Nógrád megye

2018.10.11. 13:57

Babakötvény: sok szülő gondoskodik így gyermeke jövőjéről

Az idei évben mintegy két százalékkal emelkedett a babakötvény kamata, amelyet országszerte, így a megyében is egyre többen ­igényelnek.

Gyermekeik jövőjét alapozhatják meg a szülők, Fotó: Ladóczki Balázs/Nógrád Megyei Hírlap

Életkezdési támogatással segíti az állam a 2005. december 31. után született belföldi és 2017. június 30. után született külföldi gyermekeket. Ennek összege mintegy 42 500 forint, amely egy letéti számlára kerül a Magyar Államkincstárban.

Ahhoz azonban, hogy ez a gyermek nevére szóló számlára kerüljön és kamatozzon egy úgynevezett Start-értékpapírszámlát szükséges nyitni. Erre bármikor helyezhető további összeg a hozzátartozók által. A futamideje a kibocsátás napjától számított 19 év és évente maximum 6 ezer forint állami támogatást is jóváírnak. A közelmúltban a korábbi 3,4 százalékról, 5,4 százalékra emelték fel a hozamát.

Nem meglepő tehát, ha az elmúlt évek során egyre jobban megnövekedett az igénylések száma. Varga Mihály volt nemzetgazdasági miniszter korábban elmondta, hogy 2017 végén hozzávetőlegesen 39 milliárd megtakarítás volt, amely 140 ezer Start-értékpapírszámlát jelent. Kovács Kitti balassagyarmati kétgyermekes édesanya rendkívül jó ötletnek tartja ezt a kezdeményezést.

Gyermekeik jövőjét alapozhatják meg a szülők, Fotó: Ladóczki Balázs/Nógrád Megyei Hírlap

– A babakötvény lehetőséget nyújt arra, hogy biztosítsam a gyermekeim jövőjét. Az ebben rejlő lehetőségeknek köszönhetően félre tudunk tenni iskoláztatására, de akár külföldi tanulmányai finanszírozására is vagy esetleg lakásvásárlásra – közölte Éva, akinek mindennél fontosabb, hogy két lánya semmiben ne szenvedjen hiányt.

A Magyar Államkincstár számításai szerint, ha a szülők 18 éven keresztül havi 5000 forintot tesznek félre gyermekük számára, akkor több mint kétmillió forintot takaríthatnak meg gyermekük részére.

A pásztói Kelemen-Balogh Gréta hozzávetőlegesen fél éve adott életet első babájának. Nagyon jó ötletnek tartja a kötvényt és igényelte is remélve, hogy ezzel is támogathatja kisfiát. Mindenképp szeretne gondoskodni a gyermeke anyagi jólétéről ennek érdekében határozott úgy, hogy Start-értékpapírszámlát nyit.

– Minden összeget, amelyet születésnapokra, karácsonyra és egyéb ünnepekre kap, azt félreteszem a számára. Szeretném a felsőoktatási tanulmányait ebből finanszírozni, ha majd egyszer úgy határoz, hogy továbbtanul – mondta az édesanya, aki tudja, hogy a főiskola még messze van, de addig is gyűjt ­gyermekének.

Igencsak sajátos megtakarítási formának mondható a kötvény, hiszen nincs semmiféle költsége. Sem az elindítása, sem az üzemeltetése és egyéb teendői nem vonzanak maguk után díjakat. Ezen túlmenően az elindítása sem bonyolult, ráadásul a babakötvényre kapott kamat sokkal jobb, mint egy sima bankszámlára érkező. Mindemellett a szülő nem köteles havonta félrerakni pénzt, ugyanis akkor és annyit tesz rá amennyi számára kedvező és még állami támogatást is kap.

Biztosítás a gyermek számára, hiszen kizárólag 18 évesen lehet hozzáférni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!