Harc a drog ellen

2018.10.10. 17:23

Egy emberként harcolnak a bűnözés ellen Bátonyterenyén

Kábítószer, garázdaság, rongálás és megfélemlítés lett úrrá Nagybátony utcáin az elmúlt hónapokban. A drognyomozói múlttal rendelkező Orosz István kezdeményezésére azonban a lakosság most egy emberként fogott össze azért, hogy a megszaporodott deviáns eseteket visszaszorítsák a városban.

Palchuber Kinga

Tömbházakban árusító drogdílerek, bedrogozott és „zombi mozgású” alakok, magamutogató szatírok, törés-zúzás és bűnözőket földre teperő rendőrök: csupán néhány helyzetkép, amelyeket nem egy krimisorozat epizódjaiból, hanem a bátonyterenyei valóság képkockáiból ragadtunk ki. Nem véletlen, hogy a lakosság megelégelte az eszement randalírozásokat és a bátonyterenyei Orosz István irányításával összefogtak a bűnözők ellen. A Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetek elleni osztályának egykori vezetője személyes ügyek végett is jól ismeri már a kábítószerrel járó veszélyeket, s tudja: mit jelent a folytonos rettegés. Egy gyermekkori barátját a kokain miatt veszítette el, de saját családja életét is beárnyékolta már a drogozás sötétje.

Csökkenést mutatnak a számok, de rossz a helyzet

A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság beszámolója szerint nyolc évvel ezelőtt 544 kiemelten kezelt bűncselekmény miatt érkezett bejelentés a központba, tavaly ez a szám már csak 264 volt.

A bűneseteket tekintve a működési területen az első helyen Bátonyterenye áll 128 cselekménnyel. A közterületen elkövetett regisztrált bűncselekményeket vizsgálva 2015-ben 130 esetet regisztráltak, amely tavaly 104-re csökkent. Ebből 58-at Bátonyterenyén követtek el. Két éve 28 testi sértést számláltak a területen, amely tavaly 49-re emelkedett. Közülük 21 érintette Bátonyterenyét. A város tekintetében a lopások száma 2010-ben még 279-re rúgott, amely tavaly 69-re csökkent. A térségben kihívást jelent a kábítószerek és új pszichoaktív anyagok fogyasztásának a terjedése és az ezzel együtt járó egészségügyi és vagyonvédelmi kockázat is.

– Az összefogás fő mozgatórugója az volt, hogy az elmúlt hónapokban több deviáns magatartásforma is megjelent Nagybátony utcáin, ami a lakosságban félelmet keltett – mondta lapunk érdeklődésére Orosz István.

Hozzátette: a legnagyobb probléma az, hogy a kábítószer-terjesztők átverik a fogyasztókat, mert jó minőségű kannabisz helyett olyan szereket árusítanak, mint a kréta, vagy a dohány – csavarlazító folyadékkal és egyéb mérgekkel átitatva.

– Az iskolai időszak közeledtével az összefogás egyre fontosabbá vált, hogy a terjesztők lássák: a helyieknek elegük van az utcai bűnözésből, s nem engedik meg, hogy a gyerekek közé is beférkőzzön a veszély. A kábítószer terjesztésével és fogyasztásával ugyanis megjelennek más járulékos bűncselekmények is, mint a garázdaság vagy a rongálás – emelte ki az egykori drognyomozó, s hangsúlyozta: civilként pusztán arra van lehetőségük, hogy a város szemei és fülei legyenek.

– Azt tudni kell, hogy a mozgalom célja nem az önbíráskodás, hanem az információk begyűjtése és azok hatóságokhoz való mihamarabbi eljuttatása. Fontos, hogy senki ne dugja homokba a fejét! A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelten jól végzi a feladatát, de csak akkor tud segíteni, ha tudomása van a környéken zajló kétes ügyekről – szögezte le Orosz István.

Ismertette: a mostani problémát olyan büntetett előéletű csoportokhoz lehet visszavezetni, amelyek tagjai nemrég szabadultak a rácsok mögül. Ezek az emberek nem változnak, onnét folytatják deviáns életmódjukat, ahol abbahagyták.

Mint mondta: eddig mintegy ezren csatlakoztak az önszerveződő csoporthoz, hogy a térség és embertársaik védelmét szem előtt tartva folyamatosan megosszák egymással a helyben látottakat.

Orosz István emellett az egyik kollégájával hat- és tizennégy éves kor közötti gyerekeknek kommandós képzéseket is tart prevenció céljából.

– A testedzéssel a fiatalokat megpróbáljuk mentálisan felkészíteni arra, hogy miként lehet problémáikat drogok nélkül is megoldani. Továbbá a képzésekkel szeretnénk a rendőrségi pálya felé is orientálni a gyerekeket – tájékoztatott. Az önkormányzattal összefogva a jövőben igyekeznek minél szélesebb közönséghez eljuttatni e nemes üzenetet.

(Borítóképünkön: Gondot jelent a térségben a pszichoaktív szerek használata, a drogozás, Illusztrációs fotó, N.M.H.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!