alul-és felüljárók

2019.07.14. 06:40

Biciklis és gyalogos is biztonságban lesz a 21-es főúton

A 21-es számú főút négysávosítása során a gyalogosokról, és kerékpárosokról sem feledkeztek meg. Számukra ugyanis több alul-, illetve felüljárót is biztosítottak a megyeszékhely és Hatvan között.

Gerhát Karina

A 21-es főút kisterenyei szakaszán lift épül a mozgáskorlátozottak számára Fotó: Hüvösi Csaba

A tervezés időszakában a beruházó, a közútkezelő, valamint az önkormányzatok közötti közös megegyezések alapján a legtöbb helyszínre külön szintű keresztezést terveztek.

– A 2000-es évek elején két gyalogos felüljáró épült a salgótarjáni ipari parknál, valamint egy aluljáró Vizslás-Újlaknál. 2015-ben elkészült Lőrinci-Selyp településrésznél és Jobbágyinál egy-egy akadálymentesített gyalogos aluljáró, továbbá az utóbbi község még egy felüljáróval is gazdagodott. A 2018-ban átadott szakaszokon a gyalogosok a pásztói Irinyi út csomópontjában épült külön szintű hídon található járdán keresztezhetik a főutat, valamint egy akadálymentes gyalogos aluljáró is létesült Mátraszőlős főúti bekötésénél – mondta portáluknak Hideg András.

A 21-es főút kisterenyei szakaszán lift épül a mozgáskorlátozottak számára Fotó: Hüvösi Csaba

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója hozzátette: a kivitelezés alatt lévő szakaszokon a Tar és a Sámsonháza felé vezető utak csatlakoztatására épülő nagy, külön szintű csomópont részeként a csatlakozó ágakon a leendő buszmegállók megközelítésére gyalogos aluljáró is a tervek között szerepel.

Ezekenkívül további két aluljáró is létesül Mátraverebélyben. Az egyik a község Hatvan felőli végénél, a másik pedig a főút két oldalán lévő településrészek összekötését biztosító út gyalogosforgalmának átvezetésére, valamint az ott épülő buszmegállók megközelítésére.

Bátonyterenyén a nagy­bátonyi, Béke utcai csomópont előtt Hatvan felől a főútra tervezett buszöbölpár megközelítésére is gyalogos aluljáró készül. Három további is épül a kisterenyei lakott területi szakaszon, a Váci Mihály útnál, a Gyermekek és a Jászai Mari úti, valamint a Köztársaság úti csomópontban. Emellett szintbeli kijelölt gyalogosátkelő létesül a Zrínyi úti és az ipari parknál épülő körforgalmú csomópontban. A gyalogos aluljárók akadálymentesek, s nemcsak a buszöblök átjárhatóságát, de a városi forgalom biztonságos levezetését is szolgálják.

– A kijelölés a fejlesztés tervezésekor az önkormányzatok bevonásával folytatott egyeztetések során történt meg, s az építési engedély előírásai véglegesítették az egyes helyszíneket. Minden ilyen műtárgy, illetve szintbeli gyalogos átvezetés kialakítását hatóság engedélyezte, s az egyes településrészek összekötését, s a főút két oldalán épülő buszmegállók megközelítését szolgálják – hangsúlyozta Hideg András.

Vadvédő kerítést is építenek

A 2015-ben és a 2018-ban átadott szakaszokon már mindenhol elkészült a vadvédő kerítés. A 2006-ban és a 2011-ben átadott főúti előzési szakaszokon a kerítések pótlását a jelenlegi beruházás részeként a kivitelezők már elkészítették, így Hatvan és Mátraszőlős között végig összefüggő a vadvédő kerítés. Az épülő szakaszokon is megkezdődött már a kerítések kialakítása, amelyek augusztusra fognak elkészülni. A 21-es főúton a 2000-es évek elején legkorábban elkészült négysávosított szakaszon, Vizslás-Újlak és Salgótarján között a szükséges helyekre a vadvédő kerítés pótlása a közút kezelőjének, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának a kivitelezésében zajlik. Így 2019 végéig Hatvan és Salgótarján között végig elkészül a vadvédő kerítés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában