Tudatos apróságok

2018.11.19. 14:00

Értékes ajándékokat nyert óvodájának a két szandai kislány

Egy kisgyermek számára az egyik legnagyobb örömöt a játék okozza. A szandai óvodások nagy örömben részesültek, hiszen többek között egy hatalmas dobozra való játékszert kaptak ajándékba. Egy környezettudatosságra nevelő rajzpályázaton két kislány, és persze az óvónőjük, Tóth Szilvia dolgozott meg mindezekért.

Sziládi Krisztina

Nagy sikert ért el a rajzpályázaton Keresztesi Flóra (balra) és Csontos Csenge, Fotó: Torjay Attila/Nógrád Megyei Hírlap

Egy háztartási gépek gyártásával foglalkozó nagyvállalat 2018-ban harmadszor hirdette meg egész éves programját, amelyben óvodapedagógusokat hívott ingyenes képzésre országszerte. Az akkreditált tanfolyamot követően a résztvevő óvónők foglalkozásokat tartottak az óvodájukban, majd a bevont apróságok rajzversenyen vettek részt, amelyen a víz helyes használata volt a téma.

Nevel a gyermek

Érdekes, hogy a környezettudatosság terén sokszor a gyermekek nevelik a szülőket. A nevelési, oktatási intézményekben tanultakat hazaviszik, ők figyelmeztetik az idősebb korosztályt arra, mi a helyes vagy helytelen. Ezt a jelenséget próbálják meg kihasználni hasonló pályázati lehetőségekkel a környezettudatosság jegyében.

Az egynapos tréningek minden évben négy különböző megyeszékhelyen zajlanak, így szinte az ország bármelyik szegletéből lehet jelentkezni a környezettudatos óvodapedagógusoknak. Azok az óvodák, akik a rajzpályázatra is beneveztek, értékes ajándékokért szálltak versenybe. A legjobban rajzoló óvodások fejlesztő játékokat nyertek óvodájuknak és saját maguknak.

A szociológusokból álló zsűri döntése alapján idén a négyévesek korcsoportjában Csontos Csenge, az ötévesek között pedig Keresztesi Flóra nyerte a rajzpályázatot – mindketten a szandai Pitypang óvodába járnak.

A szervezők célja, hogy már egészen korán, az óvodákban elinduljon a szemléletformálás és egy energiatudatos generáció nőjön fel. Az óvodapedagógusok visszajelzése alapján a gyerekek nagyon fogékonyak és az egész családot környezettudatosságra ösztönzik. Így a szervezők reményei szerint egyre több magyar családban kap majd főszerepet az energiatudatosság, ami takarékossággal párosítva a legjobb jövőbe mutató irány a háztartások számára.

Nagy sikert ért el a rajzpályázaton Keresztesi Flóra (balra) és Csontos Csenge, Fotó: Torjay Attila/Nógrád Megyei Hírlap

Szilágyi Beáta marketingvezető a cégük kezdeményezéséről elmondta, hogy az energiahatékony óvodákért indított programot három éve hirdették meg. Fontosnak tartjuk az energiatudatos viselkedést, és már a legkisebbek figyelmét is fel kell hívni erre a magatartásra, hiszen az ő jövőjükről van szó.

– A célunk az, hogy az egész országban minden óvoda részt tudjon venni a programunkban, ezért évente változnak a képzési helyszínek. Úgy tűnik, hogy az óvónők nagyon fogékonyak erre a lehetőségre, szívesen jönnek a képzéseinkre. A 21. század egyik legnagyobb kihívása a környezetvédelem. Fontos, hogy a gyerekek minél kisebb korban halljanak erről és azt vigyék tovább a családba – mondta Szilágyi Beáta.

Jövőre a klímaváltozás következményeire is fel szeretnék hívni a figyelmet. Most a szandai Pitypang óvoda egy hőszivattyús vízmelegítőt nyert 270 ezer forint értékben, emellett egy százezer forintot érő játékcsomaggal is megajándékozták a gyerekeket.

Mindent megtesznek a zöldülésért

A Pitypang óvoda szeretné elnyerni a Zöld Óvoda címet. Ez azt jelenti, hogy az óvoda szellemiségében a környezeti nevelés alapján működik, a pedagógiai programjukban benne van, hogy elköteleződnek a környezetvédelem mellett, ami a mindennapjaik részét képezi. Kiemelten kezelik a helyi természet- és környezetvédelmi feladatokat, mint például a fák védelme, a hulladék kezelése és felhasználása, az egészséges táplálkozás, az energiatakarékosság, az épített és a természeti környezet védelme. A szandai óvodában komposztálnak, időnként szemétszedő akciót szerveznek a faluban és mindent újrahasznosítanak, amit csak lehet.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!