vastagbélrák

2019.04.24. 20:00

Egyszerű a képlet: egy szűrés, egy élet

Hazánkban a vastagbélrák a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés. A Nógrád Megyei Kormányhivatal szerdán Salgótarjánban sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet: Nógrádban is elindult a célzott és szervezett vastagbélszűrés az 50-70 év közötti korosztályt érintően, amely fontos a halálozások számának csökkentése érdekében.

Palchuber Kinga

Feketéné dr. Zeke Ildikó, megyei tisztifőorvos és Dr. Szabó Sándor kormánymegbízott tartott sajtótájékoztatót

Forrás: N.M.H.

Fotó: Ladóczki Balázs

A daganatos megbetegedések okozta halálozási ráta Nógrád megyében meghaladja az országos átlagot, pedig minden harmadik rákbetegség megelőzhető, ha tudatosan odafigyelünk az egészségünkre. Dr. Szabó Sándor kormánymegbízott elmondta: a vastagbéldaganat Magyarországon a második leggyakoribb halálozási ok. Hazánkban évente mintegy 8500 új vastagbélrákesetet fedeznek fel, s évente több mint 5000 beteg hal meg emiatt. A nógrádi férfiak körében a vastagbél daganatok okozta halálozási számok húsz, míg a nők esetében hét százalékkal magasabbak az országos adatokhoz képest.

Egyszerű és fájdalommentes a mintavétel

A vastagbélrák jelentős része a bélnyálkahártyában lévő jóindulatú mirigyes polipokból alakul ki, s rosszindulatúvá válása akár tízéves folyamat eredménye is lehet. A kifejlődőben lévő rák sokáig tünetmentesen lappang a szervezetben. A szűrővizsgálat lényege, hogy a székletben lévő rejtett vért mutassa ki. Aki meghívólevelet kap, az keresse fel háziorvosát és vegye át a fájdalommentes mintavételhez szükséges szűrőcsomagot. A csomagban található eszközök segítségével kell elvégezni a szűrést, majd a két egymást követő napon vett székletmintát egy lezárt borítékban el kell postázni a laboratóriumnak. Az eddigi minták 85 százaléka negatív, mintegy tíz százaléka pedig nem negatív volt. Utóbbi esetben vastagbéltükrözést végeznek az érintetten, hogy megbizonyosodjanak róla: tumor, gyulladás vagy polip okozza-e a tünetet.

– A kormány Komplex népegészségügyi szűrések címmel indította el programját a helyzetre reagálva, amelynek része a szervezett vastagbélszűrés az 50-70 év közötti állampolgárok részére. A háziorvosok bevonásával induló önkéntes szűrőprogramhoz országosan több mint 1600 háziorvos csatlakozott, amelyből 43 nógrádi. Ezzel a részvételi aránnyal a megye öt városában és 42 községében már elvégezhetők a vizsgálatok – tette hozzá.

a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője elmondta: fontos, hogy a megszólítottak részt vegyenek a szűrővizsgálatokon, hiszen minden daganatos elváltozás eredményesebben kezelhető, ha korai állapotban ismerik fel.

– Az emberek mintegy 31 százaléka él csupán a rákszűrési lehetőségekkel, ezért a népegészségügyi szűrőprogram akkor válhat igazán sikeressé, ha a meghívottak legalább 70 százaléka el is megy a szűrésekre. A részvételnek köszönhetően pedig akár húsz százalékkal is csökkenhet a halálozás a teljes lakosságot érintően – hangsúlyozta a megyei tisztifőorvos.

Feketéné dr. Zeke Ildikó, megyei tisztifőorvos és Dr. Szabó Sándor kormánymegbízott tartott sajtótájékoztatót
Fotó: Ladóczki Balázs / N.M.H.

Feketéné dr. Zeke Ildikó továbbá kiemelte, hogy a megyei háziorvosok mintegy negyven százaléka már csatlakozott a programhoz, ám a cél az, hogy a szűrőcsomagok szerte a megyében elérhetővé váljanak. A programba azok a körzetek is beléphetnek, ahol a praxis betöltetlen: ez esetben az önkormányzatok tehetik meg az első lépést a népegészségügyi főosztály felé. Egy szűrés, egy élet: a betegséget ugyanis időben felfedezve az ember életéveket nyerhet magának, s családjának is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!