Szabadidő

2018.11.08. 11:26

Programok éltetik a rétsági térség idegenforgalmát

Bár a Rétsági járás területe nem vetekedhet a Balaton vidékének vagy a Tisza-tó környékének népszerűségével, azért itt is bőven akad érdekesség, ami ilyen-olyan szempontból felkeltheti a látogatók figyelmét.

Hegedűs Henrik

A bánki nyári programok tömegeket vonzanak, ismert énekesek gondoskodnak a fergeteges hangulatról, Fotó: Torjay Attila/Nógrád Megyei Hírlap

Ebből a szempontból a települések közül mindenképpen Bánk kívánkozik az első helyre. Ivanics András polgármesterrel még közvetlenül a szezon lezárulása után, szeptember elején beszélgettünk a 2018-as tapasztalatokról, amelyek igen kedvezőek, hiszen egyrészt a napos, száraz hétvégéknek köszönhetően folyamatosan sokan kapcsolódtak ki a tó strandján, ráadásul a Bánki Nyár programkínálata is kiváltképp gazdag volt. Azon kívül hamarosan elindul a következő időszak legnagyobb községi beruházása, a határon átnyúló projekt keretében megvalósuló strandfejlesztés, amely parkolóhelyek bővítésével is együtt jár.

Várják az elkerülő utat

A járás idegenforgalmának fellendítése kapcsán mérföldkő lehet az úthálózat korszerűsítése, hiszen számos olyan varázslatos és egyedi hely van errefelé, amit a rendkívül kátyús burkolatok miatt nehezen lehet megközelíteni. Különösen igaz ez a 2-es számú főközlekedési út elkerülő szakaszainak régóta húzódó megépítésére, amely egyrészt jelentősen enyhítheti a településeken áthaladó gépjárműforgalmat, másrészt a térséget időben jóval közelebb hozhatja a fővároshoz.

A környék másik kiemelt látványossága Nógrád vára. A könnyed, néhány perces sétával megközelíthető erődítmény területét a Nógrádiak Nógrádért csoport tagjai rendszeresen takarítják, különösen a tavaszi időszakban végzik akciójukat, füvet nyírnak, szemetet szednek, hiszen június első szombatján tartják a várjátékokat, amely jelentős tömegeket vonz. A turizmus fellendülésére jótékonyan hathat a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai által végzett nyári ásatás, amelynek jóvoltából új utak nyithatóak a vár történelmében. A szomszédos Berkenyén elsősorban a német hagyományokat éltetik. A lakosság betelepülésének háromszázadik évfordulóját idén ünneplő faluban, a helyi étteremben a sváb ételspecialitásokat is megkóstolhatják a betérők, mi több, a „lakodalmas turizmus” nyugat-nógrádi fellegvára is itt található. A járás többi települése is egy-egy kiemelt hagyományra épít.

A bánki nyári programok tömegeket vonzanak, ismert énekesek gondoskodnak a fergeteges hangulatról, Fotó: Torjay Attila/Nógrád Megyei Hírlap

Ősagárd az agárkiállításra, Nézsa a katolikus zarándoklatokra, Nagyorosziból a legrövidebben közelíthető meg Drégely vára, Diósjenőn ott a Börzsöny, Szendehely-­Katalinpusztán az erdei kirándulóközpont, Romhányban a Rákóczi-kultusz jelentős, Tereskén, az Árpád-kori templomban kuriózumnak számító Szent László-falfestmény látható, és Kétbodony, Legénd, Alsópetény vagy Szente is kínál sok-sok érdekességet, hogy csak néhányat említsünk a sorból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!