Hét embere

2019.06.17. 20:00

Egészséges életmódra, mozgásra hívja fel a figyelmet a pásztói testépítő

A városban élő Hlavacska Hajnalka amellett, hogy három helyen dolgozik, testépítőversenyeken is szerepel, ráadásul igen eredményesen. A ­legutóbbi nemzetközi megmérettetésen például kimagasló sikert ért el.

Tóth-Nagy Orsolya

Hlavacska Hajnalka az edzőteremben NMH-fotó

– Mikor kezdett sportolni, hogyan alakult ki a szenvedély?

– Még 2016 tavaszán kezdtem el edzőterembe járni, és komolyabban venni az egészséges táplálkozást. Előtte is odafigyeltem azonban arra, hogyan étkezem. Amikor elkezdtem mélyebbre ásni a témában, eldöntöttem, hogy ezzel akarok foglalkozni és tanulni. Elvégeztem az ehhez kapcsolódó iskolát, majd láttam egy castingot, amelyet a Muscle and Brain Team, sportegyesület hirdetett meg. Nagyon szerettem volna csapatban versenyezni. Úgy gondoltam, hogy megfelelő tudás, háttér és szakemberek nélkül nem érdemes belevágni. Szerencsére nagyon jól szerepeltem a castingon, így bekerültem a csapatba és innentől kezdve hivatalos sportoló lettem.

– Miért pont a testépítést és az életmódtanácsadó-szakmát választotta?

– Lélekben mindig is éreztem, hogy az edzőtermi világ vonz a legjobban, úgy is mint sport. Amikor mindezt elkezdtem, még nem volt az életem része a versenyzés, de már akkor beleszerettem ebbe a műfajba.

Hlavacska Hajnalka az edzőteremben NMH-fotó

–Nemrégiben kimagasló eredményt ért el az egyik versenyen…

– Igen. Több alkalommal vettem már részt megmérettetéseken hazai és nemzetközi szinten is. A legutóbb rendezett nemzetközi versenyen, a Dimond Cup elnevezésű versenyen pedig egyedüli magyarként ötödik lettem, amely nagy eredménynek számít, hiszen az első hat helyezett a lényeg. Ezt egyébként elsőként rendezték meg Magyarországon. Nagyon élveztem, hogy ott lehetek. Lámpalázas típus vagyok, de amikor a színpadra léptem, mintha mindez elszállt volna. Szívvel-lélekkel csináltam az egészet.

– Hogyan zajlott a versenyre való felkészülés?

– Egy ilyen felkészülés nemcsak fizikálisan, de lelkileg és szellemileg is ­megterheli az embert, hiszen nagyon fontos, hogy ott legyek agyban, amelyhez hatalmas kontroll és lelkierő kell. Akiben ez nincs meg, ne is kezdjen bele, mert el fog bukni! Testileg fontos, hogy csak olyan tápanyagokat vigyünk be a szervezetbe, amely egészséges és szükséges. Grammokban mértem ki az ételeket, csak jó szénhidrát, fehérje és zsír volt, amit ettem mintegy 16 héten keresztül. Természetesen minden személyre szabott volt és orvosi felügyelet mellett zajlott. Emellett rendkívül sokat segített nekem Veres Tamás, az edzőm, valamin Békefi Brigitta póztanár, aki megtanított arra, hogyan járjak, forduljak és pózoljak a színpadon.

– Mennyire terheli meg a szervezetet egy ilyen, több hétig tartó felkészülés?

– Megfelelő szakmai segítség mellett és mélyebb tudással egyáltalán nem okoz semmiféle egészségügyi problémát. Ránk, versenyzőkre az olimpikonokra vonatkozó szabályok érvényesek. Az orvosi felügyelet mellett rendszeresen járunk doppingtesztekre is. Semmiféle tiltott szert nem használunk, mindent önerőből érünk el.

Önkontroll kell a testépítéshez

A testépítés mint sportág még a 18. század végén jött létre. Valójában nagyon sok sportnak az alapja, mivel abszolút ellenállásos edzés a test összes izma számára. Technikailag különleges sportnak nevezhető, mert a versenyeken teljesen más történik, mint amit edzésen végeznek a sportolók. Itt a teljesítményt esztétikai jelleggel értékelik. A rendszeres edzés mellett a táplálkozásra is nagy hangsúlyt fektetnek. A testépítők tápláléka jó minőségű, feldolgozatlan, természetes élelmiszerekből áll, amelyek tápértékét pontosan beállítják. A világ egyik leghíresebb testépítője nem más volt, mint Arnold Schwarzenegger, aki összesen hétszer nyerte el a Mr. Olympia címet. Sokan úgy vélik, hogy ő hozta be a köztudatba ezt a sportot még az 1970-es években.

– Mi az, amit a zsűri értékel a versenyen?

– Nagyon sok szempontot figyelembe vesznek a zsűrizés során. Így például azt, hogy a rajtunk lévő bikini mennyire nőies és ízléses, de az izomzat bemutatása is rendkívül fontos. A barnító krém használata például már csak azért is fontos, mert szépen előhozza az izmokat, amelyet szintén figyelembe vesznek.

– Mit ad ez a szakma az ön számára?

–Visszacsatolást ad arra vonatkozóan, hogy van értelme csinálnom és ezzel példát mutathatok másoknak. Nagyon sok pozitív gondolatot kapok, amely nagyon jólesik. Szeretném a többi embert is motiválni, hogy megtalálják a helyes utat. Emellett pedig magabiztosságot és önbizalmat is nyújt számomra a testépítés.

– Miért javasolja másoknak, hogy többet mozogjanak?

– Elsősorban az egészség miatt, hiszen az a legfontosabb. Anélkül semmit nem lehet csinálni. A másik pedig, hogy rengeteget változtat a külsőn. Már minimális mértékű fogyás is jobb kedvre deríti az embert. Sajnos napjainkban rengetegen vannak, akik mozgásszegény életmódot élnek, és sok esetben lelki problémák is előfordulnak. Szeretném az embereket meggyőzni arról, hogy a rendszeres testmozgáson túl mennyire fontos az egészséges táplálkozás is. Szomorúnak tartom, hogy sokan rossz minőségű ételeket fogyasztanak, pedig ugyanazon a pénzen egészséges és finom dolgokat is vásárolhatnának.

– Mik a tervei?

– Jelenleg három helyen is dolgozom. Pásztón és Bátonyterenyén életmód-tanácsadóként, valamint a vendéglátásban is tevékenykedem. Mindhármat nagyon szeretem, emellett pedig a versenyzés is a részévé vált az életemnek. Azt gondolom, hogy meg kell mászni minden egyes lépcsőfokot. Szeretnék nemcsak magyar, de Európa-bajnok is lenni a jövőben, így az biztos, hogy tovább folytatom a versenyzést. Nemsokára pedig újabb megpróbáltatáson veszek részt, így még nyáron ismételten megkezdem a felkészülést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában