Magyargéc

2021.05.25. 11:00

Együtt játszanak a szülők és a gyermekek

A községben 2006-tól működik gyermekház. Célja, hogy segítséget nyújtson a szülőknek a gyermekük óvodai felkészítésében. Lőrik Bernadett, a ház vezetője elmondta, hogy 8 és 14 óra között napi rendszerességgel fogadják a három évnél fiatalabb gyermekeket és az édesanyákat.

Szenográdi Ferenc

Az is előfordul néha, hogy az apróságokat az apukák is elkísérik. A járványhelyzet idején, március 9-től április 19-ig zárva voltak, de az alatt az idő alatt is ügyeletet tartottak, így a szülők felkereshették őket ügyes-bajos dolgaikkal, s rendelkezésükre állt a mosógép is.

A gyermekház elsősorban a halmozottan hátrányos családoknak nyújt nélkülözhetetlen segítséget a szolgáltatásaival. Elősegíti többek között a kisgyermekek szocializálódását, óvodai életre való felkészítését. Ebből a célból különböző foglalkozásokat tartanak nekik, amelybe a szülők is bekapcsolódnak. A közös játék hozzájárul a szülő és a gyermek kapcsolatának erősítéséhez, a meghittség kialakulásához. A játék során fejlődik a gyermekek kézügyessége, kreativitása, fantáziavilága.

Sok olyan foglalkozást is tartanak, amely a gyermekek szókincsét gyarapítja. A társakkal való együttlét hozzájárul a közösségben való viselkedési normák elsajátításához. A szülők sok hasznos tanácsot kapnak a ház vezetőjétől a gyermekneveléséhez.

– Foglalkozásokat tartunk, amelyekbe bevonjuk a szülőket is. Nagyon örülünk, hogy népszerű a házunk, sokan felkeresnek bennünket, itt kicsik, s nagyok egyaránt jól érzik magukat.

Szolgáltatásaink ingyenesek, tízórait biztosítunk a résztvevők számára, de időnként a szülőkkel közös főzést is tartunk. Segítünk a hivatalos ügyek intézésében.

Legutóbb az egyik anyuka ölben hozta a gyermekét, mert kitört a babakocsi kereke. Sikerült szereznünk neki egy másik babakocsit. Jó a kapcsolatunk a Vöröskereszttel, a Máltai Szeretet Szolgálattal, a Fogadj örökbe egy óvodást mozgalommal. Sok ruhaneműt kapunk a családoktól is, amit a rászorulók között szétosztunk – közölte Lőrik Bernadett.

Lőrik Bernadett elmondta, hogy fenntartójuk a helyi önkormányzat, a polgármester Velki Róbert gyakran felkeresi őket.

Naponta jönnek

Rendelkeznek a szükséges fejlesztőjátékokkal. A szülők igénybe vehetik a ház mosógépét, és a gyermekek tisztálkodására is lehetőség van.

– Jó dolog a gyermekház, két kicsimmel rendszeresen itt vagyok – mondta Rácz Robetta. Hasonló véleményen volt Rácz Rozalinda is, aki nyolc hónapos gyermekével, naponta igénybe veszi a ház szolgáltatásait. Van, amikor az apukák is megjelennek a csemetéikkel, bizonyíték erre Rácz Győző Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!