fontos a múlt

2019.05.13. 17:30

Emlékművel tisztelegnek az első világháború hősei előtt Kutasón

Ünnepélyes keretek között – államtitkári részvétellel – avatták fel az első világháború hősei előtt tisztelgő emlékművet Kutasón.

Bercsényi Kinga

Urus Attila plébános is szentel vizet hintett a hőseinknek emléket állító szoborra

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hüvösi Csaba

Az eseményt dr. Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Skuczi Nándor, a Nógrád megyei közgyűlés elnöke, a térség polgármesterei, valamint a katolikus és az evangélikus egyház vezetői is megtisztelték jelenlétükkel.

Korszerűsítették a vízelvezetést is

Az első világháborús emlékmű felavatását követően a korszerűsített csapadékvíz-elvezető rendszert is átadták, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, és Skuczi Nándor, a Nógrád megyei közgyűlés elnöke részvételével. A belterületi csapadékvíz elvezetésére szolgáló hálózat egy részének rekonstrukcióját pályázati támogatás segítségével, több mint 31 millió forintból, valamint 3 és fél millió forintos önkormányzati hozzájárulásból sikerült megvalósítani. Noskó Sándor, Kutasó polgármestere elmondta, hogy bíznak abban, a jövőben lesz lehetőség az árokrendszer kiépítésére a még fennmaradó utcákban is. Becsó Zsolt pedig kiemelte, nagy jelentőséggel bír, hogy amikor az Európai Uniónak köszönhetően alkalom nyílt arra, hogy az élet különböző területein fejlesztéseket indítsanak el, abból a vidék és az olyan kis települések, mint Kutasó sem maradtak ki. Az átadás a nemzeti színű szalag ünnepélyes átvágásával fejeződött be.

Noskó Sándor, Kutasó polgármesterének köszöntője után dr. Sölch Gellért tartott megemlékező beszédet.

– Térben és időben is messze vagyunk már az első világháború eseményeitől, de sem a távolság, sem az eltelt idő nem feledtetheti az emlékét annak, ahogy hőseink a hazáért harcoltak. A múlt ismerete kézenfekvő segítség a jelenben, és akik ismerik hazánk múltját, jobban átérzik a nemzeti összetartozás és a magyarság megmaradásának jelentőségét a Kárpát-medencében – mondta beszédében az államtitkár, aki azt is kiemelte, hogy az emlékmű felállításával nemcsak a múlt előtt tisztelgünk, hanem jelet hagyunk a jövő számára is.

Az emlékművet – Laczki Csaba szobrász alkotását – az államtitkár, az országgyűlési képviselő és a közgyűlés elnöke közösen leplezte le, ami után Ady Endre versének megható szavait hallgathatták meg az egybegyűltek. A szobrot Urus Attila katolikus plébános és Bartos Zoltán evangélikus lelkész szentelte fel.

– Szerte az országban emlékművek állításával tisztelgünk a hősöknek. Megbecsülésünket és hálánkat fejezzük ki előttük, azok előtt az emberek előtt, akik kiálltak magyarságukért. Ez az emlékmű nem csak arra emlékeztet minket, hogy a hazánkért és szabadságunkért cselekvő emberekre büszkék legyünk, hanem arra is, hogy nekünk is tennünk kell, mert a jelenen áll vagy bukik a jövőnk – osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel a katolikus plébános.

Urus Attila plébános is szentel vizet hintett a hőseinknek emléket állító szoborra
Fotó: Hüvösi Csaba / N.M.H.

Végül az államtitkár, a képviselők, a szomszédos települések polgármesterei koszorúikat, míg a helyi lakosok virágaikat helyezték el az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!