almanach

2019.11.02. 11:20

Bemutatkozik Hugyag, ahol növelték a település bevételeit

Az elmúlt években jelentősen fejlődésen ment át Hugyag, hiszen az önkormányzat sikeresen növelte a falu saját bevételeit. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül közel 140 millió forintból valósul meg a csapadékvíz-elvezető rendszer. A település határában lévő napelem parkot 1,2 milliárd forintból létesítették.

Lászlók Judit

Borda Attila hugyagi polgármester- a hugyagi napelemparkot mutatja

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

 

Hugyag

Fotó: NMH

Polgármester:

Borda Attila

Jegyző:

dr. Szabó Klaudia

Képviselő-testület:

Bodor Gábor, Berki Dezső

Lovas Ilona, Oláh Gáborné

A hivatal elérhetőségei:

2672 Hugyag,

Kossuth Lajos út 26.

Telefon: +36-35-570-000

Jeles napok:

Falunap, 1956-os megemlékezés. Októberben emlékezik meg a település Hadady Rudolf és Hargitay Lajos volt nemzetőrök 1956-ban történt kivégzéséről. Ezen a napon a fiatalok és futni vágyók 1956 méteres futással tisztelegnek az elhunyt hősök emlékének.

Lakosság:

860 fő

Az egyik legfontosabb fejlesztés jelenleg is zajlik Hugyagon, ugyanis a TOP pályázat keretén belül közel 140 millió forintból alakítják ki a csapadékvíz elvezető rendszert. Idén nyáron készült el az 5,5 hektáros területen lévő napelempark. A Pannon Green Kft. beruházása 1,2 milliárd forintba került. A 2,9 megawattos erőmű 1750 család energiaellátását is biztosíthatja.

A Hugyagi Óvoda közel 115 millió forintból újult meg 2014-ben, korábban pedig kialakításra került az intézmény előtti buszmegálló is. Az önkormányzat már évekkel korábban létrehozta az ’56-os Emlékházat, amelynek épületét nemrég bővítették. Az önkormányzat ezzel tovább szeretné erősíteni a nemzeti értékeket és hagyományokat a településen. A kulturális élet fellendítése érdekében pedig szabadtéri színpad épült. A polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítésen esett át, valamint az orvosi rendelő épületét is felújították. Az utóbbi ingatlanban kapott helyet a könyvtár is, amelynek teljes körű berendezése és eszközcseréje pályázati forrásból valósult meg.

A hugyagi önkormányzat fontos célja a munkahelyteremtés, ennek köszönhetően létesített varrodát a faluban egy budapesti székhelyű cég. A vállalkozás jelenleg 18 embernek biztosít megélhetést.

Az utóbbi évek fejlődése leginkább annak köszönhető, hogy az önkormányzat sikeresen növelte a település önálló bevételeit, méghozzá úgy, hogy folyamatosan vonzóbbá teszik Hugyagot a vállalkozók számára.

Borda Attila hugyagi polgármester- a hugyagi napelemparkot mutatja
Fotó: Torjay Attila / NMH

Megkérdeztük: Hogyan látja a település jelenlegi helyzetét?

Menyhárt Gáborné intézményvezető: Folyamatos a fejlődés Hugyagon. Szerencsére az óvodai létszám is évről évre növekszik. A varroda működésével sok helyi lakos számára teremtettek munkahelyet. Ennek létrejötte hatalmas előrelépést jelentett az itt élők számára. A kultúrház rendbetétele viszont nagyon fontos lenne, mivel nincs közösségi terünk.

Baranyai Dalma, helyi lakos: Úgy gondolom, a falunk jó irányba halad, hiszen a kö­zeljövőben számos felnőttképzés indul. Számomra nagyon fontosak ezek a könnyen tanulható tanfolyamok. Ezáltal segítjük az itt élő embereket, hiszen így a későbbiekben nemcsak munkát tudnak szerezni, hanem akár önállóan, egyéni vállalkozóként is elérhetik a céljaikat.

Bangóné Szilfai Viktória, helyi lakos: Biztató, hogy a település folyamatosan fejlődik. Minden olyan alapvető szolgáltatással rendelkezünk, amelyre egy községnek szüksége lehet. Nemcsak az épületek újultak meg, hanem a kulturális élet is színvonalasabb lett. Az önkormányzat mindig szervez közösségfejlesztő programokat Hugyagon, köztük családi napot és falunapot is.

Már korábban megújult a falu óvodája, de további beruházásokat is terveznek

A Hugyagi Óvodát 2014-ben újították fel 115 millió forint pályázati támogatásból. Megvalósult az épület energetikai korszerűsítése és akadálymentesítése, valamint egy tornaszoba és egy logopédiai foglalkoztató terem is kialakításra került. Jelenleg harminchat kisgyermek jár az intézmény két csoportjába, azonban az idei év augusztusától tagintézményükké vált a Csitári Óvoda. Ezáltal a teljes létszám ötvenhárom főre bővült.

