Adomány

2018.11.17. 19:56

Emberségből jeles: Brüsszelből érkezett segítség Szita Jázminnak és édesanyjának

Hatalmas segítséget kapott Brüsszelből az a rimóci család, amelyiknek a történetét nemrég mutatta be az egyik kereskedelmi csatorna híradója. 1,2 millió forintos tartozás miatt egy nyolcéves, izomsorvadásban szenvedő kislánynak és édesanyjának az otthona került veszélybe. A tudósítás után többen is ígértek segítséget, köztük az a névtelenséget kérő család, amely már át is utalta a teljes összeget.

Schveiczer Krisztián

Az édesanya, Henriett immár felszabadultan csókolhatja meg lányát, Jázmint, Fotó: Hüvösi Csaba/Nógrád Megyei Hírlap

Először lapunk mutatta be az izomsorvadással küzdő rimóci kislány, Jázmin és családja szívbemarkoló történetét, ami sajnos – az édesapa elvesztése miatt – eddig tragikusan folytatódott.

Jázmin ritka betegséggel küzd. A spinális izomatrófia vagy gerinc­eredetű izomsorvadás (angolul Spinal Muscular Atrophy, rövidítve SMA) egy ritka öröklődő betegség, amit az SMN gén hibája okoz, és a gerincvelő mozgató idegsejtjeinek a fokozatos elvesztését eredményezi. Az idegsejtek pusztulása fokozatos izomgyengeséget, sorvadást okoz a kapcsolódó izmokban. A leggyakrabban és legelőször érintettek a nyak és a törzs tartását végző izmok, majd a láb és karok azon izmai, amelyek a mozgásért felelnek, végül a bordákhoz kötődő, légzést támogató izmok.

Jelenleg nincs ismert gyógymód az SMA-ra, azonban az izom- és mozgás­funkció fokozódó romlása lassítható megfelelő gyógytorna segítségével. Elméletileg a betegség ellen hatásos lehet az elvesző idegsejteket pótló őssejtkezelés, azonban ilyen jelenleg még nem elérhető. Laczkó Henriett és kislánya akkor került nagy bajba, amikor az édesapa májusban horgászás közben rosszul lett, beesett a Szécsényhez közeli horgásztóba és meghalt. A Nógrád megyei Rimócon, rendezett körülmények között élő családban a nyolcéves kislány súlyos beteg. Izomsorvadása miatt nem tud mozogni. Iskolába jár, jól tanul és bízik abban, hogy meggyógyul.

Az édesanya, Henriett immár felszabadultan csókolhatja meg lányát, Jázmint, Fotó: Hüvösi Csaba/Nógrád Megyei Hírlap

Az édesanya az eset után elmesélte, hogy már eddig is sokan segítettek rajtuk, de komoly bajba kerültek. A házukra felvett hitelt nem tudja visszafizetni, jó esetben albérlőként maradhatnak a házukban.

Már másnap sokan jelentkeztek, hogy segítenének a családon. Köztük egy névtelenséget kérő férfi, Brüsszelből – nem telt el négy nap és jóvoltából a teljes összeg megérkezett.

– SMS-t kaptam, hogy megérkezett az utalás… Itt van, hogy 1 millió 263 ezer 460 forint – mesélte Henriett.

Az édesanya azt mondta, hogy amint lehet, mennek Budapestre és rendezi a tartozásukat. December 11. volt a határidő, de nem akar várni.

– Nem tudom, hogy háláljam meg, vagy nem tudom, hogy alkalmam lesz-e valaha találkozni vele, vagy biztos megismerné a kislányomat is – mondta jótevőjükről az édesanya.

A névtelen adományozó e-mailben azt kérte, mondjuk el, hogy adományával arra is szeretné felhívni a figyelmet: ha ma Magyarországon, akik megengedhetik maguknak, hogy másokon segítsenek, azt meg is tennék, akkor – ő úgy látja, hogy – senkinek nem kellene elveszíteni az otthonát és az utcára kerülnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!