Kiállítás

2019.01.17. 14:00

Átadta életmű- és Brunczel Tibor-vándordíját a Nógrád megyei fotóklub

Hosszabb időre visszavezethető gyakorlat szerint a civil szervezetek közül a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület az elsők között tartja meg az előző évre visszatekintő és az új esztendő teendőit körvonalazó közgyűlését. Így történt ez az elmúlt hét végén is, amikor a házigazda József Attila Művelődési Központ üvegcsarnokában a fotográfusok megtartották e számvetést és kiosztották az elismeréseket, díjakat.

Csongrády Béla

Gecse Lászlóné 2003 óta tagja a klubnak, életműdíjat kapott, Beküldött fotó

A rendezvény a 2018-ban elhunyt Fehér Miklós volt klubtagra és Balogh Iván pártolótagra, valamint az előző években eltávozottakra való emlékezés jegyében kezdődött, majd Homoga József egyesületi elnök tartotta meg a vezetőség beszámolóját. Ebből kiderült, hogy eseményekben, eredményekben gazdag esztendőn vannak túl. A székhelyükön 1970 óta működő fotógalériában tizenhárom kiállítást rendeztek, a magyar fotográfia napja tiszteletére egyéb városi és községi intézményben további hat tárlatuk került a közönség elé, de más egyéni és klubkiállítás is fűződik a nevükhöz.

A heti klubnapok keretében számos dia- és videóvetítésre, digitális bemutatóra, szakmai előadásra, egyéni programra, kezdeményezésre is sor került. Az utóbbiak köréből kiemelendő P. Tóth László tevékenysége, egyrészt a folyamatosnak tekinthető sajtómegjelenés, másrészt egy gesztus okán. Ugyanis a fotóklub egyik törzstagja kétszázhúsz darab színházi fotót és mintegy harminc-harmincötezer, az előadások és a Salgótarjáni Nemzetközi Dixielandfesztivál emlékezetes pillanatait megörökített negatívot nyújtott át a Dornyay Béla Múzeumnak.

Gecse Lászlóné 2003 óta tagja a klubnak, életműdíjat kapott, Beküldött fotó

Homoga József – egyebek között – megemlítette a klubtagok pályázatokon való sikeres szerepléseit, fotótúrákon és más akciókban, közösségi rendezvényeken való részvételét is. Örömmel adott hangot annak, hogy Somodi György és Varga László személyében sikeresnek bizonyult a tagtoborzás és ugyancsak jó szívvel gratulált Berendi Tibornak, aki a Nemzetközi Fotóművész Szövetség tagja lett, és elnyerte a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége fotóművésze címet. A beszámoló számot adott az egyesület stabilnak minősülő pénzügyi helyzetéről is.

Mint Homoga József elmondta, nem kevésbé lesz mozgalmas számukra a 2019-es év sem. A tervek közül kiemelendő a január 24-én 17 órakor nyíló félezredik kiállításuk, amelyet válogatott felvételekből rendeznek, szintén a József Attila Művelődési Központ üvegcsarnokában. Az idén fontos évfordulóhoz is érkezik a fotóklub, minthogy jogelődje ötvenöt esztendővel ezelőtt, 1964 végén jött létre, Brunczel Tibor, Koós Pál és Veres Mihály acélgyári szakköri tagok közreműködésével. Ez évben Salgótarján ad otthont a 49. Észak-magyar­országi Fotóművészeti Szemlének. A méltó rendezés ugyancsak komoly feladatot jelent a klub számára.

Az egyesületi elnök köszönetet mondott minden szervezetnek, magánszemélynek, aki bármilyen formában, anyagilag, erkölcsileg támogatta munkájukat. A legaktívabb klubtagok könyvjutalom-ajándékban is részesültek, majd sor került az elismerések átadására. Hosszú időn át végzett kiemelkedő fotográfusi tevékenységéért életműdíjban részesült Gecse Lászlóné. A Kuris Judit által tartott laudáció kiemelte, hogy nevezett 2003 februárjában látogatott el a klub egyik rendezvényére és azóta is az egyik legaktívabb tagja a közösségnek. Hozzáértésén – amelyet auto­didakta módon sajátított el – kívül határtalan ügyszeretet, töretlen tenni akarás jellemzi számos díjjal – köztük a környezetvédelmi minisztertől 2004-ben kapottal, előkelő pályázati helyezésekkel, Mátraterenye díszpolgári címe kitüntetéssel – elismert munkásságát.

A különböző fotópályázatokon való szereplés alapján szervezett úgynevezett pontszerző versenyben 2018-ban Homoga József végzett az első helyen, a második Bakos Béla Márk, a harmadik pedig Gecse Lászlóné lett. Homoga József a 2011-es alapítás óta harmadszor nyerte el a Brunczel Tiborról elnevezett vándordíjat, amelyet Bővíz Sándorné titkár adott át. E trófea immár véglegesen az elnök tulajdonába került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!