koszorúzás

2019.07.31. 13:55

Botanikus emléke előtt tisztelegtek Litkén

Borbás Vince világhírű magyar botanikus születésének 175. évfordulójára emlékeztek kedden a litkei plébánián.

Koszorúzással is tisztelegtek a falu világhírű szülöttje előtt Fotó: Ladóczki Balázs

Fotó: Balazs Ladoczki

Borbás Vince Ipolylitkén, szegény családban született, így viszonylag későn, tizenhat évesen kezdte el gimnáziumi tanulmányait Egerben. Az érettségi után 1868-ban felvételt nyert a pesti egyetemre, ahol 1871-ben Jurányi Lajos mellett a növénytan tanársegédjeként jeleskedett.

A fővárosban 1872-től 1902-ig főreáliskolai tanárként kamatoztatta tudását, miközben 1874-ben bölcsészdoktorrá, 1880-ban egyetemi magántanárrá, 1898-ban pedig címzetes rendkívüli tanárrá avatták. Az 1870-es évek közepén Berlinben Alexander Braunnál, majd Innsbruckban Anton Kernernél dolgozott, akiknek munkássága nagy hatással volt rendszertani és növényföldrajzi munkásságára. A kolozsvári egyetem tanárává 1902-ben vált, majd a botanikus kert igazgatója lett. Borbás Vince mintegy 2000 új növényalakot írt le és nevezett meg, ezek egy része ma is megállja a helyét. Kolozsváron halt meg 60 évesen, 1905-ben.

Koszorúzással is tisztelegtek a falu világhírű szülöttje előtt Fotó: Ladóczki Balázs

A botanikusnak emléket állító műsor elején Kalocsai Eszter és Kalocsai András hegedűjén csalogatott elő Bartók Béla-népdalfeldolgozásokat, majd Vámos Zoltán, Litke polgármestere köszöntötte az érdeklődőket. Ezt követően Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője és dr. Kézdy Pál, a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgató-helyettese idézte vissza Borbás Vince személyét és munkásságát. Kalocsai Miklósné, a Helyi Értéktár Bizottság elnöke Borbás Vince egy litkei lakos szemével című előadásával kapcsolódott az eseményhez, majd a botanikus szülőházánál egy koszorúzással tisztelegtek a falu neves szülöttje előtt.

A főhajtás után dr. Kerényi-Nagy Viktor okleveles kertészmérnök Borbás Vince életét ismertető könyvét mutatták be, de egy emlékkiállítás is feltárta a botanikus pályafutását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában