tehetség

2019.05.07. 16:50

Az alkotás teszi teljessé az életét a ludányhalászi kézművesnek

Némethné Jancsi Ilona már gyerekként, a ludányhalászi általános iskolában – ahol Bobály Attila szobrászművész volt a rajztanára – kitűnt kézügyességével. Számos díjat kapott megyei, országos rajzversenyeken. Akkor még nem gondolt arra, hogy az életében meghatározó szerepet kapjon a kreativitása és gazdag fantáziavilága.

Szenográdi Ferenc

Némethné Jancsi Ilona felnőtt korában fedezte fel önmagában a művészi tehetséget Fotó: Sz. F.

Bár az érettségi után más területen kezdett dolgozni, a génjeiben hordozott adottsága egyre inkább felülkerekedett, élete további alakulásának meghatározójává vált. Felfedezte tehetségét, s ma már az alkotás teszi teljessé az életét. Némethné Jancsi Ilona az ezredfordulót követően kezdett el a gobelinvarrással foglalkozni.

Autodidakta módon képezte magát, s egyre szebb alkotások kerültek ki a kezei alól. Országos kiállításon második díjat kapott, ami tovább lelkesítette. Ezután egyre több versenyen vett részt, ahol szintén díjazták munkáját. Úgy döntött, hogy a Képző és Iparművészeti Lektorátusra három munkáját benyújtja zsűriztetni.

Ilona elmondta, hogy bár felkészítették rá, hogy ne várjon sokat, mert a zsűri nagyon szigorú, ennek ellenére mindhárom munkája kiváló minősítést kapott – a legnagyobb örömére. Ez újabb hitet adott neki, hogy az általa elkezdett alkotó úton haladjon tovább. Számos helyre invitálták alkotásait kiállítani. Többek között Budapesten, a Felvidék több településén és hazánk más területein is láthatták munkáit, amelyekből egyre többen vásároltak is. Elkészült képeit ezután is folyamatosan zsűriztette. Az elismerések egyre inkább az egyedi alkotások felé orientálták. Gobelines munkásságának egyik fontos állomása a 14 képből álló kompozíció, a keresztút, amely egyedi védelem alatt áll. Alkotásait az ország nagy nyilvánossága előtt a televízió is bemutatta.

Némethné Jancsi Ilona felnőtt korában fedezte fel önmagában a művészi tehetséget Fotó: Sz. F.

Paverpollal is gazdagította művészi technikáját

A textilszobrok megalkotásához újabb technikát sajátított el Ilona. A paverpol egy levegőre száradó keményítő és ragasztó, amit természetes anyagokra hordanak fel. A műveket ez esetben is a kreativitás határozza meg. Sok paverpolszobrot készített már, majd textilszobrait gobelin technikával ötvözte. Budapesten a Magyar Képzőművészeti Alap kiállítására e két technika segítségével készített két feszületet. – Az alkotáshoz újrahasznosítható textileket használunk. Az alapanyagból, az időjárás viszontagságainak is ellenálló, megkövesedett alkotás készül. Festése tetszőleges, legtöbbször bronz színt használunk. A térségben kevesen ismerik ezt a technikát, ezért elvégeztem a paverpol­oktatói tanfolyamot, így most már nem csak alkotok, a tanítványaimnak is továbbadom a tudásomat – mondta Ilona, aki idén a salgótarjáni Balassi Bálint Könyvtárban nemzetközi paverpolkiállítást is szervezett.

Munkájában ma már egyre inkább az egyedi alkotások domináltak. A gobelingyártók az általa készített rajzok alapján gyártották le számára az egyedi mintákat, amit aztán Ilona kihímezhetett. Következő lépésként már ő maga készítette a rajzokat is.

Munkáját 2016-ban Magyar Kézműves Remek díjjal ismerték el. Később templomi lobogón gobelin technikával, Mária képét hímezte, amiért második alkalommal is megkapta ezt a díjat. Egyedi tervezésében használati eszközöket is készít.

Ezek után festészettel bővítette alkotásainak sorát: olajképeket fest.

A ludányhalászi lakása kész képtár. Három szoba falain sorakoznak gobelinalkotásai, a vitrinben, a szobában textilszobrait őrzi, melyek mind-mind a ház lakójának művészi elhivatottságát hirdetik. Háza alagsorában található a műhely, ahol dolgozik és ahol az ismereteit is átadja tanítványainak. Boldog, hogy első osztályos Anna unokája ügyesen rajzol, és érdeklődik a nagymama alkotói munkássága iránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában