színészek

2018.09.24. 16:55

Feltámadt poraiból a tari amatőr színjátszó csoport

Tavalyi nagy sikerű előadása után új színdarabbal készül az őszi, téli szezonra a Tari Pajtások Színjátszókör.

Nagy Orsolya

Tavaly ősszel alakult meg a helyi színjátszó csoport azzal a céllal, hogy felelevenítsék azt, amit elődeik a 60–70-es években elkezdtek.

– Akkoriban egy nagyon jól működő színi társulat volt a településen, ezt szerettük volna újra életre hívni. Az ötlet megvalósításában nagy szerepet játszott az a lehetőség, ami a Nemzeti Művelődési Intézetnél adódott. A Pajtaszínházi szemlén ugyanis Tar képviselhette Nógrád megyét, ahol méltató emléklapban részesült a csoportunk. Többször is egyeztettünk Máté Lászlóné Kaszás Máriával, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei vezetőjével, mígnem végül megszületett a Tari Pajtások Színjátszókör – mondta Turopoli Zsolt, a falu polgármestere.

Éledő tradíció

A Pajtaszínház program még 2015-ben indult el a Nemzeti Művelődési Intézet által azzal a céllal, hogy felélessze a közösségépítő vidéki amatőr színjátszás hagyományait. A projekt keretében megalakuló vagy újraszerveződő színjátszó körök munkáját a szakmai együttműködő, a Magyar Teátrumi Társaság mentorai segítették. A program első évadai bebizonyították, hogy a hiánypótló szándékkal elindított kezdeményezésre komoly igény mutatkozik. Tavaly hatvankét település lépett fel a Nemzeti Színház színpadán, köztük a Nógrád megyei kistelepülés, Tar is.

Hozzátette: a csapat profi segítséget is kapott Máté Krisztián, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház művésze ­személyében.

– Máté Krisztiánnal közösen kezdtük el a darab kiválasztását. Végül Marschalkó Zsolt Gyóntatás című alkotására esett a választásunk, hiszen olyan előadást szerettünk volna színre vinni, ami megfelel a 60-as évek korának, amikor Taron is virágzott a színjátszó csoport – fejtette ki a faluvezető.

Turopoli Zsolt kitért arra is, hogy jelenleg nyolc fő alkotja a társulatukat, akik a helyi civil szervezetek tagjaiból verbuválódtak.

– A Kontyvirág Hagyományőrző Egyesületből csatlakozott a csoporthoz Nagy Ádám, Zagyva-Tari Annamária, Nagy Noémi és Antal Bálint, a nyugdíjas-egyesületből Kelemen Józsefné és Chalupa József, az Egy a célunk Tarért szervezetet pedig Mészárosné Katalin képviseli, de jó magam is tagja vagyok a színjátszó körnek – ismertette a ­polgármester.

Az elmúlt egy év leforgása alatt több Nógrád megyei településen is felléptek, így például Csécsén, Salgótarjánban, Szurdokpüspökin és Maconkán is.

Turopoli Zsolt a jövőbeli tervekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy már dolgoznak a következő darab kiválasztásán, amiről szintén Máté Krisztiánnal egyeztetnek. Ezentúl szeretnének a téli időszakban újabb helyi, amatőr színészeket bevonni a csoport munkájába, hogy még többen szórakoztathassák a tariakat és a környékbelieket.

Kiemelt fotónkon: Marschalkó Zsolt Gyóntatás című alkotásával debütált tavaly a Tari Pajtások Színjátszókör. A színpadon Nagy Ádám (balra) és Turopoli Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában