almanach

2019.08.09. 11:15

Bemutatkozik Litke, ahová sokakat vonz a falu szabadidőparkja

Az Ipoly bal partján, a szlovák határ mellett található Litke rengeteg értékkel rendelkezik. Ezek bemutatá­sára 2015-ben megalakult a helyi települési értéktár­bizottság. Emellett a községhez tartozik a rárósi szabadidőpark is, amely évente több száz fős gyermektáborok helyszínéül szolgál.

Gerhát Karina

A falu szűkös anyagi lehetőségeihez képest nagy tervei voltak a településvezetésnek. A 6,4 hektárnyi Rárós Szabadidőparkban mintegy 2,5 milliárd forintból wellnessközpontot szerettek volna kialakítani a 2000-es évek elején.

Litke

Polgármester:

Vámos Zoltán

Alpolgármester:

Hegedűs András

Jegyző:

dr. Farkas Szabolcs

Képviselő-testület:

Kristófné Dudás Zsuzsanna,

Oláh Sándor,

Vágó Róbert

Községháza:

Cím: 3186 Litke, Kossuth út 31. Tel.: 32/453-200

Lakosság száma:

862 fő (2019. január 1.)

Civil szervezetek:

Litkei Szent Kereszt Alapítvány, Litke Egészséges Környezetéért Közalapítvány

Vállalkozások száma: 25

Vámos Zoltán polgármester egyik legnagyobb szívfájdalma, hogy ez a beruházás forráshiány következtében nem valósulhatott meg. A meleg vizet már meg is fúrták, ami jelen pillanatban is rendelkezésre áll, azonban a kút le van zárva.

A rárósi szabadidőparkot viszont azóta is használják, hiszen évente többször is helyet adnak több száz fős gyermektáboroknak. Ezenkívül egy 12 fős vendégház is található a parkban, amelynek télen és nyáron is nagy a kihasználtsága. Tarisznya Táborokat is tartanak a helyszínen, amelyen a rászoruló gyermekek vesznek részt. Mindezeken kívül a településen egy pályázatnak köszönhetően energetikailag hamarosan megújul az önkormányzat épülete.

A Magyar Falu Program révén a közelmúltban egy 2,5 millió forintos támogatási pályázat is sikeres elbírálásban részesült, amelynek keretein belül orvosi műszereket vásárolnak majd. Litke egy épületet is biztosított a helyi jelenlétház megvalósításához, ahol hasznos programokkal várják a gyermekeket és a szüleiket. A falu csatlakozott továbbá Az egy folyóban evezünk elnevezésű nemzetközi projekthez is, amelynek célja a vízi sportok és az ahhoz kapcsolódó turizmus népszerűsítése.

Évente több száz gyermek táborozik az Ipoly melletti rárósi szabadidőparkban

Megkérdeztük: Mi a véleménye Litkéről?

Kristófné Dudás Zsuzsanna: Litkei család gyermekeként láttam meg a napvilágot, és azóta is a faluban élek. Fiatal­korom óta végigkísérte az életemet a könyvtár, jelenleg én látom el a község könyvtárosi feladatait. Ezenkívül iskolatitkárként is tevékenykedem, valamint a képviselő-testület tagjaként próbálom szebbé, élhetőbbé tenni szeretett falumat.

Oláh András: 33 éve, születésem óta a településen lakom, és ezen idő alatt szívügyemmé vált a község sorsa. A 2014-es választásokon polgármesterjelöltként is indultam, azonban akkor az itteni emberektől nem én kaptam a legtöbb szavazatot. Öt esztendeje dolgozom a helyi polgármesteri hivatalban, továbbá aktívan részt veszek a közösségi élet szervezésében is.

Oláh Viktória: 1991-ben születtem, azóta Litkén élek. A településünket leginkább a gyönyörű vidék miatt szeretem. Még soha nem fordult meg a fejemben, hogy elköltözzek Litkéről, ugyanis nagyon kötődöm a faluhoz. A helyi emberek kedvesek, barátságosak, illetve mindenben összetartanak. A családommal együtt a legtöbb helyi rendezvényen jelen vagyunk.

Kalocsai Miklósné, a helyi értéktár­bizottság elnöke

– Mióta él Litkén?

– 1940-ben a településen születtem, majd az általános iskolás tanulmányaimat is a községben fejeztem be. Azt követően azonban elkerültem Litkéről, utána már csak a nyári szünetekben tartózkodtam hosszabb ideig szeretett falumban. Felnőttként sem laktam a településen, azonban az álmaim között szerepelt, hogy amikor nyugdíjba vonulok, visszaköltözöm a szülői házba, és ez meg is valósult.

