MEGEMLÉKEZÉS

2019.01.19. 15:30

Emléktúrát szerveztek, hogy a Don-kanyar poklát ne feledjük

A doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából idén először csatlakozott a Doni megemlékezéshez és szervezte első emléktúráját a napokban a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Csoport és a Vitézi Rend. A rendezvény lebonyolításában közreműködött Dejtár, Patak és Érsekvadkert önkormányzata is.

Sziládi Krisztina

Az eseményt színesítette a 25. Keresz­tényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj Nógrád megyei állománya és az oroszkai Military Historical Museum hagyományőrző csapata is

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Torjay Attila

A résztvevők tizenkét kilométert tettek meg a túra során a három említett települést érintve, melyek első és második világháborús emlékhelyeinél koszorút helyeznek el.

A dejtári világháborús emlékműtől indult a gyalogos emléktúra

A dejtári emlékműnél a koszorúzást megelőzően Smitnya Sándor polgármester röviden megemlékezett a Don-kanyarban elesettekről.

– Az embernek a legnagyobb értéke az élete – mondta a település vezetője. Soha nem szabad elfelejteni, ha ezt feláldozza a közért, a hazáért.

A menetet Patakon a községháza előtt Fekete Tibor polgármester fogadta. A hősökre emlékezve kiemelte, a hősi halált halt, vagy hadifogságba esett katonák mellett az itthon maradt családtagokról és azokról sem feledkezhetünk meg, akik a nehéz katonai és politikai döntéseket meghozták. Ezután a község katolikus templomában található háborús hősök emléktábláját koszorúzták meg közösen, majd a falu kalászházában teával, forralt borral és pogácsával vendégelték meg az emléktúrázókat.

Érsekvadkerten a falu határától dr. Kovácsné Nagy Mária kísérte a menetet a település központjában található emlékműig, ahol a megemlékezés és a koszorúzás zajlott. Ezt követően az önkormányzat szerény ebéden látta vendégül a résztvevőket.

Az eseményt a 25. Keresz­tényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj Nógrád megyei aktív és tartalékos állományának, valamint az oroszkai Military Historical Museum hagyományőrző csapatának részvétele is színesítette, akik szintén korhű egyenruhákban és fegyverzettel járták be a kijelölt utat. Pfaff László katonai gépjárművével emelte a túra színvonalát és biztosította a túrázók biztonságos közlekedését.

Az esemény fő szervezője, a balassagyarmati 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Csoport. 2014 óta vesznek részt a városi ünnepségeken, ahol korhű egyenruhákban és korabeli fegyverzettel felszerelve, mélységes elköteleződésről árulkodó arccal vonulnak fel, őrt állnak, tisztelegnek, koszorúznak a csoport tagjai, emelve ezzel a rendezvények színvonalát és átélhetőbbé téve a megemlékezést.

Bakos Gyula, a csoport vezetője arról nyilatkozott lapunknak, hogy a katonai hagyományőrzés nem csak a hazaszeretet megnyilvánulása részükről, hanem komoly történelmi ismereteket kívánó kulturális munka is. Ezen felül egész emberré nevelő kikapcsolódás, mely alkalmas a jó közösség kialakítására.

– Legfőbb célunk, hogy felkeltsük az emberek érdeklődését. Az elmúlt száz évben lezajlott két világháború, a családtagjaink átélték őket, mégsem törődünk velük. A fiatalok sokszor nevetséges történelmi filmeken nőnek fel, ugyanakkor nem tudják azt, hogy a saját dédszüleik milyen dicsőséges cselekedeteket hajtottak végre. Egyszerű iparosokról, parasztemberekről beszélünk, akik a kapa és kaszanyelet hagyták ott, hogy harcoljanak a hazáért. Számunkra nagyon sokat jelent, ha a dédszüleink által viselt egyenruhát felvehetjük és abban állhatunk egy emlékmű mellett. Megérdemlik, hogy megemlékezzünk róluk és büszkék legyünk rájuk.

Fekete Tibor, Patak polgármestere is csatlakozott a menethez
Fotó: Torjay Attila / Nógrád Megyei Hírlap

Az eseménysorozatot Gere József helytörténész magas színvonalú, kiállítással egybekötött előadása zárta a balassagyarmati 23/2-es honvédekről az érsekvadkerti Ifjúsági Házban.

1943. január 12-én a pokol mondhatni, teljes valójában megmutatkozott a Don-kanyarnál a mínusz negyven fokos hőmérséklettel gyötrő, orosz télben. A második magyar hadsereg katonáinak nem jutott más, csak egy lehetetlen küldetés, amelyet gyér fegyverzettel és felszereléssel kellett volna teljesíteniük.

A Don-menti honvédek imája, mely 1942. karácsonyán íródott, kifejezi mindazt a fájdalmat, szenvedést, kétségbeesést és hazavágyódást, melyet a magyar katonák átéltek.

Édes, jó Istenünk segíts meg bennünket, a Don partján küzdő magyar honvédeket. Kérünk, adjál erőt testünknek, lelkünknek, hogy elviselhessük sok szenvedésünket. Szálljon megsegítő áldásod hazánkra, segíts minket haza szép Magyarországra.

Ámen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!