kiállítás

2019.04.10. 17:30

Franciaországban él, de ma is gyarmatinak tekinti magát Czudor Beáta

– Számomra a festészet hivatás, életforma, amely meghatározza a jelenemet, jövőmet, de csak a második helyen áll az életemben a szüleim, testvéreim, barátaim után – fogalmazott a Franciaországban élő Czudor Beáta festőművész, akinek Szécsényben, a Szabó István Galériában nyílt önálló kiállítása.

Szenográdi Ferenc

Czudor Beáta fiatal kora ellenére sajátos művészi világot teremtett, amire sokan kíváncsiak

Forrás: N.M.H.

Fotó: Szenográdi Ferenc

Bár külföldön él, de változatlanul balassagyarmatinak tekinti magát Czudor Beáta. Itt élnek szülei, itt tanult nyolc éven át a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában, ahol Pénzes István tanítványa volt. Őt ma is mesterének tartja, ezért tisztelettel felkérte, hogy nyissa meg a szécsényi tárlatot.

Beáta képzőművészet iránti érdeklődése már gyermekkorában megnyilvánult: sokat rajzolt, festett. Az érettségi után Budapesten, az Eötvös Lóránt Tudományegyetem francia szakán tanult, mellette a Corvin Rajziskolában és a Szuterén Stúdióban folytatta művészi képzését. Franciaországban 2010–2015 között tanult a marseille-i képzőművészeti egyetemen. Itt döntött úgy, hogy a képzőművészetek közül a festészet mellett teszi le a voksát, ezen a szakon is diplomázott.

Fiatal kora ellenére sajátos, egyéni művészi világot teremtett. Érdekli a természet, a környezet, amelynek egy-egy részletét saját művészi látásmódján megszűrve festi meg, úgy, hogy az felkeltse és megmozgassa az érdeklődők fantáziáját. Képei nem naturalisták, bevonják a látogatót, elgondolkodtatják a közvetítendő üzenetről.

Czudor Beáta fiatal kora ellenére sajátos művészi világot teremtett, amire sokan kíváncsiak
Fotó: Szenográdi Ferenc / N.M.H.

A szécsényi tárlaton, a Talaj címmel láthatók munkái. Alkotásairól azt mondta: – Sorozatképeim a talajt, annak részleteit, és hangulatát idézik, a séták, a vázlatok és megfigyelések következményeit. Főleg diópáccal készültek, de más technikákat is használtam vegyesen, mint a tus, akril és olajfesték, akvarell és kollázs. A diópác folyékonysága és barnás színe a talajra utal, de a képeken látható formák is erre emlékeztetnek. Amikor sétálunk, mindannyian gyakran nézzük a földet, a talajt, a lábunk alatt a növényeket, ami mellett elhaladunk. Mindez kicsit összefolyik a gondolatainkkal. Ezt a hangulatot szeretném képeimmel behozni a galériába. – mondta Beáta, akinek egyéni kiállítása nyílt Balassagyarmaton a Horváth Endre Galériában, Marseille-ben, Párizsban, Lille-ben és Budapesten. Ezek mellett számos csoportos kiállításon is láthatók munkái. 2018-ban Szécsényben a Nógrád Megyei Őszi Tárlaton megkapta Balassagyarmat Város Díját, az idén pedig Horváth Endre-díjat vehetett át az Ipoly-parti városban.

A szécsényi kiállítása május 20-ig lesz látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!