– Hogyan vesz részt a helyi közösségi életben?

– Amikor visszatértem Litkére, eldöntöttem, hogy az emberek elé tárom az őket körülvevő rengeteg kincset, ezért a 2015-ben létrejövő helyi értéktárbizottság, valamint a „Litkei Szent Kereszt Alapítvány” elnöke is lettem. Az utóbbit 2003-ban az akkori plébános, Szász Gyula hozta létre. Legfőbb célunk a műemlék épületek megóvása, felújítása, a lakosság önszerveződésének a támogatása, valamint a családok összetartó erejének az erősítése. Ezeken kívül kulturális programokat is szervezünk, mert ez az, ami leginkább hiányzik Litkéről.

– Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

– Az én koromban már nem nagyon tervez az ember, így hát én sem teszem. Azonban szeretném, ha 100 év múlva a településen lenne templom, iskola, valamint, ha járna a vonat Balassagyarmattól legalább Losoncig. Ezeken kívül azonban a legnagyobb vágyam az, hogy Litkének ugyanolyan szép jövője legyen, mint amilyen a múltja.

Millenniumi facsoport ékesíti a helyi Szent István parkot

A község sok kinccsel rendelkezik, azonban ezek közül 2016-ban a millenniumi facsoport és a Szent István park érdemelte ki a Nógrádikum címet. 1896-ban, a millennium évében nagy ünnepséget rendeztek Litkén, amelynek keretében elültették azt a hét kocsányos tölgy fácskát, amelyeket a Gödöllői Állami Csemetekertből vasúton szállítottak a településre.

A vasútállomásról ünneplőbe öltözött legények vitték a fácskákat a jelenlegi Szent István parkba. Ugyanis Kondor Vilmos erdőmester, valamint a község elöljárói az 1725-ben épített menház előtti, háromszög alakú területet jelölték ki a fák elültetésének helyéül. A kis parkot 1938-ban ünnepség keretein belül nevezték el államalapító Szent István királyunkról, a hét fácska elültetésével pedig a honfoglaló hét vezérnek állítottak emléket.

A hét kocsányos tölgy

Ezt követően minden év augusztus 20-án a négy község – Litke, Ipolytarnóc, Mihálygerge, Egyházasgerge – lakossága ott tartotta megemlékezését. A tér közepén álló Szent István-szobrot Imre Mária litkei lakos 1902-ben állíttatta.

Nógrádikummal büszkélkedhet a templom

A közelmúltban kapta meg az értesítést a község, amely szerint újabb nógrádikummal gazdagodik a település. Idén ezt a megtisztelő címet a litkei Szent Kereszt római katolikus templom Szent János mellékoltára, a szentélybéli feszület, valamint a nagyszombati könnyező Szűz Mária-kép másolata érdemelte ki.

Az 1766-ban épült műemlék templomban a diadalív melletti Szent János mellékoltár rokokó stílusú, fából készült, gazdagon díszített. Az ilyen jellegű szószékoltár nagyon ritka hazánkban. A templomban két hordozható feszület is található, amelyek a mai napig fontos szerepet töltenek be az egyházi szertartásokban. A szentélyben felakasztva látható nagyobb méretű kereszt fából készült, amelyen díszítés, illetve aranyozás nem található, a keresztszárak vége háromkaréjos.

A Szent János mellékoltár

A sekrestye bejárata felett látható egy alkotás, amely a nagyszombati könnyező Szűzanya-kép másolata. A hagyomány szerint Saskeőy Ferenc kanonok, szentszéki tanácsos ajándéka, aki 34 évig volt litkei plébános, és a község temetőjében nyugszik.

Híresség

Dr. Borbás Vince, a világhírű magyar botanikus 175 esztendővel ezelőtt, 1844. július 29-én Ipolylitkén, szegény család gyermekeként látta meg a napvilágot. Az érettségi után felvételt nyert a pesti egyetemre, ahol Jurányi Lajos mellett a növénytan tanársegédjeként jeleskedett. Az 1870-es évek közepén Berlinben, majd Innsbruckban dolgozott, ez nagy hatással volt rendszertani és ­növényföldrajzi munkásságára. Mindezek után a kolozsvári egyetem tanárává, majd a botanikus kert igazgatójává vált. Dr. Borbás Vince mintegy 2000 új növényalakot írt le és nevezett meg. Ezek egy része még ma is megállja a helyét. A litkei származású világhírű botanikus 1905-ben, 60 éves korában halt meg Kolozsváron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában