képzőművészet

2019.04.05. 11:20

Szécsény életében fontos szerepet tölt be a zeneiskola

1976 óta működik Szécsényben a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Zeneiskola kihelyezett tagozata. Az iskola 1996-ban képzőművészeti, 1997-ben színjátszó tanszakkal bővült. Több mint tíz évig, 1991–2003-ig a város önkormányzatának intézménye volt, azt követően a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola Szécsényi Tagintézménye, mely alapvetően meghatározza Szécsény művészeti életét.

Szenográdi Ferenc

Cs. Szerémy Andrea és Szerémi Erik színjátszó tagozatos növendék énekgyakorlaton

Fotó: Sz. F.

Cs. Szerémy Andrea az iskola tagozatvezetője elmondta, hogy az órákat, a foglalkozásokat a művelődési házban és a katolikus Bárkányi iskolában tartják. Örömmel újságolta, hogy a tanév során egy elektromos zongorát, két gitárt és egy fuvolát kaptak. Jelenleg 152 tanulójuk van.

A hangszeres zeneoktatásban – gitár, zongora, furulya, fuvola, klarinét, szaxofon – hetvenen vesznek részt. A többiek a színjátszó és a képzőművészeti tagozaton tanulnak. Intézményükben négy főállású tanár, az anyaiskolában tanító hat óraadó, valamint a helyi Bárkányi iskola énektanára tanít. Az iskolának igen jelentős a szerepe a város zenei életében. Fennállásuk óta megszámlálhatatlan nyilvános hangversenyt tartottak.

Közéjük tartozik a zenei világnap őszi hangversenye, a karácsony előtti zenei est, a tavaszi koncert, a növendékek nyilvános bemutatkozása, a tanárok és diákok közös zenei estje. Az intézmény tanárai, tanulói számos helyi rendezvényen fellépnek. Cs. Szerémy Andrea úgy fogalmazott: Célkitűzésük, hogy a tehetséges gyermekeket felkészítsék a középfokú zenei tanulmányokra, és zenét szerető, befogadó és értő emberek kerüljenek ki az intézményből.

Cs. Szerémy Andrea és Szerémi Erik színjátszó tagozatos növendék énekgyakorlaton
Fotó: Sz. F.

Színház is született a tagozatból

A színházi tagozaton beszéd- és mozgásgyakorlatot végeznek, és éneket is tanulnak a fiatalok. A városban alig több mint tíz év alatt színház született. A növendékekből és amatőr szereplőkből két olyan társulat alakult, amelyek akár a hivatásosok között is megállnák a helyüket. Cs. Szerémy Andrea színjátszósai több sikeres bemutatót tartottak, most készülnek a Páncél és púder zenés darab nyári premierjére. Garamvölgyi Andrea csoportjából nőtt ki az Andi Színjátszósai, nevükhöz számos musical bemutatója kapcsolódik. Szakmai elismerésüket fémjelzi, hogy a Dunakanyar Színjátszó Fesztiválon megkapták a fesztivál díját. A Zenthe Ferenc Színház salgótarjáni bérleti előadásán több darabbal is jelen voltak. Megkapták a gyermekelőadás Vastaps Díját. Szécsényből a művészeti iskola színjátszósai közül többen hivatásuknak választották a színjátszást. Pásztor Máté, Vanya Tímea a Turai Ida Színház társulatának a tagja. Pesák Ádám a Budapesti Operettszínházban játszik, újabban a Barátok közt című filmsorozatban is látható.

A tantestület szakmai felkészültségét bizonyítja, hogy diákjaik az országos versenyekről számos díjjal, elismeréssel tértek haza. Az intézmény vezetője jogos büszkeséggel mondta, hogy idén, Lévárdi Beáta tanárnő tanítványa, Sánta Dániel az országos zongoraverseny elődöntőjéről bekerült a döntőbe. Számos volt diákjuk választotta a zenei pályát. Bárány Tímea gitárszakos, Csabai Ildikó szolfézsszakon végzett, Pásztor Ákos elvégezte a zeneművészeti főiskolát, Barát Adrienn brácsaművész lett, Varga Ivett 2015-től az egri egyetem énekszakán tanul.

Az iskola égisze alatt, 1994-ben Lévárdi Beáta és Várkonyi Balázsné tanárnők megalakították az intézmény gyermekkarát. Jelenleg a kórus szólamvezetője, Kissné Csépe Éva a helyi Bárkányi iskola tanárnője, karnagyuk továbbra is Lévárdi Beáta.

A képzőművészeti tagozat tanára Bakos Ferenc grafikusművész. Munkája során szem előtt tartja, hogy diákjai művészetet szerető és értő emberek legyenek, és a tehetséges tanítványokat jól felkészítse a felvételire. Diákjai közül jó néhányan ez irányban folytatták felsőfokú tanulmányaikat, többek között, Csábi Ádám, Bakos Tamara, Talpai Zsanett. A tanár úr tanítványai évek óta kiváló eredménnyel szerepelnek a megyei, országos és nemzetközi rajzversenyeken.

Az alapfokú művészeti iskolából olyan diákok kerülnek ki, akik a művészet iránt érzékenyek, nyitottak. Az iskola a létével fontos szerepet tölt be a város kulturális és művészeti életében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában