzett dohányfüst még károsítóbb hatást fejthet ki, ugyanis a kisebb gyerekek és a serdülők szervezete sokkal érzékenyebben reagál a cigarettában található méreganyagokra, mint egy felnőtté – mondta.

Hozzátette: ennek legfőbb oka, hogy ez az immun- és az idegrendszer intenzív fejlődésének időszaka, és ilyenkor minden külső hatás erőteljesebb befolyással lehet a gyermekek egészségére. A közvetlen egészségkárosító tényezőkön felül a passzív dohányzás másik súlyos következménye, hogy a gyerekek háromszor nagyobb valószínűséggel kezdenek dohányozni, ha mindkét szülő is ezt teszi.

A fiatalok elsősorban azt követik, amit a családban látnak, azt viszik tovább felnőttként a saját gyerekeiknek is. Emellett a dohányosoknál kétszerese a bőrrák kialakulásának kockázata a nem dohányzókkal szemben. A cigaretta továbbá több halálos betegség – szívinfarktus, agyvérzés, krónikus tüdő- vagy különféle daganatos betegségek – kialakulásáért is felel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!