ültetvény

2019.09.16. 06:40

Érik a szőlő: a Mátraalján már javában szüretelnek

Az irsai olivér szőlőfajta szedésével indult a szüret a napokban Hasznoson, amelynek termése idén átlagosnak mondható.

Tóth-Nagy Orsolya

Hasznos határában is megkezdődött a szüret: a szövetkezeti időkből maradt táblákon itt is az Irsai Olivér nevű fajtát szedik le először Fotó: Ladóczki Balázs

Fotó: Balazs Ladoczki

Megkezdődött a szüret: megyénk nem szőlőtermő vidék, de Mátraalján több száz hektárnyi ültetvény található. Szendehelyen mintegy száz hektáron termesztik e gyümölcsöt. Hasznoson hosszú évek óta foglalkoznak már borkészítéssel.

– Vannak régi telepítésű fajták a hasznosi dűlőben, amelyeket még a régi termelőszövetkezet telepített. Található más fajták mellett Irsai Olivér, oportó, merlot, valamint rizlingszilváni is. Ezek a fürtösök elég régiek, hiszen hozzávetőlegesen 35–40 éves tőkék – mondta el portálunknak Csépe Attila, hasznosi őstermelő.

Hasznos határában is megkezdődött a szüret: a szövetkezeti időkből maradt táblákon itt is az Irsai Olivér nevű fajtát szedik le először Fotó: Ladóczki Balázs

Hozzátette: a régiek mellett új telepítések is megtalálhatók nála, így például a chardonnay és a canerbet franc.

A közelmúltban pedig megkezdték a településen is a szüretet, amely során elsőként az Irsai Olivér szőlőt szedték le. A tervek szerint szeptember közepén a többi szőlőfajta szüretelése is elkezdődik majd. Az őstermelő azt is elárulta, hogy milyen lett idén a gyümölcs minősége.

– Átlagosnak nevezhető az idei termés, sajnos azonban a gombák ellen elég intenzíven kellett védekezni. Ezenkívül volt nyár elején egy jégverés is, ami sokat ártott a mátraaljai szőlőknek – mondta el a Nool.hu-nak Csépe Attila, aki arról is beszámolt, hogy idén a nagyfelvásárlók nem vesznek szőlőt a bor túltermelése miatt.

Éppen ezért a helyi gazdák kis tételekben próbálják meg eladni a termést, vagy élnek az állam által nyújtott kártalanítási lehetőséggel, azaz az úgynevezett zöldszürettel.

Az idei szüret egyébként várhatóan szeptember végén, október elején fejeződik be.

Az őstermelő arra is kitért, hogy ebben az időszakban fontos figyelni a mustgázra is, amely a must erjedése során keletkezik, és rendkívül veszélyes, hiszen akár életeket is követelhet.

Mint mondta, érdemes szellőztetni a pincét és gyertyával ellenőrizni a levegőt. Amennyiben a láng elalszik, akkor életveszélyes a helyiségben tartózkodni. Fontos továbbá felhívni a figyelmet a termelőknek a pincészetek ajtaján, a mustgáz okozta veszélyre.

Erősen őrzik a hagyományokat

Nógrád megyében sok településen megünneplik a szőlőszüret végét. Régen is kihagyhatatlan esemény volt egy-egy település életében, a munka végeztével mulattak egy jót. A szőlőt leginkább a lányok és az asszonyok szedték. A szemeket préselés előtt összezúzták, majd kezdetét vette a borkészítés. A jelenlegi szüreti rendezvényeken ezeket a régi tradíciókat elevenítik fel. Szinte minden településen rendeznek felvonulást, és hagyományőrző műsorokkal is készülnek az érdeklődők számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában