elöregedés

2019.04.13. 15:30

Éberen figyelnek az idősebb emberekre megyénkben

Egyre jobban elöregednek a magyarországi kistelepülések, és ez különösen vonatkozik az olyan aprófalvas területekre, mint Nógrád megye. Éppen ezért a községekben mind fontosabb szerep hárul az önkormányzatokra, illetve a helyben működő civil szervezetekre, így a polgárőr-egyesületekre, hogy fokozottabban figyeljenek az egyedül élő idős emberekre, akik hálásak is ezért a segítségért.

Hegedűs Henrik

Molnár János, ipolyvece polgármestere szerint is fontos folyamatosan törődni az idősekkel

Forrás: N.M.H.

Fotó: Torjay Attila

Autó fékez a régi, tornácos parasztház előtt. A falugondnok hozta az ebédet. Az idős férfi átveszi az ételhordót, majd váltanak pár szót, van-e valamire szüksége a bácsinak. Délután hasonló jelenet történik. A két, járőrszolgálatot végző gyalogos polgárőr csenget, szintén érdeklődve a hogyléte felől. Ezek napról napra, rendszeresen megismétlődő mozzanatok a nyugat-nógrádi falvakban.

Megkerülhetetlen falugondnokok

A kistelepüléseken a 21. századra megkerülhetetlenné vált a falugondnoki szolgálat aminek létrehozása minden helyen, egytől egyig bevált. Azokban az apró falvakban, ahol korlátozottak a közszolgáltatások, nincs élelmiszerbolt, posta, gyógyszertár, netán orvosi rendelés és még sorolhatnánk, rendkívül fontos, hogy a lakosság a lehető legkevesebb időbefektetéssel eljusson a legfontosabb pontokra és beszerezhesse a mindennapi létfenntartásukhoz szükséges dolgokat. Ebben nélkülözhetetlen szerep jut a falugondnokoknak, különös tekintettel az idősekre. Az önkormányzatok mikrobuszaival szállítják őket a doktorhoz, a patikákba, intézik a bevásárlásokat, sőt, néhol még a kórházi kezelésre is a falugondnok viszi a rászorultakat.

– A mi, közel háromszázötven fős településünkön harminc–harmincöt egyedül élő ember lakik, ami viszonylag magas arány – mondta Dócs Dávid, Cserháthaláp polgármestere. – Több módon is igyekszünk törődni velük. Egyrészt a Balassagyarmati Rendőrkapitányság munkatársaival együttműködve bűnmegelőzési és ismeretterjesztő előadásokat szervezünk, például arra összpontosítva, hogy az utóbbi időben egyre több a csaló, akik ki akarják használni az idős embereket, így megkérünk minden érintettet, ne álljanak szóba gyanús idegenekkel. Bár nálunk nincsenek nagyon elesett, mélyszegénységben élő idősek, azért a téli időszakban komoly figyelmet fordítunk arra, hogy mindenkinek legyen elegendő tüzelője. Eseti jelleggel, ha felmerül az igény, e téren is tud segítséget nyújtani az önkormányzat.

Ipolyvecén a polgármesteri hivatal közfoglalkoztatott munkatársai is segítséget nyújtanak az öregeknek.

Hetente több alkalommal meglátogatjuk őket, hiszen, mivel magányosak, igénylik, hogy sokat beszélgessünk velük – fejtette ki Molnár János polgármester. – Amennyiben szükséges, elvégezzük a bevásárlást, a gyógyszerek beszerzését, télen a tűzifa összehasogatását, a hó eltakarítását, nyáron a porta rendbetételét, fűnyírást. Ha élnek rokonok, természetesen állandó velük a kapcsolatunk, ha olyan mértékű leépülést tapasztalunk, amikor elengedhetetlen a beavatkozás, azonnal értesítjük a hozzátartozókat.

Molnár János, ipolyvece polgármestere szerint is fontos folyamatosan törődni az idősekkel
Fotó: Torjay Attila / N.M.H.

Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke hangsúlyozta, szervezetükben hosszú évek óta az egyik kiemelt feladatnak számít az idős emberek mindennapjainak nyomon követése.

– A feladatellátások során nemrégiben visszatértünk eredeti elképzelésünkhöz, a közvetlen lakosságbarát szolgálatokhoz. Ennek során a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság kezdeményezéséhez csatlakozva polgárőreink részt vesznek a Füstölgő kémények elnevezésű programban, munkatársaink rendszeresen felkeresik az időseket, hogy a fűtési rendszerükben akadnak-e gondok, és ha igen, ezt miként lehetne megoldani. Összpontosítunk a Nógrádból indult és országossá vált SZEM-mozgalomra, aminek lényege, a szomszédok egymásra figyelésének ösztönzése. E téren a tapasztalok esztendők óta rendkívül kedvezőek, különösen a kisebb falvak tekintetében. A polgárőreinkben is bízhat a lakosság – emelte ki a megyei elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!