lóerők

2019.06.30. 11:25

Féktelen száguldás – tombol a nyári motoros szezon a nógrádi utakon

Nyáron jelentősen megnő a motorral közlekedők száma. A közelmúltban Nógrád megyében több motoros baleset is történt, amely a sofőrök figyelmetlensége vagy éppen a féktelen száguldás miatt következett be.

Palchuber Kinga

Gyorsulási futam a taszári repülőtéren

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság baleseti összesítőiből szemezgetve is látszik, hogy a jó idő beköszöntével egyre több motorkerékpáros érintett a szűkebb hazánk közútjain történő balesetekben. Nemrégiben a 2-es számú főúton, a diósjenői elágazónál ütközött össze egy személygépkocsi és egy motorkerékpárt vezető férfi. A motorkerékpáros a baleset következtében megsérült, mentőhelikopter szállította kórházba.

A közelmúltban a 21-es számú főúton is könnyebben sérült egy 31 éves motoros, aki Mátraszőlősről Pásztó irányába tartott segédmotoros kerékpárjával. A férfi a körforgalomban ütközött össze a belső forgalmi sávba betérő személykocsival.

Dr. Körmendi Sándor közlekedési szakjogász szerint azt nem lehet kijelenteni, hogy minden motorkerékpárt vezető személy felelőtlenül közlekedik, de a tapasztalat az, hogy sokan kihasználják a motorkerékpár fürgeségét és sokszor olyan előzési manővereket hajtanak végre, amelyből csak nagy szerencsével kerülnek ki épségben.

A szakember kérdésünkre elmondta: az utakon nap mint nap találkozhatunk abszolút gyorshajtással, az előzési szabályok megszegésével végrehajtott hajmeresztő előzésekkel, amelyekkel a sofőrök önmagukat és másokat is felelőtlenül veszélybe sodorhatnak. A közúti közlekedés egyéb résztvevői a motorkerékpárosokat még jó látási viszonyok között is nehezen észlelik, sőt sebességüket is nehezebben mérik fel.

– A közúti közlekedési szabályok mindenkire vonatkoznak: a sofőröknek egytől egyig be kell tartaniuk a KRESZ szabályait! Az autóvezetőktől is fokozott figyelmet igényel a közúti közlekedés, ugyanis sok baleset éppen azért következik be, mert egy vagy több motorkerékpáros a legváratlanabb pillanatban tűnhet fel az utakon. Emiatt sokkal körültekintőbben kell vezetni: különösen lakott területen kívül! – hangsúlyozta dr. Körmendi Sándor.

A közlekedési szakjogász felhívta a figyelmet: a KRESZ értelémben a zárt utastérrel nem rendelkező motorkerékpáron és segédmotoros kerékpáron utazó személynek becsatolt motorkerékpár-bukósisakot kell viselnie vezetés közben, hiszen egy esetleges balesetben ez megvédheti a fejet a nagyobb ütésektől. A bukósisak nélküli közlekedés a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megszegése közé sorolható, amely pénzbírsággal büntethető: a helyszíni bírságolás esetén 10 ezer forint, feljelentés során pedig 20 ezer forint.

A motorkerékpárosoknál is kell lenni láthatósági mellénynek, s ajánlott a védőfelszerelés – motoros csizma, kesztyű, különböző protektorok, illetve a motoros bőrruházat – viselése is, hiszen ezeket a motorosok biztonsága érdekében fejlesztették ki, hogy a nagyobb sérüléseket megelőzhessék.

A szakember arra inti a sofőröket: a melegben is fokozott óvatossággal és a KRESZ előírásainak a betartásával közlekedjenek, mert ő maguk tehetik a legtöbbet azért, hogy biztonságban megérkezzenek az úti céljukhoz.

Szabályok: be kell őket tartani!

A Központi Statisztikai Hivatal adati alapján 2018-ban több mint 740 közlekedési baleset történt Nógrád útjain: ebből 150 súlyos sérüléssel, 14 pedig halállal végződött. Az idei év első negyedében 56 baleset volt, amelyből 12 súlyos személyi sérüléssel járt, 2 pedig áldozatokat is követelt. A balesetek megelőzése érdekében a szabályok betartása mellett fontos, hogy mindenki a megfelelő tempóban közlekedjen. Előzéskor mindig legyen alacsony sebességkülönbség, és közben mindig megfelelő oldaltávolságot kell tartani, hogy az előzendő jármű vezetője időben észrevehesse az előzési szándékot. A helyes követési távolság megválasztása is igen fontos. A szabályokat megszegő motorkerékpáros akár 300 ezer forint pénzbírsággal is büntethető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában