allergia

2019.03.26. 07:00

Berobbant a pollenszezon

Idén a megszokottnál korábban elkezdődött a pollenszezon. Már virágoznak a fák, ami rossz hír az allergiásoknak: megjelennek az első tünetek.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: Shutterstock

Megnehezíti a tavasz az allergiások életét, akik száma minden generációban évről évre nő. Ebben az időszakban virágzik többek között a mogyoró és az éger, de hamarosan a nyír, a kőris, a fűz, a platánfa, a lórom, az útifű és a pázsitfűfélék is tüneteket okozhatnak az arra érzékenyeknél.

Fellélegezhetünk, ha ezt tesszük

– Az allergia gyógyítása, megelőzése elsősorban a tüneteket okozó allergén kerüléséből áll. Az antihisztamin tartalmú, a hörgőtágító, az immunrendszert elnyomó és a hisztamin felszabadulását gátló gyógyszerek segíthetnek a panaszok enyhítésében, csakúgy mint a homeopátia és az akupunktúra – mondta Bertókné Tamás Renáta. A Nógrád Megyei Kormányhivatal járványügyi osztályvezetője hozzátette: az allergiásoknak célszerű eltávolítani a lakásból a porfogókat, az ágyneműt 60 Celsius-fokon mosni, hogy elpusztuljon az atka, de a takarítást is fontos légvédelem mellett végezni. Aki időszakos allergiában szenved, az ne maradjon sokáig a szabadban. Száműzni kell minden olyan növényt a lakásból, ami a szénanáthát még elviselhetetlenebbé teszi.

– Az allergia a szervezet téves immunválasza. A betegség különleges sajátossága, hogy a tüneteket kiváltó anyagok teljesen közömbösek és ártalmatlanok, az emberek többségénél normális esetben semmiféle reakciót nem váltanak ki. Azoknál viszont betegséget okozhatnak, akiknek rosszul programozott és az adott anyagra túlérzékeny az immunrendszere – mondta Bertókné Tamás Renáta, a Nógrád Megyei Kormányhivatal járványügyi osztályvezetője.

Az osztályvezető kitért arra is, hogy a tünetek leggyakoribb jellemzője a tüsszögés, az orrfolyás és orrdugulás, az allergiás nátha, szénanátha, a szemviszketés, a könnyezés, a vörös szem, az allergiás kötőhártya-gyulladás, a nehézlégzés, a köhögés, a fulladásos-allergiás asztma, a bőrkiütés, az ekcéma, a csalánkiütés, a hasi fájdalom, a hasmenés, a felszívódási zavar, de a szájnyálkahártya eltérései is. Az allergia kialakulásának hátterében számos tényező húzódhat meg.

– Sok olyan dolog létezik, amelyekkel az allergia kialakulása összefügg. Ilyen egyebek mellett a túlzásba vitt higiénia, a sok kipufogógáz, a szervezetbe bekerülő túlzott kémiai anyag, a sok antibiotikum, a mozgáshiány, az egészségtelen táplálkozás vagy a fokozott stressz – közölte Bertókné Tamás Renáta.

Mint mondta, a gyógyítás felé vezető út első lépése az allergén azonosítása. Ehhez vizsgálat szükséges, amely során különféle teszteket végeznek.

A pásztói Sándor Alexának hosszú évek óta megnehezíti a tavaszi időjárás az életét, ugyanis allergiás több dologra is.

– Voltam vizsgálaton, ahol megállapították, hogy érzékeny vagyok a fekete ürömre, a nyírre, a kőrisre, a mogyorófára, de a parlagfűre is – közölte a pásztói lakos, aki minden évben allergia elleni gyógyszerrel védekezik a pollenek ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!