elképzelések

2019.04.04. 17:30

A Zenthe Szalonban mutatták be az új színházi épület előzetes terveit

Szimbolikus jelentése is van annak, hogy a városban építendő új színház terveiről éppen március 27-én délután került sor egy megbeszélésre a Fő téri Zenthe Szalonban. Akkor volt ugyanis az egész világon ünnepelt színházi világnap, másrészt a Zenthe Ferenc Színház aznap este tartotta új bemutatóját: A. Ny. Osztrovszkij az Erdő című vígjátékát vitte színre.

Csongrády Béla

Zombor Gábor építész egyelőre szűk körben ismertette az új, salgótarjáni színházi létesítmény több variációra épülő terveit

Forrás: N.M.H.

Fotó: Ladóczki Balázs

Simon Lajos, a társulat igazgatója kiemelte a Zenthe Ferenc Színház hétéves történetének főbb csomópontjait. Ezek sorában előkelő helyen említette a kiemelt előadó-művészeti szervezet cím elnyerését, amely az eddigi eredményeik elismerését jelenti, azonban ez nagy felelősséggel, további követelmények teljesítésével is jár. Ezeket pedig nehéz a jelenlegi feltételek között teljesíteni és joggal merül fel egy új, kifejezetten színházi célú épület építése, amelyhez ösztönzést jelent a modern városok kormányzati program is.

Távoli örökség

Mármint amivel a 2012-ben létrejött Zenthe Ferenc Színház többszörös áttétellel rendelkezik. A mai társulat vezetőinek jó része ugyanis azon az úton indult el, amelynek kezdete a 19. század végéig vezethető vissza: 1887-ben alakult meg az Acélgyári Olvasónak nevezett intézményben a színjátszó csoport, az 1940-es évek közepén alakult későbbi Petőfi. A kortársak és az elmúlt évtizedekben aktívan működött öntevékeny, műkedvelő társulatok szintén őrizték az örökséget. A színház közvetlen elődjének a 2000-es évek eleji Vertich Színpadstúdió tekinthető.

Zombor Gábor építész, a Debreceni Egyetem oktatója – aki a Váci Dunakanyar Színház átalakítása, felújítása ismerkedett meg a salgótarjáni színház képviselőivel – és stábja sok helyi beszélgetés, a lehetséges helyszínekkel való ismerkedés alapján készítette el és mutatta be az előzetes terveket. Ezek egyike a jelenleg SZMT-székház néven emlegetett Fő téri épület helyére képzeli el a színházi épületet, de nagyobb realitása van a mai városközpont déli irányú meghosszabbításával – a jelenleg magántulajdonban lévő – egykori öblösüveggyár helyére építendő létesítménynek. Ennek is két variációja lehetséges: egy teljesen új épület megépítése, illetve a régi gyárból megmaradt huta átépítése. Természetesen mindkét esetben sokfunkciós kulturális intézményről lenne szó, amit egy ugyancsak többcélúan hasznosítható terek, zöldterületek, látnivalók vennének körül.

Zombor Gábor építész egyelőre szűk körben ismertette az új, salgótarjáni színházi létesítmény több variációra épülő terveit
Fotó: Lad / N.M.H.

A jelenlévők – színházi szakemberek, színházbarátok – természetesen már a ténynek, hogy napirenden van az építés, is örülnek – az üveggyári változatot tartották szimpatikusabbnak. A városfejlesztés keretében megvalósítandó építkezés terveit – mint a szintén megszólalt Dániel Zoltán alpolgármester is kifejtette – a lehetőségeihez mérten a megyei jogú város önkormányzata is támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!