Tehetség

2018.11.22. 19:51

Felszállott a páva a gyarmati Kovács Benko Fruzsina hangjától

A Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor zsűrije az elmúlt öt évad legjobbjai közül 48 produkciót hívott vissza novemberben A Döntők Döntőjébe. A harmadik elődöntőben – november 23-án, pénteken – a gömöri származású, Balassagyarmaton élő Kovács Benko Fruzsina is újra dalra fakadhat a kamerák kereszttüzében.

Palchuber Kinga

Kovács-Benko Fruzsina a kép közepén. A Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor legjobbjai között láthatjuk pénteken

Forrás: NMH

Fotó: Hűvösi Csaba

A Fölszállott a páva különleges évadának elődöntőiben a visszahívott legjobb produkciók előadói hétről hétre négy kategóriában és tizenkét fős csoportokban állnak a színpadra. Kategóriánként a nézőktől legtöbb voksot kapó tehetségek továbbjutnak a középdöntőbe, de az adás végén a zsűri két szabadkártyával további két produkciót továbbenged. Adásonként így összesen hat produkció kvalifikálja magát a következő fordulóba. A középdöntőben 24 előadó bizonyíthat majd a kamerák kereszttüzében.

Kovács-Benko Fruzsina a kép közepén. A Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor legjobbjai között láthatjuk pénteken
Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

„Őrzöm az éneklés csodáját!”

A 24 éves Kovács-Benko Fruzsina kezdetben fogorvosnak készült, ám az élet másfelé sodorta: a középiskolát Füleken végezte, majd a miskolci egyetemen szerzett diplomát.

Mint mondta: az emberekről való gondoskodás iránti vágya vezérelte az egészségügy irányába. Jelenleg a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban dolgozik radiográfusként, s úgy érzi: e szakmában megtalálta azt az utat, amelyre a Jóisten szánta.

– Az éneklés a szenvedélyem! Mindig is féltem ezt szakmaszerűen űzni, mert ha valamit muszájból csinál az ember, annak idővel elvész a varázsa… S az éneklés csodáját, amíg élek őrizni akarom! – mondta Fruzsina, akit a szerelem csábított Balassagyarmatra.

November 23-án, pénteken a Balassagyarmaton élő Kovács Benko Fruzsina is megcsillogtatja hangját a tehetségkutató pódiumán. Fruzsina már igazi visszatérőnek számít a Fölszállott a páva színpadán, hiszen ezúttal harmadjára mutatja meg, mekkora hanggal áldotta meg az ég.

– Anyukám számára mindig fontos volt a néphagyományok ápolása, emellett nagyon jól táncolt és énekelt. Édesapám pedig zenész volt, így a zeneszeretet már egészen kislány koromban megfertőzött. Elsősorban a családom ösztönzésére vállaltam el hat évvel ezelőtt a tehetségkutatóban való szereplést, ahonnan végül egy különdíjjal térhettem haza. Ezt követően 2014-ben visszatértem a műsorba, hogy ismét próbára tegyem az énekhangomat. A Döntők Döntője pedig a visszahíváson alapszik, azaz a szakavatott zsűri az előző évadok legjobbjait kérte fel az újbóli versenyre. Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy rám is gondoltak a bírák – mondta érdeklődésünkre Kovács-Benko Fruzsina. Hozzátette: a zenehallgatás terén mindenevő, ám éneklésben a felvidéki anyagok állnak legközelebb a szívéhez. Az elődöntőben – pont úgy, mint hat éve – Zobor-vidéki népdalokkal készül, amelyet hagyományos népviseletben ad majd elő.

– Az idei évadtól egy óriási bulit várok, amihez a jó „alapanyag” már eleve garantált. Emellett találkozhatok a régi ismerősökkel, tapasztalatot és ismeretséget szerezhetek, valamint feledhetetlen élményekkel gazdagodhatok! Mindenki jó fej, aki a népzenét szereti, és azt szívvel-lélekkel műveli! – mosolygott a mindig jókedvű lány.

Fruzsina elárulta: a műsornak hála rengeteg szakmabeli fortélyt megtanulhat, hiszen a zsűri építő jellegű kritikái és dicséretei mellett felkészítő mestere, Navratil Andrea is sok időt és energiát fordít arra, hogy a dal minél magasabb színvonalon csendüljön fel ország-világ előtt.

– „Ebből a csepp lyányból, ekkora hang jön ki?!” – szokták feltenni a kérdést az emberek, amikor meghallanak énekelni. Szeretek dalra fakadni, mert a népdalokban benne van az öröm és a bánat, így bármikor ki tudom énekelni azt, ami a lelkemben van. S mindig jó érzés, ha másokra is hatással van az előadásom… – hangsúlyozta Kovács Benko Fruzsina.

Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!