Szécsény

2021.05.25. 15:00

A vírushelyzet ideje alatt sem tétlenkedtek

Ami az utánpótlássportot illeti, Szécsény városa új sebességre kapcsolt.

Szenográdi Ferenc

Ennek alappillére a város legnagyobb intézménye, a Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola és Gimnázium. Az elmúlt év nyarán újjászerveződött az iskola diáksportját támogató tanórán kívüli sportolási és versenyzési lehetőségeket összefogó, koordináló Bárkányi Diákok Sportegyesülete. Az egyesület elnöke Urbányi Tamás testnevelő, a tagjai: Borda Tamás igazgatóhelyettes és testnevelő, továbbá Pesák Tamás testnevelő. Az elnökség a jövőképet a diákolimpia-versenyeken túl a régiós és országos korosztályos bajnokságában való részvételben látja. Megítélésük szerint a tehetséges sportolók abban való részvételükkel tudják a tehetségüket kibontakoztatni.

Urbányi Tamás elmondta, hogy a fenntartójuknak köszönhetően minden szükséges eszközzel rendelkeznek. Ami a sportágakat illeti, a futsalsportágban két korosztályt neveztek a Heves Megyei bajnokság versenyeire, ahol az U17 fiú- és leánycsapataik mérettették volna meg magukat, de sajnos a járványügyi szigorítások nem tették lehetővé a versenyek lebonyolítását. A csapatok becsületesen készültek és készülnek, hogy amennyiben beindul a bajnokság, abban részt tudjanak venni. A jövőben az iskolából több korosztályt is szeretnének nevezni. A felkészítő edzőjük Borda Tamás és Urbányi Tamás. A kézilabdás lányok két korosztályban is részt vesznek a regionális bajnokságban, fúzióval a Duna-kanyar kézilabda Akadémia váci csapatával. Az U12-es korcsoport játékosai Lőrik István testnevelő felkészítésével az első helyen állnak a bajnokságban. Kovács Mária tanárnő U14-es csapata jelenleg a középmezőnyben áll és várják a bajnokság folytatását.

– A kosárlabda-szakosztályunk – melynek szakmai vezetője Pesák Tamás kollégám – egy kicsit összetett. Az iskola tanulói négy korcsoportban vesznek részt a bajnokságban. Az alapfelállás az, hogy az egyesületünk az iskolán belül szervezi a diákokat a bajnokságba való részvételre, biztosítja a járványügyi szabályok betartásával az iskola sportcsarnokát és a benne lévő felszereléseket. A társult szervezetek, Beszterce KK, a Salgó Baskett Kft., a Salgótarjáni KI pedig biztosítja a versenyeken való részvétel költségeit, és anyagilag hozzájárulnak az edző munkájához. A Bárkányi DSE önálló kosárlabdacsapata a Pest megyei bajnokságban veretlenül áll a tabella élén – mondta a DSE elnöke.

Urbányi Tamás arra is kitért, hogy a DSE együttműködési megállapodást kötött az intézménnyel, minden sportlétesítményt használhatnak, az utazás is megoldódik a kisbusszal. A cél azonos, amely az iskola diákjainak minél szélesebb körű bevonása a rendszeres sportéletbe, versenyeztetésbe.

– Rendkívül hálásak vagyunk a fenntartónak, az intézmény igazgatójának, hogy segítik munkánkat, és támogatják a törekvéseinket – vélekedett Urbányi Tamás.

Hozzátette: – Pályázati forrásból tovább bővítettük eszközállományunkat. Örömünkre szolgál, hogy a járványveszély idején az iskola bezárása alatt is aktívan dolgozott az iskola vezetősége, és az egyesületünk. Ennek köszönhetően egy háromsoros, minden igényt kielégítő lelátóval, továbbá egy multifunkciós eredményhirdetővel is bővült az iskolánk tornacsarnoka.

A szakember örül, hogy lecsengőben van a járvány helyzete, és az edzéseket ismét megtarthatják, amelynek a diákok és a tanárok egyaránt örülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!