bölcsi

2019.03.25. 06:35

Épülhet a bölcsőde, de számos helyen a gyereket hiányolják

A tervek szerint 2020-ra minden olyan település önkormányzatának bölcsődét kell létrehoznia, ahol legalább negyven háromévesnél kisebb gyermek él, vagy minimum öt család igényli az intézményt. Számos helységben azonban nincs erre igény, vagy nem életszerű a megvalósítása.

Lászlók Judit

Nagy kérdések a legkisebbek kapcsán: számos település épít bölcsődét, ám van olyan is, ahol alig van gyerek

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hegedűs Márk

Mielőtt beindult a bölcsődeprogram, csupán itt-ott volt ilyen szolgáltatás. Manapság azonban egyre több településen épült, épülhet meg a legkisebbek elhelyezését szolgáló intézmény.

Szécsényben eddig is működött bölcsőde az óvoda részeként, azonban most egy új épületben kaphat helyet a szolgáltatás.

– Az utóbbi években azzal szembesültünk, hogy folyamatos a férőhelyhiány, és a bölcsődei ellátás infrastrukturális feltételeit javítani kell. Ennek érdekében az önkormányzat úgy határozott, hogy egy új, korszerű, háromcsoportos bölcsődét létesít pályázat segítségével, ami 300 millió forintos európai uniós támogatásból épülhet meg Szécsényben. A térség tekintetében is szükség volt erre, hiszen megnövekedett az igény a bölcsődei szolgáltatásra – mondta lapunknak korábban dr. Harikné dr. Havasi Beáta, a város alpolgármestere.

Nagy kérdések a legkisebbek kapcsán: számos település épít bölcsődét, ám van olyan is, ahol alig van gyerek
Fotó: Hegedűs Márk / N.M.H.

Nógrádmegyeren is tervezik, hogy bölcsődét alakítanak ki, amelyet az óvoda bővítésével szeretnének megoldani.

– Van rá igény, hogy bölcsődét létesítsünk a faluban. Már megtettük a szükséges lépéseket ez ügyben, azonban konkrétumokról még nem tudok beszámolni – fejtette ki a falu polgármestere, Verbói Gábor.

Héhalomban is épül majd egy ilyen intézmény, de a munkálatok még nem kezdődtek el.

– A lakosok jelezték, hogy szeretnék, ha lenne egy bölcsőde a faluban. A tervek szerint egy minibölcsőde épül, amely 8 fő befogadására lesz alkalmas – mondta el Bakos József polgármester.

Bár a program kötelezi a településeket a bölcsődék kialakítására, nem mindenhol igénylik az intézményt, és több helyen nem is életszerű ezek kialakítása.

– Rimócon is volt igényfelmérés és mindössze egy ember jelezte, hogy szükség lenne bölcsődére. Ehhez mérten megtettük a szükséges lépéseket. A csekély érdeklődés miatt inkább úgy láttuk jónak, ha feladatellátási szerződést kötünk valamelyik környékbeli intézménnyel. Ezt azonban nem sikerült megvalósítani – mondta Beszkid János polgármester. Hozzátette: még semmi nincs eldöntve, azonban nem tartja életszerűnek, hogy egy fő miatt létesítsenek bölcsődét, illetve tartsák fent azt, így nem is tervezik, hogy ez megvalósul, kivéve persze, ha lesz több jelentkező.

Nemcsak a kevés jelentkező a probléma, hanem az is, hogy kevés a gyermek. Éppen ezért Nógrádsipeken sem tervezik, hogy bölcsődét létesítsenek, mivel nincs rá igény. Vízi Zoltán polgármester elmondta: a csemeték csekély száma miatt nem is volt jelentkező a felhívásukra.

A megye legkisebb lélekszámú településén, Garábon talán nem is meglepő, hogy nincs igény bölcsődére.

– Mindössze egy 2 éves gyermek van a faluban – tudatta Kovács Zoltán, Garáb polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!