Nagyoroszi/Szendehely

2018.04.12. 11:24

Bizonytalan, hogy mikor indul az új kettes főút megépítése

Továbbra is komoly bizonytalanság övezi, mikor kezdődik el a tényleges kivitelezési munka a 2-es főközlekedési út Vác és Parassapuszta közötti új nyomvonalán. Az érintett települések lakossága egyre inkább aggódva, és mind nagyobb elkeseredettséggel figyeli a hatalmas átmenő forgalmat.

Hegedűs Henrik

Hétköznap délelőtt Nagyoroszi központjában. A művelődési központ szomszédságában foglaljuk el „álláspontunkat”, innen szemrevételezzük a viszonyokat. Kisvártatva Borsos­berény felől két, méretes kamion dübörög el mellettünk. A pataki elágazónál található gyalog­átkelőhelynél egy óvodáscsoport kel át az úttesten. A nevelő hangos kiáltással inti erőteljesebb figyelemre a gyermekeket. Miközben átsétálnak a túl­oldalra, személyautók és teher­gépkocsik torlódnak fel a zebránál.

Alagutakon is áthaladna az egészen az államhatárig húzódó nyomvonal

A már mindenki által jóváhagyott nyomvonal szerint Vác északi csomópontja után rögtön egy több mint egy kilométeres alagút szelné át a hegyet.

Ezt követően Katalinpusztát és Szendehelyet nyugatról elkerülve ismét egy alagutat építenének, összesen 655 méter hosszan, majd a nőtincsi csomópontig egy kapaszkodósáv segítené a járművek haladását.

Rétság előtt, Pusztaszántó mellett alakítanának ki pihenőhelyet, innen a város és Bánk között vezetne észak felé az út tovább. A fejlesztés második szakasza a 2-es út körforgalmától, azaz a 65-ös kilométertől indulna, Borsosberényt, Horpácsot és Nagyoroszit is keletről megkerülve, Drégelypalánk előtt nyugati irányban kis kanyart véve, a falu határában egy újabb pihenőhely beiktatásával.

A nyomvonalnak a szlovák államhatárig tartó utolsó része Hont és az Ipoly között vezetne, itt a terepviszonyok miatt az utat lábazatra emelik, és egy ötszáz, illetve ezerméteres madárvédelmi fal is készül, végül Parassánál megtörténik a csatlakozás a szlovákiai úthálózathoz.

Ez a pillanatkép állandónak mondható errefelé. Gönczöl József, Nagyoroszi polgármestere elmondta, három évvel ezelőtt készíttettek egy részletes forgalomszámlálást a faluban, amely megdöbbentő eredménnyel zárult. Huszonnégy óra leforgása alatt mintegy tizenkétezer jármű haladt át a 2-es főút községen átvezető szakaszán. Ebből 1120 (!) kamion, 1100 egyéb teher­autó, 330 busz, a többi személygépkocsi.

– Különösképpen a kora délutáni órákban elviselhetetlen a zaj, de éjszaka is sokat szenvedünk – mondta Gönczöl József. A polgármester hozzátette: a 30-40 tonnás monstrumok percenként akkora rezgést okoznak, mint egy kisebbfajta földrengés. Ráadásul egyes utcarészeken a házfalak alig egy-két méteres távolságra vannak az úttól, ami még növeli a gondokat.

– Attól félnek az emberek, ha hosszabb távon ilyen állapotok maradnak, jelentősebb károk keletkezhetnek az épületekben, ezért mielőbbi intézkedéseket várnak, de úgy tűnik, még sokáig nem változik a helyzet. Szerencse, hogy az utóbbi esztendőkben nem történt itt nagyobb baleset. Ez azonban inkább a lakosság fokozottabb óvatosságának köszönhető – zárta szavait Gönczöl József.

 

Az új, településeket elke­rülő 2-es út építését hátráltatta az a tényező is, hogy minden nyomvonalváltozat a lakosság ellenállásába ütközött. Tavaly nyár végén elkészült a véglegesnek tekinthető formula. A szendehelyiek elérték, hogy a Börzsöny keleti gerincét átfúró alagutakat meghosszabbították, csökkentve ezzel a falura eső zajterhelést. A rétsági önkormányzatnál pedig azon ötleteltek, ha tartósan késik a megvalósítás, legalább egy rövidebb, a várost elkerülő szakaszt készítsenek el a diósjenői elágazó és a bánki körforgalom között. Hegedűs Ferenc polgármester szeptemberben úgy nyilatkozott, örül annak, hogy egy picit közelebb jutottak évtizedes álmaik beteljesüléséhez, míg Bánkon idegenforgalmi indokokat is hangoztattak a folyamatok felgyorsítása érdekében.

Legutóbb a szendehelyi önkormányzat honlapján jelent meg egy értesítés, miszerint a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya értesítette a lakosságot, megadták a hivatalos engedélyt a Vác és Parassapuszta közötti új útszakasz megépítéséhez. Ez azonban csak egy nyúlfarknyi előrelépés az ügyben, és jelen pillanatban úgy tűnik, hogy – az érintett lakók bánatára – ebben az évtizedben aligha várható a forgalmi gondok enyhülése.

Kiemelt fotó: Nagyorosziban komoly gondot okoz a 2-es út megnövekedett forgalma, Fotó: Torjay Attila

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában