Havasi cincér

2019.01.10. 18:00

Az év rovarának a Börzsöny az otthona

A Magyar Rovartani Társaság által indított szavazáson a havasi cincért választották az idei év rovarának a voksolók.

K. I.

Több nógrádi erdőterületen is megtalálható a bogár, Beküldött fotó

Ezúttal is három rovarfaj közül lehetett választani: a nyertes mellett a magyar tarszára és a kis Apolló-lepkére lehetett még szavazni.

A jelöltek mind közösségi jelentőségű fajok voltak. Ez utóbbi alatt az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelvének mellékletein szereplő fajokat értjük. Ezek mind olyanok, amelyek megőrzéséhez különleges természetmegőrzési területek kijelölése szükséges. Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 ökológiai hálózat többek között az ilyen élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához.

Több nógrádi erdőterületen is megtalálható a bogár, Beküldött fotó

A kékesszürke alapon fekete foltos, 2–4 centiméter testhosszú havasi cincér, mint az egyik legszebb európai bogár megtalálható több nógrádi erdőterületen is, legjellemzőbben a középhegységi bükkösökben. Többek között a havasi cincérek jelenléte az alapja, hogy az európai ökológiai hálózatba tartozó különleges természetmegőrzési terület lett már a Karancs, a Salgó, a Gortva-völgy vagy éppen a Börzsöny egy része is.

A Karancs tömbjében a számára megfelelő, jellemzően idős fákhoz kötődő élőhelyein mintegy 200 példánya él, de előfordul a salgói erdőkben is, továbbá félezres populációja található a Medves-fennsíkról eredő Gortva-patak fokozottan védett, nem látogatható völgyében. A fajból a Börzsönyben 5–10 ezer él, ami a hazai populáció nagyjából ötöde. A havasi cincér Közép-Európában már sok helyütt kipusztult, Magyarországon ritka és védett faj, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

A kifejlett bogarak nálunk általában július első felében jelennek meg – előbb a hímek, majd néhány nap múlva a nőstények is. Meleg, napos időben délelőtt 10–11 órától délután 4–6 óráig aktívak. A kifejlett havasi cincérek élettartama néha csupán 10 nap, de három hétnél biztosan nem több. Az imágók legfeljebb másfél kilométer távolságra repülnek, így a nagy kiterjedésű fátlan tájak gátat szabnak a faj terjedésének, ahogyan minden olyan erdő is, amelyben nincsenek számára tápnövénynek számító fafajok. Élőhelyének célzott védelme emiatt is fontos. A havasi cincérekről a Magyar Rovartani Társaság honlapján lehet bővebben olvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!