Flórián nap

2019.05.03. 19:50

Az emberségről és a bátorságról szólt ez a nap

Szent Flórián napját ünnepelte pénteken a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az év balassagyarmati tűzoltója Hodászi László lett, Salgótarján vonatkozásában pedig Pálkerti Csaba érdemelte ki ezt az elismerést.

Schveiczer Krisztián

Fotó: Hegedűs Márk/NMH

Lakatos Balázs ünnepi beszédében elmondta, hogy a lánglovagok hivatása hivatása napjainkban is kihívásokkal teli, veszélyes vállalkozás. Tengelyében az emberiesség, a másokért való cselekvés és a bátorság Szent Flórián-i hármas eszméje áll. A mai tűzoltók számára is Szent Flórián testesíti meg az önfeláldozást és a bátorságot.

Seres Tibor, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta: Nógrád megyében elsőként Salgótarjánban, 1885-ben alakult meg az önkéntes tűzoltó egyesület. A fejlődés azóta is töretlen: szűkebb hazánkban ma már három tűzoltó-parancsnokság és négy katasztrófavédelmi őrs működik.

Szent Flórián-nap alkalmából több elismerés, díj is gazdára talált. A belügyminiszter Bátorságért érdemjelet adományozott Fogarasi Miklósnak és Takács József Krisztiánnak. A katasztrófavédelem főigazgatója tárgyjutalomban részesítette Dénes Gábort és Godó Szilárdot. Megyei igazgatói dicséretet kapott Ihracska Mátyás, Alapi István, Benedek Tamás, Bérces Attila, Fóri László, Hornyák Endre, Horváth Péter, Illyés Krisztián, Németh Zoltán, Princz Zsolt és Takács Krisztián. Rendőröket is díjaztak: Hegedűs Gergely, Lőrincz László és Zsély Patrik is elismerést kapott.

Az év balassagyarmati tűzoltója Hodászi László lett, míg Salgótarján vonatkozásában Pálkerti Csaba érdemelte ki ezt az elismerést. Rétság polgármesterét, Bakos Józsefet pedig tiszteletbeli tűzoltóvá választották.

Hodászi László: – Őszintén szólva meglepődtem, hogy engem választottak az év balassagyarmati tűzoltójának. Ugyanakkor hatalmas megtiszteltetésnek élem meg. Jó másfél évtizede dolgozom ebben a városban, s a kezdetektől fogva vonulós tűzoltó vagyok.

Pálkerti Csaba: – Megtisztelő számomra ez az elismerés. Ám hozzátenném: bármelyik tűzoltó megkaphatta volna. 2000 május elsejétől dolgozom lánglovagként, számos feladatkört elláttam... Voltam vonulós, gépjárművezető és szerparancsnok is... Most is ez utóbbi feladatot látom el, Bátonyterenyén.

Hegedűs Ferenc: – Egyáltalán nem számítottam rá, hogy tiszteletbeli tűzoltóvá választanak. Meghatott, hogy ennyire értékelik a tűzoltóságért tett fáradozásaimat. A rétsági laktanya fejlesztéséhez folyamatosan hozzájárulok, legyen szó az épületről vagy éppen a gépjárművekről. Köszönöm az elismerést és köszönöm a lánglovagok mindennapi munkáját!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában