jegyzet

2019.01.16. 12:25

Anyai feladatok

A család és a munka összehangolása talán az egyik legnehezebb feladat életünk során.

Lászlók Judit

Forrás: Shutterstock

Sok ember igazi hivatásként tekint a szülőségre, vannak viszont, akik szeretnék, ha ez mellett a karrierjüket is tovább építhetnék.

Egy nő számára ez különösen bonyolult: nevelni kell a gyermeket, vezetni a háztartást és mellette még dolgozni is. Mindez igazán megterhelő, kivéve, ha az embernek olyan társa van, aki kiveszi a részét a feladatokból. Egy dolgozni akaró édesanyának – legyen óvodás- vagy iskoláskorú a gyermeke –, számolnia kell a betegségekkel, illetve a szünetekkel is, amelyek rendszeresen problémát okozhatnak a munkarendben. Legfőképp akkor, ha több gyerek is van a családban és nincs senki, aki besegíthetne. Gondolok itt a nagyszülőkre, akik ilyen esetben gondoskodhatnak az unokáikról. Emlékszem, hogy gyerekként, amikor az én szüleim dolgoztak, rendszerint apukám édesanyja vigyázott ránk. Nagyobb iskolai szünetek alkalmával pedig elutaztunk anyukám szüleihez. Ez akkor óriási segítség volt.

Mit csinál az a nő, akinek, nincs ilyen háttere? Hogyan oldja meg? Ki vigyáz addig a gyerekekre? A mai komolyabb munkáltatóknál már nem jelenthet hátrányt az anyaság, éppen ezért is találták ki a kismamaműszakot. Ezzel segítenek a nőknek abban, hogy a munkaerőpiacon maradhassanak, az anyukáknak pedig nem kell úgy érezniük, hogy a munkájuk miatt hátrányt szenved a családjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!