Feladatok

2019.01.19. 07:00

Füstfigyelők: idősek épségét is vigyázzák a települések polgárőrei

Füstöl-e a kémény? Van-e mozgás az udvaron? Elsöpörték-e a havat? Néhány jel télvíz idején, amelyekre például a települések polgárőreinek is fontos figyelniük, különösen ott, ahol időskorú emberek laknak.

Veres Edina

Kuzselka Dávid sóshartyáni polgárőr fát vág egy helybeli idős ember portáján

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hüvösi Csaba

Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke lapunknak elmondta: a polgárőrség kiemelten fontosnak tartja az időskorúakra való fokozott figyelmet és gondoskodást. Ez a téma rendszeresen felvetődik a rendőrséggel közös havi koordinációs értekezleteken is.

Gondoskodik a faluközösség

Ferencz Nándor Lajos elárulta továbbá, hogy a településen a falugondnok egyéb teendői mellett járja a települést, és figyeli, hogy füstölnek-e a kémények, van-e az udvaron látható mozgás, nem esett-e el valaki odakinn. Hozzátette: nagyon fontos, hogy a rászoruló lakosok helyzetét a falu gondnoka folyamatosan nyomon kövesse, abban az esetben pedig, ha valahol problémát tapasztal, értesítse az önkormányzatot. Ilyen lehet például, ha valamelyik háztartásban fogyóban a tűzifa, vagy annak felhasogatása problémát okoz az egyedül élő idős embereknek.

Ferencz Nándor Lajos kiemelte: ilyen helyzetben azonnal intézkednek, és segítséget nyújtanak az időskorúaknak a fa feldarabolásában, szükség esetén akár az épületbe való behordásában is.

– A szolgálat ellátása során a polgárőrök rendszeresen figyelik a kéményeket és a ház körüli mozgást. A településeken a polgárőrök szinte kivétel nélkül ismerik az egyedülálló és már segítségre szoruló idős lakosokat, mivel többek között a lakossággal való közvetlen kapcsolattartás is kiemelt feladataink közé tartozik. Éppen ezért a polgárőröket arra szoktuk kérni, hogy még a járművel történő szolgálat során is törekedjenek a személyes kapcsolat felvételére. Emellett a trükkös lopásokra és csalásokra például szórólapokkal hívjuk fel az időskorúak figyelmét, illetve a települések önkormányzataival összefogva, megelőzéssel kapcsolatos előadásokat is tartunk lehetőség szerint a szépkorúaknak. Éppen ezért például Bercelen és Vanyarcon lakás- és személyi riasztó berendezéseket tudtak a lakosok ingyenesen igényelni a helyi polgárőrségnél.

Héhalomban egy olyan akciót hirdettek meg, amelyben a tűzifa behordását is felvállalták a helyi polgárőrök ott, ahol az idős lakó számára ez a tevékenység már gondot okoz – mondta Vass Miklós.

Baboss Buda, Kálló polgármestere egyben a helyi polgárőr egyesület elnöke is. Lapunk kérdésére kifejtette, hogy a polgárőrség minden tagjának figyelmét felhívták arra, hogy a fűtési idényben fokozottan ügyeljenek a településen élőkre. Ilyenkor különösen fontos, hogy ne csak a vagyonvédelem miatt járjanak nyitott szemmel.

– A kémények füstöléséből is lehet arra következtetni, hogy van-e élet a házban. Amennyiben úgy látjuk, hogy nincs mozgás, mindenképpen bekopogtatunk, és megkérdezzük: nincs-e szükség segítségre. Különös figyelmet fordítunk fagypont alatti időjárás során arra, hogy a lakosok épségben hazajuthassanak, így például, ha a lefagyott utak vagy járdák miatt szükséges, akár haza is szállítjuk a bajbajutottakat.

Kuzselka Dávid sóshartyáni polgárőr fát vág egy helybeli idős ember portáján
Fotó: Hüvösi Csaba / Nógrád Megyei Hírlap

Persze ilyenkor nem csak mi, polgárőrök vigyázunk a közösségre, hanem a falu egész lakossága. Az idősek sok helyzetben több figyelmet igényelnek, különösen, akik egyedül élnek és ritkán jelennek meg náluk a rokonok – mondta Baboss Buda.

Hozzátette: a településen a kölcsönös figyelemnek hála, nagyon ritkán következik be balszerencsés kimenetelű esemény.

Ferencz Nándor Lajos, Zabar polgármestere úgy fogalmazott: náluk is figyelő tekintettel őrzik a lakosságot, különösen az időseket és az egyedül élőket.

– Megtesszük a szükséges óvintézkedéseket, hiszen már az is életveszélyes állapot kialakulásához vezethet, ha valaki néhány órán át egy fűtetlen helyiségben tartózkodik. Az önkormányzat épületében is fel kellett készülnünk esetleges váratlan fejleményekre, éppen ezért mindig biztosítunk egy fűtött helyiséget azon helyi lakosok számára, akik bajba jutottak – fejtette ki Ferencz Nándor Lajos. A polgármester kitért arra is, hogy a település népkonyháján naponta egyszer meleg ételt biztosítanak a rászorulóknak, amely lehetőséget körülbelül kétszáz helybeli lakos vett igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!