születés

2019.06.26. 13:45

Újszülött utódokkal van tele a nyírjesi vadaspark

Mivel nemrég volt tavasz, az újjászületés évszaka, kilátogattunk a Nyírjesbe, hogy megtudjuk, milyen állatkákkal gazdagodott idén a vadaspark. A létesítmény vezetője, Görög Örs kalauzolt minket, szebbnél szebb új életeket mutatva mindenfelé. A bőséges szaporulat is azt bizonyítja, hogy az itt élő állatok remekül érzik magukat.

Sziládi Krisztina

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

– Négy kiskacsát költött ki a vadaspark vadkacsamamája a tavasszal. Másnap pedig riasztást kaptunk, hogy a város szélén található Tüzép-telepnél is toporzékol négy kiskacsa. A közelben lévő Ipoly-holtágról keveredtek oda valószínűleg, de hiába próbálták a telep dolgozói a rét felé visszaterelni őket, minduntalan visszacsámborogtak. Akkor hívtak minket, mikor már a 22-es úton totyogtak a strand irányába. Elhoztam a piciket, gondoltam megpróbáljuk, hátha elfogadja ezeket a csöppségeket is a mi kacsamamánk a sajátjai mellé. Szerencsére, ahogy a kicsik elkezdtek hápogni, a mama rögtön odahívta őket magához, bebújtak a szárnya alá, ezzel le is zárult az örökbefogadási procedúra.

A gímszarvasborjú egyelőre csak anyatejen él. A mesefilmekből is jól ismert pöttyös színezete nem esztétikai célokat szolgál. Életük első pár hetében az inak és szalagok még nem elég feszesek, az izmok még nem elég erősek ahhoz, hogy mindenhová kövessék a szülőket. Ezért feküdniük kell mozdulatlanul, rejtőzködni az esetleges ellenségek elől. Egy bokor alatt úgy el tudnak bújni, hogy semmi nem látszik belőlük. Az anyuka pedig rendre visszamegy a rejtekhelyre, hogy megszoptassa a kicsinyét.

Görög Örs a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark vezetője egy kis gidát ölbe kapva mesélt az új szaporulatról Fotók: Torjay Attila

Az évnek ebben a szakában tele van az internet felhívással, hogy senki ne vigye magával a kirándulás során talált őzgidát, hisz’ nem valószínű, hogy elárvult kicsiről van szó. Olyat viszont ritkán hallunk, hogy szarvasborjút talált volna valaki. Ennek az az oka, hogy az őzek az erdőszélek és rétek állatai, így a kirándulók hamarabb észreveszik őket. Ezzel szemben a szarvasok az erdő közepén élnek, jobban rejtve vannak a kíváncsi tekintetek elől. S ha már őzike, mindenképpen meg kell említeni a vadaspark egyszarvúját, a kis őzbakot, akinek elfelejtett kinőni a másik agancsa.

A gímszarvasborjú pöttyös színezete a rejtőzködést szolgálja

A kameruni juhok egyhetesek voltak ottjártunkkor. Az épp csak egy kiscipó nagyságú állatkák köldökzsinórcsonkja még jól látszott a hasukon a nagy ugrabugrálás közepette.

Füvészkert sok-sok vadállattal

A 15 hektáros vadaspark természeti értékeink megismerésére, élővilágunk egységének megőrzésére törekszik. Kifutóiban a hazai nagyvadfajok eredeti élőhelyükhöz hasonló környezetben láthatóak. Mellettük számos háziállattal közelebbről is megismerkedhetnek a látogatók. Idén már ötezer vendég tekintette meg az itt élő fajokat. Az árnyas fák alatt üdítő kikapcsolódás lehet egy-egy kiadós séta, de figyelem: a szúnyogriasztót ne felejtsük otthon!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában