Isztambulból Nagybátonyba

2019.02.09. 20:00

A török önkéntest csupa pozitív benyomás érte Nógrádban

A Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége egy pályázat jóvoltából nemrég Törökországból fogadott önkéntest, aki elsősorban a programba bevont mintegy száz hátrányos helyzetű nógrádi fiatal kompetenciáinak fejlesztésben nyújt segítő kezet a szövetségnek. Umut Mert Zontult eddig csupa pozitív benyomás érte az itt töltött egy hónap alatt.

Palchuber Kinga

Umut Mert Zontul szívesen ismerkedik Nógráddal

Forrás: N.M.H.

Fotó: Ladóczki Balázs

A Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége (NMCKKSZSZ) kiemelten támogatja a nógrádi gyermekek azon célját, hogy minél magasabb arányban kerüljenek érettségit adó középiskolába, vagy végezzenek el hiányszakmákat, amivel könnyebben találnak állást a munkaerőpiacon. Jelenleg több mint kétszáz gyermekkel dolgoznak együtt, akiknek mintegy 70 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű.

– Fő célkitűzésünk a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek, és a fiatalok iskolán kívüli oktatási és szabadidős lehetőségeinek a segítése. Immár 17 éve tanoda típusú programot vezetünk Bátonyterenyén, amelynek 2017-től Kisterenyén működik a központja. Emellett Mátraverebélyben és Lucfalván is elkezdtük egy tanodahálózat működtetését, ahol együttes erővel próbálunk sikereket elérni a gyermekek társadalmi mobilizációja érdekében – mondta Somoskői Tamás, az NMCKKSZSZ projekt koordinátora.

Hozzátette: a szervezet folyamatosan pályázik annak érdekében, hogy a tanodaprogram működését biztosítsa, és lehetőséget adjon a kistérségben élőknek a tehetséggondozásra.

Umut Mert Zontul szívesen ismerkedik Nógráddal
Fotó: N.M.H.

Egy Erasmus-program jóvoltából pedig nemrég Törökországból érkezett önkéntes megyénkbe, aki többek között a projektbe bevont mintegy száz hátrányos helyzetű lucfalvai, mátraverebélyi és bátonyterenyei fiatal angol nyelvi fejlesztésben nyújt segítséget.

– Az angol nyelvi kompetenciák fejlesztésén túl a szociális, digitális és művészeti foglalkozásokba is bevonjuk önkéntesünket, amelyek során a diákok játszva tanulhatnak. Az iskolák utáni fejlesztőórák segítik a roma és a nem roma tanulók együttműködését, valamint a hiányzó társadalmi kapcsolat kiépítését is – emelte ki Somoskői Tamás. A programmal a határon átnyúló barátságok és az európai szervezetek egymás közötti kapcsolatai is erősödnek.

Umut Mert Zontul Isztambulból érkezett Nagybátonyba, ahol egy hónap elteltével már otthonosan érzi magát.

– Kicsit féltem, hogy nehezebben megy majd a beilleszkedés, de a nógrádiak nagyon barátságosan fogadtak már az első pillanattól kezdve – mondta Umut, aki elsősorban olyan területen szeretett volna önkénteskedni, ahol szegény sorsú gyerekeken segíthet.

– Gyerekként én is hátrányos körülmények között éltem, ezért szívügyemnek tekintem, hogy segítsek a hasonló helyzetben élőknek – mesélte az önkéntes, aki egyetemi tanulmányait angoltolmács szakon végezte.

Mint mondta: eddig Lucfalván, Mátraverebélyen és Bátonyterenyén kívül Budapestet és Salgótarjánt is felfedezte, de szívesen ismerne meg új helyeket is Nógrádban.

– Rendszeresen sportolok, de szeretek új embereket megismerni és olvasni is. Anyukám főztje pedig már most hiányzik! – emelte ki Umut, aki szerint a nógrádi gyerekek nagy érdeklődéssel fordulnak a közös műhelyfoglalkozások felé.

Hangsúlyozta: a magyar nyelv nagyon szép, ezért bízik benne, hogy hamarosan már e nyelven is szép mondatokat meg tud majd formálni. Az „igen”, a „nem”, a ”rendben” és a „nem tudom” kifejezéseket már most elsajátította, s azt sem tartja kizártnak, hogy az egyéves önkéntesség után Magyarországon telepedjen le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!