Autóipar

2018.11.01. 16:53

Balassagyarmaton adták át a világ első e-kompresszor gyárát (fotók)

A német Mahle, Nógrád megye vezető munkáltatója átadta Balassagyarmaton az e-kompresszorok termelésére felépített új gyártócsarnokát, amely újabb távlatokat nyit a vállalat és a térség számára is. A gyorsan fejlődő autóipar jelentős mértékben hozzájárul a régió gazdasági fejlődéséhez.

Sziládi Krisztina

A gyárátadó ünnepséget több magasrangú vendég is megtisztelte jelenlétével.

Scott Kitkowski, a Mahle Compressors alelnöke röviden ismertette azt az utat, melyet a balassagyarmati gyár 2000-ben történt letelepedése óta megtett. Ez idő alatt a termékválasztékuk és az üzleti forgalmuk jelentősen növekedett. Mint mondta, a belső égésű motorok számára készülő kompresszorok gyártása mellett teljes elkötelezettséggel fejlesztik az elektromos járművekbe szánt kompresszorokat is.

Mahle: vezető piaci szereplő

A Mahle a nemzetközi autóipar egyik vezető fejlesztő- és gyártócége, egyben a mobilitás gyorsan fejlődő világának egyik úttörője. A Mahle Group elkötelezett a minél inkább hatékony, környezetbarát és kényelmes közlekedés mellett. A cég folyamatosan dolgozik a motorok teljesítményének optimalizálásáért, az alternatív üzemanyagok térhódításáért és az e-mobilitás világméretű elterjesztéséért. A világ útjain futó minden második járműben a Mahle termékei működnek, a vállalat rendszerei és alkatrészei azonban nemcsak az utakon vannak jelen: számos helyhez kötött berendezés, álló alkalmazás, mozgó gép, valamint vasúti és tengeri közlekedési eszköz esetében is központi szerepet töltenek be. A cég 2017-ben mintegy 12,8 milliárd euró árbevételt ért el. A Mahle a világ 30 országában, 170 gyártási helyszínen 78 ezer munkatárssal van jelen.

– Jogos büszkeségre ad okot számukra, hogy a Mahle már a világ első e-kompresszor gyáregységének megindítása előtt több megrendelésre tett szert. A sorozatgyártás 2019-ben indul el. A cég, amely balassagyarmati csapatába helyezte a bizalmát, Magyarország iránti komoly elkötelezettségéről tett bizonyságot – mondta Scott Kitkowski:

Ma itt, Balassagyarmaton az elkötelezettségünket és a fejlődésünket is ünnepeljük, amit az itt dolgozók szaktudása és elkötelezettsége tett lehetővé. Mivel a stabil munkavállalói háttér fontos számunkra, novembertől dolgozóink béremelést kapnak – jelentette be az alelnök.

Dr. Panavács-Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy a Mahle multinacionális vállalat német gyökerekkel rendelkezik, hazánknak pedig Németországgal hagyományosan nagyon erős gazdasági kapcsolatai vannak, hiszen a nyugat-európai ország az első számú befektetői és kereskedelmi partnere Magyarországnak.

– Ezt a pozitív trendet és beruházói bizalmat erősíti a Mahle új balassagyarmati gyáregységének a létrejötte. Ennek megvalósításához a magyar kormány ötszázmillió forintos vissza nem térítendő állami támogatással járult hozzá – fejtette ki dr. Panavács-Pana Petra. Rámutatott, hogy a balassagyarmati gyárnak egy kínai és egy mexikói gyáregységet sikerült legyőzni a nemzetközi versenyben. A Mahle a világ húsz legnagyobb autóipari beszállítóinak az egyike, és Nógrád megye legnagyobb munkáltatója 957 alkalmazottjával.

 

Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere beszédében kiemelte, hogy jelenleg a város a megye húzóereje a legtöbb gazdasági mutató tekintetében. Ez többek között a Mahlenak is köszönhető, hiszen a gyár a város legnagyobb adófizetője. A polgármester bejelentette, hogy az önkormányzat a jövő évben egy 96 fős munkásszálló építését kezdi meg, amely szándékai szerint a Mahle újabb dolgozóinak elhelyezését is szolgálja majd. Emellett januártól újabb iparűzési adókedvezményekkel segíti az itteni vállalkozásokat.

Szalay György, a Mahle Compressors Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy az itt gyártott elektromos meghajtású kompresszorok előállításával az üzletág egy teljesen új stratégiát követ majd. Itt, Balassagyarmaton indul útjára az e-kompresszor. Az itteni csapat rendelkezik az ehhez szükséges szaktudással és képességgel. Ugyanakkor ez egy nagy kihívás és egyben fejlődési lehetőség, amivel élni kell.

(Borítóképünket készítette: Torjay Attila/Nógrád Megyei Hírlap)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!