példaértékű

2019.03.31. 15:30

Elismerték a szügyi polgármester faluért végzett munkáját

Markó Antal, a község polgármestere Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott nemzeti ünnepünk alkalmából. A több mint három évtizedes, eredményes településvezetői munkája elismeréseként Szügy polgármestere, Áder János köztársasági elnök úrtól vehette át a magas állami elismerést.

Sziládi Krisztina

Markó Antal: „Hatalmas utat járt be az 1300 fős falu az elmúlt harminchét évben”

Forrás: N.M.H.

Fotó: Torjay Attila

Markó Antal harminchét évvel ezelőtt lett a település vezetője. Szügy azóta hatalmas utat járt be. A Balassagyarmati járásban található 1300 fős falu rendezett köztereivel, csinos épületeivel magán őrzi az itt élő népek és az odafigyelő településvezetés szorgos keze munkáját. Szügybe jó megérkezni, mindenütt a jólét és a nyugalom jeleit láthatjuk.

Korszerűsítések

A folyamatosan bővülő Balassagyarmat–Szügyi ipari központ napjainkban a megye kiemelkedő volumenű értékteremtő bázisa, melynek a működéséhez elengedhetetlen energetikai beruházások Szügyöt is érintik. Több ipari, köztük autóipari termelő cég telepedett meg itt, így a Zollner Elektronik Gyártó és Szolgáltató Kft. és a Parat Ungarn Kft. A fejlődés azonban, úgy tűnik, feltartóztathatatlan. További 530 millió forintos állami támogatást nyert a település egy újabb ipari park kialakítására, ami az idén valósulhat meg. Napokon belül pedig új inkubátorház építését kezdik meg Szügyben.

– Nagyon örültem ennek a kitüntetésnek, hiszen jólesik az embernek, amikor a szakma is elismeri a munkáját, visszajelzést kap arról, hogy jó irányba megy. Valóban óriási fejlődést tudhatunk magunk mögött – emlékszik vissza az elmúlt évtizedekre a polgármester. A megbízatásom kezdetén az új iskola felépítése volt az első, és egyben legsürgetőbb feladat. Ezt követte a vezetékes ivóvízrendszer és a szennyvízcsatorna hálózatának kiépítése, a gáz bevezetése. Abban az időben kezdődött a magánerős lakásépítés Szügyben, több mint százhúsz család költözött a faluba, ezzel új településrész alakult ki. Bölcsőde és új utak épültek.

Azt kell mondanom, hogy folyamatos fejlődést tudtunk elérni, ezért szeretném is megköszönni a mindenkori képviselő-testület és a kollégák segítőkész munkáját – fűzi hozzá Markó Antal. A fejlődés most is töretlen, ez elsősorban az ipari parkban letelepedett adófizető cégeknek köszönhető. Szügy a nyugat-nógrádi térség egyik legdinamikusabban fejlődő települése, az adóerő-képesség pedig nálunk a legmagasabb az egész megyében.

Markó Antal: „Hatalmas utat járt be az 1300 fős falu az elmúlt harminchét évben”
Fotó: Torjay Attila / N.M.H.

A viszonylagos gazdagság új lehetőségeket, egyben új feladatokat is teremtett. A magas adóbevételei miatt kisebb önkormányzati támogatásban részesül a falu, nem pályázhat közmunkára, a hivatali dolgozók béremelésére, sem a falusi csok-ra, ezekre a kérdésekre megpróbálnak önerőből megoldást találni. Tagadhatatlan előnye viszont, hogy a fejlesztéseiket önállóan határozhatják meg. Évente két–három száz millió forintot tudnak a település fejlesztésére fordítani: járdák felújítására, utak fejlesztésére, csapadékvíz-elvezetésre, buszvárók, szabadtéri sportparkok építésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!