Kte

2019.03.11. 17:00

Egészen Finnországig vitték településük jó hírét a kazári fiatalok

A Kazár Táncegyüttes és a községben működő Tizen5let Ifjúsági Egyesület már évek óta látogat el Finnországba, hiszen 2015 óta jó kapcsolatot ápolnak a helyi Launch Pad egyesülettel. Az idei kirándulásról Albertusz Tibor, a Tizen5let elnöke mesélt nekünk.

Papp Bianka

Beküldött fotó

Mint megtudtuk, a település fiataljai már évek óta igen jó kapcsolatot ápolnak külfödi barátaikkal. Nem csak a kazáriak jártak már északon, de a finnek is szívesen látogatnak el a nógrádi településre. Legutóbb idén februárban találkoztak, ugyanis a Kazár Táncegyüttes és a Tizen5let Ifjúsági Egyesület tagjai egyenesen Nurmesba utaztak egy Erasmus+-os pályázat és a Fiatalok lendületben program keretein belül.

Beküldött fotó

– Általában 7-10 napot töltünk kint a Tizen5let Ifjúsági Egyesület, vagy a Kazár Táncegyüttes színeiben Erasmus-os ifjúsági csere keretein belül. Ezeken az alkalmakon többféle témát dolgozunk föl csoportokban, melyeket különböző országok fiataljai alkotnak – mesélte Albertusz Tibor, a Tizen5let elnöke, akitől azt is megtudtuk, hogy az idei kirándulás témája a „Fiatalok 100 álma” volt. Ennek keretében lengyel, olasz és persze finn fiatalokkal osztották meg gondolataikat olyan témákkal kapcsolatban, mint például min változtatnának az életükben, mivel elégedettek, vagy éppen milyen társadalmi problémákkal találkozhatnak saját országaikban.

Beküldött fotó

A kazáriak beavatták külföldi társaikat a magyar gasztronómiába és persze meg is táncoltatták őket. A táncegyüttes tagjai még egy helyi fesztiválra is meghívást kaptak, illetve egy finn iskolában a helyi gyerekeknek is megtanították, hogyan ropja a magyar.

A Kazár Táncegyüttesről

A Kazár Táncegyüttes 2005-ben alakult Szabó János vezetésével a helyi Aba Sámuel Általános és Alapfokú Művészeti Iskola táncos növendékeiből, akik később a Tizen5let Ifjúsági Egyesület magját alkották és néhányan alkotják is a mai napig. Az együttes átesett egy generációváltáson Kun-Farkas Rózsa vezetésével, aki 2012 óta terelgeti a csapat útját. Jelenleg 25 fő alkotja az együttest, de ez szinte folyamatosan változik, hiszen egyre több fiatal szeretne csatlakozni. A Kárpát-medence számos szegletéből sajátítottak el táncokat és a nemzetiségek kultúrájába is belekóstoltak már. Az elmúlt évben a Csoóri Sándor Program keretében külsős oktatókkal is dolgoztak, Kirch Zoltán és Podpácz Beáta személyében,illetve a viselettárat is sikerült felújítani. Jelenleg a május 18-ai Laskafesztiválra készülnek, de a jövőre esedékes 15 éves jubileum előkészületei is folynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában