pályázat

2019.04.21. 11:30

Alkotóként versengtek a Madách Imre Gimnázium tehetséges diákjai

A város legrégebbi középiskolájában, a 96 évvel ezelőtt alapított Madách Imre Gimnáziumban több évtizede működik az intézmény egykori művésztanáráról, Fayl Frigyesről elnevezett galéria. A változatos program keretében a minap is speciális kiállítás nyitotta meg kapuit.

Csongrády Béla

Vizi Petra (10/B) és Kele Szabó Ágnes művésztanár. Háttérben M. Hrk Mária festményei

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hegedűs Márk

A látnivalók különlegessége – mint Szluka Pálné igazgató hangsúlyozta a megnyitóünnepségen – a tárlat kettős jellegéből fakad. Mindenekelőtt levetítették a tanulók számára meghirdetett logópályázatra beérkezett műveket s kiosztották a négytagú bírálóbizottság által odaítélt díjakat, majd bemutatták az Egerből érkezett festőművész, Mátyásné Hrk Mária tárlatát.

Színek mestere

A díjátadást követően Igric Eszter művészettörténész nyitotta meg Mátyásné Hrk Mária festőművész tárlatát. Mindketten Heves megye székhelyéről érkeztek és pedagógusként, szakemberként kötődnek az egri Eszterházy Károly Egyetemhez. Igric Eszter véleménye szerint Hrk Mária többségében akrillal készített festményein a fények, a színek – leginkább a kékek és az okkerek – dominálnak, nagyrészt ezek kapcsolatának érzékeltetésével, a határtalan variációs lehetőségekkel fejezi ki a világról alkotott elmélyült gondolatait. A látványelemek mellett szívesen ábrázolja az embert és előszeretettel használ mitológiai vonatkozásokat is.

A diákpályázat apropóját a Palócföld című irodalmi, művészeti és közéleti folyóirat 2019-ben aktuális 65. évfordulója jelentette. A lap szerkesztősége – amelynek munkájában a Madách Imre Gimnázium művésztanára, Kele Szabó Ágnes képzőművészeti szakértőként vesz részt – úgy döntött, hogy az idén minden számban, a honlapon, illetve a programok, rendezvények reklámanyagainak nyomtatott, illetve digitális változatán azt a logót fogja használni, amelyet a pályázat győztese alkot.

A díjkiosztón Gréczi-Zsoldos Enikő főszerkesztő kiemelte, hogy kevés olyan irodalmi folyóirat létezik, amelyik megér hat és fél évtizedet. A lap hasábjain megjelent sok helyi, a szűkebb, úgymond tájhazához kötődő és a magyar kultúra egészét reprezentáló, illetve e szellemi műhelyben kiérlelt értékek igencsak megérdemlik, hogy a mai szerkesztőség és kiadó – a Balassi Bálint Megyei Könyvtár – méltóképp emlékezzen meg az évfordulóról. E folyamat része a logópályázat is, amely keretében figyelemre érdemes, kvalitásos művek születtek.

Vizi Petra (10/B) és Kele Szabó Ágnes művésztanár. Háttérben M. Hrk Mária festményei
Fotó: Hegedűs Márk / N.M.H.

A szoros versengésre jellemző, hogy az ötödik és a hatodik helyen holtverseny született Ádám Gergő és Bottyán Anna, valamint Farkas Dorottya és Rácz Viktória között. Különdíjas lett Magulya Ildikó, a harmadik helyen Kakuk Dániel, a másodikon pedig Kasza Laura végzett. A legjobbnak Vizi Petra logóterve bizonyult. A győztes 10/B osztályos tanuló szécsényi lakos és 10–12 éve táncol a Palóc Néptáncegyüttesben. Elsősorban ezért alapozott a népi kultúra ezen ágának motívumaira, de annak is tudatában volt, hogy a Palócföld története során mindig igyekezett figyelmet fordítani e tájegység folklórjára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!