függőség

2019.04.23. 06:45

Egyre több a fiatalkorú szenvedélybeteg Nógrádban

Évről évre növekszik azok száma, akik alkohol-, gyógyszer-, vagy drogfüggőségben szenvednek. Nógrádban egy helyen, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház Addiktológiai és Rehabilitációs Osztályán nyújtanak fekvőbeteg-ellátást és utólagos gondozást a szenvedélybetegek számára, dr. Kadosa Ildikó főorvos vezetése alatt. Ami az alkoholproblémákat illeti, a húsvéthétfői mulatozások miatt különösen aktuális a dolog.

Lászlók Judit

Fotó: Shutterstock

Az osztályon szenvedélybetegeket kezelünk. Elsősorban alkohol-, drog- és gyógyszerfüggőket. Az osztály 17 aktív és 15 rehabilitációs ággyal működik.

Dr. Dévényi Edit főorvos harminc éve dolgozik az addiktológián. Mint mondta, a betegeket általában aktív ágyra veszik fel. Amikor diagnózistól függően letelnek a normatív finanszírozási napok – általában 12 –, a betegek rehabilitációs létszámba kerülhetnek. Így jelentősen kiegészíthetőek az ápolási napok, ha a beteg állapota úgy kívánja. A kezelések önkéntes alapon történnek, de kivételes esetben a bíróság is elrendelheti.

– A visszaesések száma elég magas, mivel függő betegek esetén örökletes idegrendszeri adottságok alapozhatják meg az idült alkoholbetegséget, s csak a teljes szermentesség véd meg a visszaeséstől. A gyógyulás maga sokszor hosszas tanulási folyamat eredménye, melyben a környezet támogatása is nagy szerepet játszik – mondta portálunknak dr. Dévényi Edit.

Hozzátette: gyógyszeres segítséget is adhatnak az alkoholtűrő képességet megszüntető szerekkel. Létezik olyan kezelés is, amelynek lényege, hogy kisebb műtéttel a farizomzatba helyeznek tíz darab tablettát. Ez fél éven át védi a beteget a visszaeséstől.

Vallomás: nagyon nehéz leszokni

Korábban az osztályon kezelték Annát, aki elmondása szerint 17 éves korától kábítószeres.

– A marihuánát a heroin követte, amit kezdetben feszültségoldónak használtam. Először csak bulik alkalmával, aztán már mindennap – mondta.

Sok barátját el is veszítette a drog miatt. Helyzetét súlyosbította gyógyszerfüggősége: a heroin önmagában már nem volt elég. Az sem tántorította el, hogy többször került életveszélybe. Néhány éve találkozott a párjával, aki segít a nehéz időszakokban. A kezelések eddig sikertelenek maradtak. Anna elszánt pedig, kitörölte a drogdílere telefonszámát is.

– Szeretném, ha az emberek nem jutnának olyan sorsra, mint én, azonban a társadalom érzéketlen erre a problémára. A többség úgy gondolja, ha egy problémáról nem beszélünk, akkor az nincs is... Pedig van és gondot okoz!

– A beültetés feltétele, hogy a beteg alkalmas legyen a kezelésre, és ne igyon rá a gyógyszerre! Ezért nem mindenkinek javasoljuk ezt a terápiát, bár évente legalább 120 fő kéri. Tartós eredményt akkor lehet elérni, ha a beteg maga is belátja, hogy szüksége van a segítségre. Sokat javít a gyógyulási eredményen a család és a munkahely támogatása.

Dr. Dévényi Edit kifejtette: ha egy férfi tíz éven át napi másfél deci tömény szeszt, vagy három üveg sört, vagy hét deciliter bort megiszik naponta, már károsodhat a szervezete. A nők ennél kevesebbet bírnak, hamarabb megbetegszenek. Ez még nem függőség, csak iszákosság, de függőséghez is vezethet, az elfogyasztott mennyiség fokozatos növelésével.

Az osztály alkoholbetegei nagyrészt testileg, lelkileg és szociálisan sérült középkorú emberek. Akadnak közöttük azonban fiatalkorú, de 14 év feletti drogbetegek is, akik főleg dizájner drogokat és „füvet” fogyasztanak. Egyre nagyobb a létszámuk...

Aki megengedheti magának, az kokaint és alkoholt, vagy nyugtatót fogyaszt. Ezek a betegek ritkán kerülnek be az ellátórendszerbe.

– Vannak olyan pszichés betegségek, amelyek másodlagosan járnak különféle élvezeti szerek fogyasztásával, illetve fordítva is igaz, hogy a szerfogyasztás következtében alakulnak ki a pszichés zavarok. E betegségeket, illetve szövődményeket is megfelelően kezelni kell. Feladatunk a gyógyítás, betegeinket nem ítéljük el, igyekszünk eredményesen kezelni és a további károsodástól megóvni őket – mondta dr. Dévényi Edit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában