Tornay Művésztelep

2019.09.02. 13:45

Értékes alkotások születtek a nyírjesi szabadtéri műteremben

Harmadik alkalommal gyűltek össze Balassagyarmaton a megye minden szegletéből érkezett művészek a Tornay Művésztelepen a Balassagyarmathoz közeli Nyírjes üdülőövezetben.

Zolnyánszki Zsolt már évek óta a szervezők között szerepel – ezúttal a művésztelep alkotóiból idén megalakult balassagyarmati Karc Egyesület elnökeként –, s mint mondta: a nyitott műteremként működő alkotótábor most azért lett néhány nappal hosszabb az előző évekhez képest, mert ezen a nyáron a kerámiáé volt a főszerep.

– Ez egy olyan anyag, amely a megformálása után még hosszú utat tesz meg addig, amíg késznek nevezhető mű születik belőle. Száradnia kell az elkészített alkotásoknak, aztán égetni őket, ami időigényes munkafolyamat. Persze a képzőművészet más válfajai is képviseltették magukat: a festészet, a grafika és a szobrászat szintén szerepelt a palettán – teszi hozzá Zolnyánszki Zsolt.

A hagyományoknak megfelelően a húsz fő körüli társaság minden tagja maga döntötte el, mennyi időt tölt el a táborban. Volt, aki az elejétől a végéig táborozott, volt, aki néhány napra csatlakozott a csapathoz, s akadt, aki csak napközben látogatott ki alkotni.

Mindenki elmélyült a kerámiatárgyak készítésében Fotó: Torjay Attila/NMH

A művésztelepen készült legjobb alkotásokból a Horváth Endre Galériában rendeznek majd egy közös kiállítást még ebben az évben. A Karc Egyesület úgy tervezi, hogy jövőre új utakat nyit: a nemezelést és a kosárfonást is be akarják hozni a programok közé. Az önkormányzat támogatását élvezik, megkapták a Szent-Györgyi Albert Gimnázium használaton kívüli kazánházát, amelyet egész évben műhelyként használhatnak, így folyamatosan tudnak együtt dolgozni, nem csak évente egy alkalommal.

Amikor ott jártunk, mindenki elmélyült a kerámiatárgyak készítésében. Az alkotásokat egy földbe ásott gödörben égették.

A foglalkozást vezető Siket Mariann keramikus művész elmondta, nagyon jó társaság jött össze idén is, családias hangulattal, minden korosztály részvételével.

– Itt mindenki azt csinálhatja, amit szeretne, tiszteletben tartjuk a másik munkáját, legyen az illető szakmai tudása bármilyen szinten, és van átjárás a különböző műfajok között, mindenki kipróbálhatja magát az általa addig nem ismert technikákban – mondta Siket Mariann.

Hozzátette: szerinte a stresszes életmód is szerepet játszik abban, hogy mind többen próbálnak visszatérni a kézműves munka okozta örömökhöz. Az emberek kezdenek máshogyan gondolkodni. Nemcsak a világ változik körülöttünk, hanem mi magunk és a gondolkodásunk, valamint az élethez való hozzáállásunk is. A kétkezi munka mindig jelen volt az emberiség történetében, a kézműves alkotás pedig valódi flow-élményekhez juttat el bennünket.

Inspirálóan hat a közös munka

A művésztelepek különleges helyek: itt az emberek másokkal együtt alkothatnak és gondolkodhatnak ugyanazon a problémán, miközben rengeteget tanulhatnak egymástól. Fiatal, műteremmel, műhellyel még nem rendelkező művészek ilyen helyeken olyan felszereléssel találkoznak, amellyel máshol esetleg nincs alkalmuk. És persze ne feledjük a művésztelepeket belengő különleges hangulatot, ami abból fakad, hogy az itt összegyűltek valódi alkotóközösséget képeznek, imádnak együtt lenni és közösen dolgozni. A nyári alkotótáborok árnyas fái alatt készül az őszi és a téli kiállítások új anyaga. Az ide látogató művészek vagy lelkes amatőrök kiszakadhatnak a mindennapok mókuskerekéből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában