esemény

2019.10.25. 14:02

Balassagyarmati diákoknak segítettek dönteni a pályaválasztásban

Szakma Piactér elnevezésű, hagyománnyá vált pályaorientációs napját ezúttal Balassagyarmaton rendezte meg a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A cél a szakképzés népszerűsítése az általános iskolások körében.

Sziládi Krisztina

A manapság oly népszerű vendéglátás titkaiba is bepillantást nyerhettek a résztvevők. Megéri szakmát szerezni

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Az eseménynek a balassagyarmati Szondi György Szakgimnázium és Szakközépiskola adott helyszínt, ahol három járás pályaválasztás előtt álló diákjai személyes tapasztalat útján ismerkedhettek meg mintegy húsz szakmával.

Köztudott tény, hogy még mindig sok a hiányszakma, a szakképző iskolák pedig több diák jelentkezését várják a jövőben, annak ellenére, hogy évről évre emelkedik azoknak a tanulóknak a száma, akik a szakképzés világában képzelik el középiskolás éveiket, s remélhetőleg azt követően is az ott tanult ismereteiket kívánják majd kamatoztatni a munkaerőpiacra kilépve.

S tudjuk, a piac akkor csábító, ha bőséges a kínálat. A Szakmai Piactéren volt miből válogatniuk az érdeklődőknek, mindenki találhatott kedvére való csemegét. Balassagyarmat mindhárom szakképző intézménye bemutatkozott a rendezvényen – a Mikszáth Kálmán Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola, az egészségügyi képzést nyújtó Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Szakközépiskola, valamint a házigazda Szondi György szakgimnázium –, ahol közel háromszáz diák, elsősorban az általános iskola 7. és 8. osztályos tanulói fordultak meg ezen a napon.

A manapság oly népszerű vendéglátás titkaiba is bepillantást nyerhettek a résztvevők. Megéri szakmát szerezni
Fotó: Torjay Attila / NMH

Egy igazán izgalmas, különleges és kreatív világ tárult fel előttük, ahol a fókuszban a vendéglátás, az egészségügy, a gépészet, a szépségipar és a kereskedelem állt. A rendezvény nagyban emelte a szakképzés presztízsét is, jól értelmezhető üzenete mindenki számára érthető volt: a szakmák jelen vannak a mindennapjainkban és kiemelkedően fontos szerepet játszanak az életünkben.

Az egyes intézmények szórólapok segítségével ismertették a 2020/2021-es tanévre meghirdetett szakjaikat, a résztvevők pedig különböző interaktív tevékenységeken keresztül a valóságban is kipróbálhatták az ott oktatott szakmákat: többek között festhettek, fodrászkodhattak vagy éppen a manapság oly népszerű vendéglátás titkaiba is bepillanthattak.

Simon Tamás, a Szondi szakmai gyakorlati vezetője portálunk elmondta, örvendetes tény, hogy az eddig megszokott száz érdeklődő helyett most közel háromszáz gyerek látogatott el a rendezvényre.

– Úgy tűnik, egyre jobban mérlegelik az előttük álló lehetőségeket a diákok. Csábító az egyre növekvő bér és a biztos elhelyezkedési lehetőség. Most már a nálunk oktatott összes szakma ösztöndíjjal támogatott, ezzel próbáljuk enyhíteni az aggasztó szakemberhiányt. A Szécsényi, a Balassagyarmati és a Rétsági járás iskoláiból érkeztek a diákok, akiket a kereskedelmi és iparkamara autóbuszai térítésmentesen szállítottak a rendezvény helyszínére – tette hozzá.

A különböző állomásokon jól megtervezett forgatókönyv szerint, forgószínpad-szerűen történtek a foglalkozások. Végül úgynevezett VR-szemüvegek segítségével a gyerekek virtuális utazást tehettek a jármű- és autóipar, az építészet, a vendéglátás és a kreatív szakmák világába.

Kormányzatunk is fontosnak tartja a sikeres szakképzést

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az Európai Szakképzési Hét magyarországi megnyitóján kifejtette: a magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményének megőrzéséhez, illetve fokozásához szükség van változtatásokra az oktatásban, a szakképzést a gazdaság igényeihez kell igazítani. Felhívta a figyelmet arra, hogy komoly reformon megy át a hazai szakképzés rendszere. Mint az ismeretes, a szakképzés versenyképesebbé tétele stratégiai jelentőségű feladat. Színvonala és dinamikája megalapozhatja egy adott térség gazdasági fejlődését, teljesítményét. A hagyományos kétkezi munkalehetőségek között több olyan van, ami az átlagosnál jóval nagyobb kreativitást igényel, így az önmegvalósítást is lehetővé teszi. Szinte mindegyik szakma sikerrel űzhető az ország bármely részén, és jó megélhetést biztosít annak, aki belevág.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában