Visszatérők

2018.08.30. 10:37

Farkast fotóztak a Börzsönyben

Immár fényképes bizonyíték van arra, hogy farkas jár a hazai erdőkben. A börzsönyi tájegységvezetőtől megtudtuk, mennyi az esélye, hogy bárki összefusson az állattal.

P.B.

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Augusztus 23-án, Bedő Péter a Börzsöny Alapítvány nagyragadozó kutatója tett közzé egy fotót, amelyet egy, a területen kihelyezett kameracsapda rögzített – adta hírül a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

A fotóval, illetve az állattal kapcsolatban Selmeczi Kovács Ádámmal, a Börzsönyi Természetvédelmi tájegység vezetőjével beszélgettünk, aki a nool.hu-nak elmondta, hogy a felvétel alapján 99% az esélye annak, hogy biztosan egy farkast kapott lencsevégre a kamera. Egyelőre nem tudni, hogy hím vagy nőstény példányról van szó.

– Általában a fiatal hím egyedek kezdenek kóborolni, ha kiszorulnak régi falkájukból. Új élőhelyet, táplálékforrást keresnek, illetve esélyt egy saját család alapítására – fejtette kis a tájegységvezető, aki azt is hozzátette, hogy tél óta van jele annak, hogy farkasok járnak a Börzsönyben, ezek a jelek lábnyomok, ürülék és illetve vizelet – utalt az általunk is megírt esetre a tájegységvezető.

Legutóbb januárban számoltunk be arról, hogy farkas nyomaira bukkantak a Börzsönyben. Az az állat valószínűleg a Bükkből vagy Szlovákia területéről érkezhetett.

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Selmeczi Kovács Ádám elmondása szerint a Börzsönyben tudomásuk szerint két különböző helyen, két különböző állatról van szó. Ezeket hallva rögtön felmerül a kérdés: veszélyt jelentenek az emberre nézve?

– Ennek a kérdésnek két oldala van – kezdte a tájegységvezető. Vannak, akik kíváncsiak, látni szeretnék az állatot. Biztosíthatom őket, hogy nem fognak farkassal találkozni, ugyanis a vadon élő farkas nagyon óvatos, kerüli az embert. Ugyanez a helyzet azokkal, akik félnek, hogy egy-egy kirándulás során összefutnak egy egyeddel, a farkas biztosan el fogja őket kerülni.

A nagyvadak megjelenése nem jelent veszélyt az emberekre, vagyis kicsi a valószínűsége, hogy egy kijelölt turistaútvonalon találkozunk vele. Ha ez mégis megtörténik, akkor sem kell tartanunk attól, hogy megtámad, ugyanis nem tekint ránk zsákmányként. Ettől függetlenül az esetleges találkozásnál ne próbáljunk a közelébe kerülni.

Mint írják, az utóbbi időben drasztikusan megnőtt a nagyvadak létszáma a hazai erdőkben. Ennek legfőbb oka, hogy sok az elhullott, vagy a vadászok által megsebzett állat. Ez bőséges táplálékforrást jelent a ragadozóknak, amelyeknek így eszébe sem jut háziállatokra támadni. A farkasok a gyenge és beteg egyedek gyérítésével hozzájárulnak a vadpopulációk egészségének megőrzéséhez.

Nem a farkas az első vad, amely flebukkant Nógrádban: a Somoskőújfalun látott medve a fél országon át vándorolt, míg végül befogták, majd elengedték a szlovák határ közelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában