Lassan járj, tovább élsz!

2018.11.07. 13:48

Egyre több a panasz a gyorshajtókra a megyében

Egyre többen panaszkodnak szerte a megyében a lakott területen belüli gyorshajtókra. Salgótarjánban, a Baglyasi úton nemrég egy 18 éves férfi és utasai szenvedtek balesetet: a sofőr az egyik egyenesben letért az útról és egy villanyoszlopnak ütközött. Olvasói visszajelzések szerint az említett eset sofőrje is szemmel láthatóan gyorsabban haladt a megengedettnél.

Palchuber Kinga [email protected]

A 18 éves fiatal személygépkocsijával a Baglyasi út egyik egyenesében hajtott a jobb oldali padkára, majd egy beton villanyoszlopnak és egy kerítésnek ütközött. A balesetben a sofőr és két utasa súlyos, míg további két utasa könnyű sérüléseket szenvedett. Olvasói észrevételek szerint a sofőr a megengedett sebességhatárt átlépve közlekedett a belterületi szakaszon.

Cél a gyorshajtók visszaszorítása

Októbertől nem érhetők el a traffipaxok nyilvános helyszínei. Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: az elmúlt időszakban csökkent a közlekedők jogkövetési hajlandósága. – A baleseti számok – és a mögöttük húzódó jogsértések – változatlan rendőrségi gyakorlat és ellenőrzési intenzitás mellett nőttek. A közlekedési helyzet javítása, a balesetek számának csökkentése érdekében a rendőrség a jogszabályok által biztosított keretek között szükségesnek látta az ellenőrzési módszerek bővítését – tette hozzá. Jogszabály vagy közjogi szervezetszabályozó eszköz nem határozza meg, hogy az ellenőrzéshez használt készüléket a közlekedők számára jól láthatóan kell elhelyezni, így azok akár rejtve is használhatóak a megyei utakon. Tavaly 280 balesetből 91 gyorshajtás miatt történt.

Dr. Körmendi Sándor közlekedési szakjogász érdeklődésünkre elmondta: ha a fentebb említett balesetben bizonyíthatóvá válna a sebességtúllépés, akkor – a gyorsaság mértékétől függően – akár több százezer forintos bírsággal is sújthatják a gyorshajtót.

– Amennyiben egy közúti közlekedési balesetben a vétkes járművezetőn kívül súlyosan megsérül valaki, akkor közúti baleset gondatlan okozása miatt vonják felelősségre. A büntetés kiszabása során a bíróság az ítéleti tényállásba foglalja, hogy a vádlott megszegte-e a rendelkezést, amely a megengedett legnagyobb sebességgel haladást szabályozza. A gyorshajtás súlyosító körülmény, ha az jelentős mértékű – fejtegette a szakember.

Mint mondta, ha a sofőr 18 éves volt – vagyis friss jogosítvánnyal rendelkezett –, akkor egy közlekedés-pszichológiai vizsgálat is javasolt lehet, amelynek eredménye eldöntené: a fiatal, mint járművezető beengedhető-e a forgalomba, vagy érnie kell még a személyiségének ahhoz, hogy felfogja: a közlekedési szabályok betartása nem lehetőség, hanem kötelesség.

– Amennyiben bebizonyosodik, hogy a vezető jelentősen túllépte a megengedett sebességet, akkor hosszabb tartalmú közúti járművezetéstől való eltiltással is számolhat. A forgalomban ezután akkor vehet majd részt, ha az eltiltást követően igazolja azt, hogy eredményes utánképzésen vett részt.

A szakjogász hozzátette: megyénkben a balesetek többsége az előzés, az elsőbbség szabályainak megsértése miatt, illetve a figyelmetlen vezetés miatt következik be. A „tisztán” gyorshajtás miatti baleseteket ugyanis nehéz bizonyítani, ha nem nagymértékű a sebességtúllépés.

Nógrádban a balesetek mintegy egyharmadáért felelős a gyorshajtás. Illusztrációs fotónk Balassagyarmaton készült, Fotó: T. A.

– A gépjárművezető-képzésen több figyelmet kellene fordítani arra, hogy felhívják a leendő sofőrök figyelmét a közlekedési szabályok maradéktalan betartására. Itt lehetne a fejekbe vésni, hogy az úton közlekedőket mind hazavárják. Ám, sajnos nem mindenki képes komolyan venni azt, hogy a közúti közlekedés egy fokozottan veszélyes tevékenység… – emelte ki a közlekedési szakjogász.

Egy közlekedési baleset tisztázása az adott esetben nagyon időigényes és bonyolult feladat, nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni. A közlekedési bűncselekmények esetén a bíróságnak az összes súlyosító és enyhítő körülményt meg kell vizsgálnia a szankció alkalmazásánál. A bíróság nem csak szabadságvesztést szabhat ki a vétkesre, de adott esetben megrovással vagy próbára bocsátással, sőt pénzbírsággal és közérdekű munkával is büntetheti.

(Borítóképünk illusztráció, Fotó: Torjay Attila/Nógrád Megyei Hírlap)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!