A tagintézménybe járó kicsikkel együtt 56 gyermekről gondoskodnak
Fotó: Torjay Attila / NMH

Az intézmény korábban csatlakozott az Esélyteremtő óvoda projekthez, amelynek célja, hogy már ilyen kis korban is segítsék a hátrányos helyzetű gyermekeket. Menyhárt Gáborné intézményvezető elmondása szerint a közeljövőben szeretnék az óvoda játékeszközeit fejleszteni, valamint a meglévő bútorzatot is lecserélni. Emellett pedig az udvar korszerűsítése is tervben van. Az önkormányzat pedig azon dolgozik, hogy létrehozhasson egy kis gyermekeknek szánt műfüves sportpályát Hugyagon, amelynek célja az egészséges életmód népszerűsítése és a sport szeretete.

Borda Attila, a település polgármestere

Fotó: Torjay Attila / NMH

– Hogyan támogatják a jövőben a helyi lakosokat?

– Hamarosan bérlakás­programot indítunk, amelynek keretében két új lakást építünk. A lehetőségeinkhez mérten megvásárolnánk a településen üresen álló, kihasználatlan ingatlanokat. Majd ezeket a rászoruló családok számára bérbe adjuk, valamint megvásárlásra felajánljuk. Szeretnénk bevezetni az újszülöttek egyszeri támogatását, kelengyepénz formájában. A jó tanulókat ösztöndíjban, a hiányszakmában tanuló diákokat egyszeri támogatásban részesítjük. A nyugdíjasok számára szintén évente egyszer meghatározott összegű támogatást biztosítunk.

– Minek köszönhető a település folyamatos fejlődése?

– Elsősorban annak, hogy az elmúlt években olyan képviselő-testülettel dolgozhattam, akiknek pozitív volt a hozzáállása. Másrészt mindenre pályáztunk és pályázunk is, ezért sikerült Hugyagot előrébb vinni. Nyilván nem nyerünk meg mindent, ami fontos lehetne, de igyekszünk kihasználni a lehetőségeinket.

– Mik a jövőbeli terveik?

– Az önkormányzat kiemelt célja a helyiek életminőségének javítása a saját bevételek növelésén keresztül. Ezért a vállalkozók számára még vonzóbbá kell tenni Hugyagot. Ezenkívül a kultúrház felújítására már sikerült elnyerni a támogatást, amelynek megvalósítása a közösség erősítését szolgálja majd. Hugyagon nagy probléma az illegális szemétlerakás, ezért egy legális hulladéklerakót szeretnénk létrehozni. A kamerarendszer kialakításával pedig többek között a közbiztonság növelése is cél.

Cél, hogy fejlesszék a helyi közösséget

Hugyag önkormányzata egy aktív és egymást segítő közösség alapjait szeretné megteremteni. Ezért folyamatosan olyan felnőttképzéseket igyekeznek szervezni a településen, amelyek a falubeliek munkavállalását segíti elő. A Hugyagon élő hátrányos helyzetű családokat mindig támogatják. Így az elmúlt években több alkalommal kaptak adományokat, amelyekből ruházati termékek és egyéb használati tárgyak kerültek szétosztásra. Előkészület alatt áll egy szolgáltatópont létesítése, amely szintén a rászoruló családoknak nyújt majd segítséget.

A szegregációs projekten belül egyébként működik Anyák Klubja, valamint az „Ide nézz a figurára” táncfoglalkozás is. Azért, hogy minél többen részt vehessenek a programban, a szervezők igyekeznek az említettekhez hasonló terveket megvalósítani. Az önkormányzat mindemellett évről évre még több, színesebb programot szervez, azért, hogy mindenki megtalálhassa a kedvére valót. A közeljövőben pedig a helyi sport életében is előrelépést terveznek, hiszen egy a fiatalokat megcélzó sportlétesítmény megvalósításán dolgoznak.

A Falu története

Hugyag nevét az 1332. évi pápai tizedjegyzék említette először. A község a hagyomány szerint egykor a határ északi részén, az úgynevezett Pusztor-Hugyag nevű dűlőn feküdt. A falu ekkor a Szécsényi család tagjainak birtokában volt. A török hódoltság alatt az 1562–1563 évi kincstári adólajstromok a faluban 30 adóköteles házat említenek. 1598-ban az esztergomi érsek volt a földesura. Később, 1849-ben az oroszok a település határában megtámadták Görgey Artúr utóhadát. 1873-ban kolera járvány pusztított a településen, 1874-ben pedig tűzvész. Az 1900-as évek elején Pekáry István volt a helység legnagyobb birtokosa. A 20. század elején Nógrád vármegye Balassagyarmati járásához tartozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában