Vajon mi az igazság?

2018.10.14. 19:50

Rendőrt is hívtak az adománygyűjtőkre – nem mindegy, ki hogyan kér pénzt

Több olvasónk is jelezte, hogy a megyeszékhely belvárosában több forgalmas helyen is egyre gyakrabban botlanak köztéri adománygyűjtőkbe. A törvény szerint legális a jelenlétük, állításuk szerint beteg gyerekeknek kérik a pénzt.

Szabó Rita

Mégis kérdéseket vet fel: vajon tényleg arra gyűjtenek amire állítják?

– Több esetben is fülig érő szájjal léptek oda hozzám, erőszakosan a kezembe nyomtak egy határidőnaplót, vagy egy matricacsomagot és elmondták, hogy beteg gyerekeknek gyűjtenek pénzt. A posta előtt az elmúlt hetekben folyamatosan jelen vannak, pedig láttam már, hogy rendőrök is igazoltatták az adománygyűjtőket. Akkor reméltem, hogy ennek vége lesz, de másnap megint megjelentek – mondta el lapunknak felháborodva a salgótarjáni Takács Imréné.

Legyen az ember mindig óvatos!

Nem feltétlenül fiktív a szervezet, aminek gyűjtenek. Előfordulhat, hogy létező egyesület nevében szólítják adakozásra a járókelőket, csak éppen az adott szervezetnél nem tudnak róla. A Magyar Vöröskereszt nevében is sok illetéktelen személy gyűjt adományokat. Volt olyan, hogy a pécsi gyermekklinika nevében több mint tízmillió forintot gyűjtöttek, de a kórháznak csak 200 ezer forint jutott belőle. A köztéri adománygyűjtőkkel szemben ajánlott a körültekintés, nincs rá garancia, hogy a pénzünket arra a célra fordítják, amire állításuk szerint gyűjtik.

– Amint leszólított a férfi, már a kezembe is nyomott egy virágos matricacsomagot és megkérdezte, hogy van-e barátom. Válaszomra a kezembe nyomott egy újabb csomag matricát, amin autóminták voltak. Egy daganatos kisfiúról kezdett beszélni, akit, ha támogatok egy általam megválasztott összeggel, megtarthatom a matricákat. Határozottan elutasítottam. Továbbálltam, de utána is próbált győzködni – mondta a salgótarjáni Kiss Virág.

– Az adománygyűjtéshez külön engedélyt az érintetteknek nem kell kérniük, viszont a tevékenységet a közterület kezelőjének be kell jelenteni – mondta el lapunknak a jelenségről Szatmáry Zsolt, a salgótarjáni városüzemeltetési iroda osztályvezetője. Hozzátette: a meghatározott célra történő adománygyűjtés – jellegéből adódóan – nem minősül koldulásnak, hiszen a koldus, kéregető saját céljainak elérésére kéri a pénzt, nem valamilyen közösségi cél érdekében. Ha a közterület-felügyelethez bejelentés érkezik, akkor a helyszínen igazoltatják az adománygyűjtőket és ellenőrzik a szükséges adatokat. Egyben figyelmeztetik őket, hogy az adomány gyűjtése nem járhat zaklatással, vagy nem tanúsíthatnak olyan magatartást, ami az állampolgárokat zavarhatná.

– A Salgótarjáni Rendőrkapitányság járőrei a hatóságukhoz egy alkalommal érkezett bejelentést követően, Salgótarján belterületén igazoltatták az ott megjelent két adománygyűjtő személyt – mondta el lapunk kérdésére Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Hozzátette: a rendőrhatóság a helyszínen agresszív, vagy jogsértő cselekményt nem tapasztalt, az igazoltatottak az adománygyűjtéshez szüksége iratokkal ­rendelkeztek.

(Borítóképünkön: Adománygyűjtők Salgótarján központjában, NMH-fotó)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!